4 creatieve manieren om je B2B content te recyclen

B2B content recyclen

photo-1604187351574-c75ca79f5807Hoe hoog staat nieuwe content creatie op jouw to-do lijstje? Precies. Je weet dat het belangrijk is, maar de tijd er voor vinden, dat is een ander verhaal. Marketeers hebben verschillende taken op hun bordje liggen en voor een nieuwe campagne tover je niet zomaar nieuwe kwalitatieve content tevoorschijn. In plaats van elke keer nieuwe content te bedenken en te creëren, kan je oude content ook gemakkelijk nieuw leven inblazen. Voelt dit een beetje als “cheaten” voor jou? Dat is het zeker niet; recycling van content is vaak minstens net zo waardevol als nieuwe content produceren. In dit blog 4 creatieve manieren om je huidige content te updaten en hoe je deze content in zijn nieuwe jasje op een ander kanaal presenteert.


Wat is content recycling en waarom is daar niets mis mee?


Het recyclen van je content kan aanvoelen als de makkelijke uitweg, als je niet goed bekend bent met de strategie. Uiteraard wil je niet dat je doelgroep het gevoel krijgt dat je in de herhaling valt, of dat je niet de moeite neemt om nieuwe content te creëren. Maar dat is niet het geval; je gebruikt content doelbewust opnieuw om ervoor te zorgen dat het écht scherp op het netvlies van jouw doelgroep komt. Daarnaast kan het recyclen van je content ook helpen om je zoekmachine rankings te optimaliseren. Zoekmachines zien je sneller als een autoriteit wanneer je meerdere contentstukken aanbiedt over bepaalde zoekwoorden. Je biedt namelijk waardevolle informatie aan in verschillende vormen. Door die verschillende vormen kan jij eenvoudiger meer publiek bereiken. Nóg meer redenen dus om bestaande content te recyclen.

Voordat je begint

Okay, je bent overtuigd dat de berg aan content die je hebt, heel waardevol is om te recyclen. Hoe bepaal je nu wat uit die verzameling de meeste moeite waard is om te recyclen?

  1. Analyseer je bestaande content: Afhankelijk van het doel dat je wilt behalen, filter je je content op relevante KPI’s. Goede indicatoren zouden kunnen zijn verkeer (welke content heeft veel traffic naar je website opgeleverd), maar ook rankings (welke artikelen ranken hoog in de zoekmachines en waar zitten nog kansen voor optimalisatie) of leads (welke content levert veel waardevolle leads op en welke minder).
  2. Ken je doelgroep: Het recyclen van je content is de perfecte kans om je content nog meer toe te spitsen op je doelgroep. Weet dus goed waar je doelgroep behoefte aan heeft.
  3. Welke kanalen: Aansluitend bij stap 2; welke formats en kanalen spreken jouw doelgroep het meest aan? Zorg dat je nieuwe content daarop aansluit.


1. Blog content recyclen

Een voor de hand liggende optie is om kwalitatieve blog posts te recyclen. Het lijkt misschien lastig om ze in een ander format te gieten zodat ze geschikt zijn voor een ander kanaal, maar het kan prima. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • Infographic: Heb je een blog met een tijdlijn, of veel data en statistieken? Dan is dit blog uitermate geschikt als basis voor een infographic. Het visueel uitbeelden van informatie kan sowieso slim zijn, als alternatief voor lappen tekst. De infographic zelf gebruik je in een blog of op social media. Inspiratie nodig? Kijk eens hier voor mooie voorbeelden en templates.
  • E-book: Het creëren van een e-book is een goede optie voor (een serie van) langere blogs met educatieve waarde. Waar je in blogs specifieke onderwerpen bespreekt, kan je in een e-book meer in-depth over een bepaald thema uitweiden.
  • Magazine: Vergelijkbaar met het e-book kan je ook je mooiste content juweeltjes recyclen in een magazine. Je verzamelt blogs over een bepaald thema bij elkaar en bundelt ze in een magazine.
  • Thought leadership quotes: Misschien werk jij wel met kennisleiders binnen of buiten je organisatie die bijdragen aan je blog content. Interessante quotes die zij hebben geformuleerd kan je goed delen op je social media accounts, of plaats bijvoorbeeld een fragment in je nieuwsbrief.
  • Video: How-to-blogs zijn ideaal om een goede video van te maken met behulp van bijvoorbeeld videoplatform Vidyard. Embed de video’s op je website en zet interactieve elementen en personalisatie in om de betrokkenheid een boost te geven.
  • Podcast: Je kan ook overwegen om van goed presterende blogs een podcast te maken. De tekst van een blog gebruik je als script of je kan bijdragers van het blog vragen om verder of opnieuw in discussie te gaan over het onderwerp van het blog.

2. Content voor social media recyclen

Op social media kan je verschillende soorten content delen, waarbij je je huidige content recyclet. Hier een paar opties om aan te denken:

  • Reposten op andere kanalen: Als je dat nog niet deed; je kan social media content reposten op andere kanalen. Denk ook eens aan het delen van bijvoorbeeld een Facebook post screenshot op bijvoorbeeld LinkedIn, of een Tweet op je Instagram pagina. Tip: met de HubSpot social tool gaat dat makkelijk en snel.
  • Afbeeldingen: Heb je mooie afbeeldingen in je bezit die je meer wil gebruiken? Denk er eens aan om deze als achtergrond voor een social media post te gebruiken voor bijvoorbeeld Instagram. Check alleen wel even de afmetingen.
  • Gebruikerservaringen: Klantreviews kan je goed recyclen op je social media kanalen. Zeker als je ze in een mooi jasje giet en aanvult met aantrekkelijke beelden.


3. Webinars en video's recyclen

Video’s en webinars zijn waardevolle content vormen om je publiek te bereiken, maar je moet er rekening mee houden dat video’s niet in iedere situatie passend zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je video content anders kunt inzetten:

  • Blog posts: Van video transcripten maak je weer blogartikelen, zeker voor video’s met een logische structuur is dat goed te doen. SEO tool Moz maakt bijvoorbeeld met behulp van een transcript tool voor iedere video ook een blog.
  • Podcast aflevering: Als je een (webinar) video hebt, dan kan je die slim recyclen door er een podcast van te maken. Daar gaat uiteraard wat editing werk in zitten en je hebt een goede tool nodig, maar daarna heb je wel een mooie nieuwe podcast.


4. Podcasts recyclen

Doe jij als moderne marketeer al mee met de podcast-beweging? Dan ben je helemaal goed bezig, want het medium podcast is zeker een goede match met inbound marketing. Zeker als je graag een wat jonger publiek wilt bereiken. Wil je een breder publiek bereiken? Dan kan je de podcast content ook goed recyclen:

  • Quotes delen op social media: Ook al eerder genoemd, maar interessante quotes kan je goed delen op je social media kanalen. Helemaal als er bijvoorbeeld een expert uit de branche heeft gesproken in je podcast.
  • Podcasts embedden in je blog posts: Heel eenvoudig als je een HubSpot CMS gebruiker bent; het embedden van podcasts in je blogartikelen. En zo komt een breder publiek hopelijk in aanraking met je podcast content.
  • Opnemen van podcasts voor social media: Een groot voordeel van podcasts is dat ze “echt” en menselijk aanvoelen. Benut dat voordeel nog meer door ook (delen) van je podcast opname op video vast te leggen. Die video fragmenten deel je dan weer op social media kanalen om je doelgroep bijvoorbeeld warm te krijgen voor een nieuwe podcast aflevering.

Recyclen; niet alleen goed voor het milieu

Content recyclen; doorbreek die vicieuze cirkel van alleen maar nieuwe content produceren, online zetten, delen en weer vergeten. Je bereikt juist meer mensen uit je doelgroep wanneer je je bestaande content in meerdere creatieve vormen giet en via andere kanalen deelt. Daarnaast bespaar je tijd, geld én maak je je jouw boodschap minder saai. Helemaal niks mis mee, dat recyclen.