De toekomstige werkplek van de moderne marketeer [5 tips]

Moderne Marketeer

 In het huidige decenium zijn de verhoudingen tussen collega’s onderling en ten opzichte van de baas vaak anders, maar ook the office – de werkplek zelf – is niet meer hetzelfde als tien jaar geleden. Zo is voor veel bedrijven remote working (soms noodgedwongen) de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar ook de verwachtingen van jou als werknemer zijn veranderd. Hoe jij je kan voorbereiden op een veranderende werkplek en wat er van jou wordt verwacht als moderne marketeer, lees je in dit blog.

1. Remote werken wordt de nieuwe standaard

Remote werken heeft voordelen voor jou (lees: minder reistijd), maar ook voor de organisatie, want het spaart geld uit. En het zorgt dat werknemers meer happy zijn met hun werk en de organisatie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat werknemers thuis meer productief zijn. Voor zo ver lijkt het een win-win situatie. Maar iedereen die met regelmaat op afstand werkt, weet dat het thuiswerken ook zeker zijn nadelen heeft (ik vind het ronduit ongezellig). Naast de ongezelligheids-factor is het ook lastig dat je collega’s op kantoor steeds minder door hebben waar je mee bezig bent, want je bent letterlijk minder zichtbaar.

Nog moeite met het idee van op afstand werken? Probeer:

Te bedenken of op afstand werken überhaupt wel wat voor jou is. Sommigen werken het liefst full-time remote, anderen werken een aantal dagen thuis of gaan juist elke dag naar kantoor, en dat is ook prima. Iedereen is anders, dus test uit welke optie het beste bij jou past, wanneer je het meest productief bent en wat in jouw werk- en privéleven past.
Wat als een paal boven water staat als je meer op afstand werkt; zorg ervoor dat je echt onderdeel blijft van het team. Blijf werken aan de binding met je collega’s en zorg dat je zichtbaar blijft door bijvoorbeeld dagelijks een virtuele stand-up te organiseren. Een handig lijstje met tips vind je hier.

2. Stel je flexibel op

Binnen sommige sectoren is op afstand werken net een stapje te ver (of niet haalbaar), maar veel organisaties zullen een flexibelere houding aan nemen. Denk aan meer flexibiliteit ten aanzien van het indelen van jouw werkuren. Maar bijvoorbeeld ook kortere werkdagen kan een optie zijn. Uit onderzoek van The Economist blijkt dat dit positief is voor de productiviteit. Iedereen heeft wel eens het gevoel gehad aan het einde van de middag totaal niet meer productief te zijn, maar vervolgens blijf je toch tot 17u zitten om maar die uren te halen. Zo ver dus het traditionele “work hard, play hard” motto.. (waar ik sowieso de kriebels van krijg).

Ben je niet zo flexibel van aard? Probeer:

Te denken aan het feit dat meer flexibele werkopties iets is wat een positieve impuls kan hebben op je carrière. Want jij wordt productiever en kan genieten van meer vrijheid. Kijk verder dan het wel of niet hebben van een eigen vaste werkplek. Wees proactief en informeer wat de afspraken zijn rondom flexibel werken en hoe jij hiervan kan profiteren.

3. Aan je carrière werken? Werk ook eens aan die soft skills!

In een wereld vol (technologische) veranderingen zijn soft skills nog steeds lastig om te reproduceren. Een chatbot kan een hoop, maar een marketing campagne opzetten of een mooie kick-off organiseren, dat wordt lastig! En die soft skills zorgen er (onder andere) voor dat jij juist al die dingen goed kan. Zelfs als jij een doorgewinterde marketeer bent is het belangrijk om die onvervangbare skills te blijven ontwikkelen in een vaak toch analytische en creatieve carrière.
Wat bedoel ik dan als ik spreek over soft skills? Er zijn er twee die eruit springen als je kijkt naar het werk van een moderne marketeer met verschillende projecten onder zijn of haar hoede:

  • Emotional Intelligence: het is inherent aan het managen van een project dat je ook mensen moet managen. En dat is soms un petit peu lastig. En dat is waarom die emotional intelligence zo belangrijk is. Je moet emoties kunnen lezen en begrijpen – bij jezelf en anderen - , en ze op een juiste manier behandelen. Mensen met een hogere EI gebruiken dit vermogen om een betere werkomgeving, duidelijkere communicatie en meer empathische (werk)relaties te ontwikkelen.
    (Benieuwd hoe het zit met jouw EI? Dan moet je deze leuke quiz proberen!)
  • Communicatie skills: als marketeer ben je iedere dag in contact met mensen die op verschillende niveaus betrokken zijn bij je projecten, waardoor je goed moet kunnen communiceren. Je moet daarnaast op verschillende manieren kunnen communiceren; soms moet je overtuigend informeren, soms duidelijk uitleggen, andere keren empatisch luisteren, dan weer betrokken meedenken, en zo kan ik nog wel een rijtje mooie combi’s maken van werkwoord + bijvoeglijk naamwoord. Mijn punt is: een soft skill als goed kunnen communiceren is nu belangrijk en dat zal altijd zo blijven.


Wil jij werken aan je soft skills? Probeer:

Te blijven oefenen! Wees je er van bewust dat in elke fase van je carrière die soft skills belangrijk blijven. Zelfs managers moeten ideeën pitchen of een team aansturen. Onderzoek wat waardevolle soft skills binnen jouw functie zijn en probeer die te ontwikkelen. Dus zoek een passende cursus of ga thuis zelf aan de slag met een handige gids.

4. Jouw creativiteit wordt steeds waardevoller

En dan haal ik nog een andere soft skill erbij die in de toekomst steeds meer aandacht krijgt en wordt gewaardeerd bij marketeers: creativiteit. Uit recent onderzoek van LinkedIn blijkt dat creativiteit een veelgevraagde soft skill is waar maar weinig aanbod van is. Mensen associëren creativiteit snel al met kunst en ontwerpen, maar het is een skill die belangrijk is in veel functies. Een creatieve en innovatieve manier van denken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een mooie campagne kunt ontwikkelen.

Ben je niet zo’n creativo? Probeer:

Je creativiteit aan te wakkeren. Er zijn genoeg cursussen die je hierbij kunnen helpen. En je hoeft nu niet opeens een cursus pottenbakken te starten, maar denk aan een cursus spreken in het openbaar, een schrijfcursus of een cursus grafisch ontwerpen. Zo zorg je ervoor dat je nieuwe ideeën en inzichten krijgt die jou op de werkvloer helpen. Bovendien  onderscheidt je je zo van anderen.

5. Ai gaat meer taken van je overnemen (maar niet je baan)

Vroegâh waren we bang dat robots ons werk zouden overnemen in de toekomst. Tegenwoordig is dat (hopelijk) iets waar marketeers niet bang voor hoeven te zijn, met name door het bovengenoemde belang van soft skills en zeker creativiteit.
Maar Ai zal wel steeds meer marketingtaken over gaan nemen: in een meerjarig onderzoek onder organisaties in de VS kwam naar voren dat AI implementatie is gestegen van 48% naar 72% van 2018 naar 2019. Zo kan het zomaar zijn dat een algoritme ‘bepaalt’ of jij wel of niet een hypotheek krijgt van een bank. Maar denk ook aan de aanbevelingen van een product op je telefoon, daar zit ook kunstmatige intelligentie achter. En alhoewel AI nu vaak nog duur is voor kleinere organisaties, zal het door alle ontwikkelingen steeds toegankelijker worden.

Weet je niet zo goed wat je met Ai aan moet? Probeer:

Te ontdekken hoe technologie jouw werk en jouw organisatie kan helpen. Je hoeft niet per se gelijk groots te denken, begin klein. Verschillende technische handigheidjes samen maken dat je kan bouwen aan een solide moderne marketing strategie. Er zijn verschillende fijne tools beschikbaar voor bijvoorbeeld je social media distributie of een handige SEO-tool zoals SEMrush. Maar denk ook aan marketing automation, waarmee je leads met relevante content stapsgewijs door hun aankoopproces kan leiden en jouw werk vergemakkelijkt.

Go with the flow

Zo simpel is het eigenlijk wel. De klassieke marketeer moet zijn plekje veroveren door mee te gaan in de veranderingen van je werk(plek). 

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!