Hoe haal je meer website rendement met gepersonaliseerde content?

Gepersonaliseerde content

gepersonaliseerdecontentBiedt jouw onderneming producten en diensten aan meerdere klantgroepen, in verschillende geografische gebieden of aan verschillende specifieke branches?

In dat geval kan het problematisch zijn wanneer je op de homepagina van je website een verhaal wilt vertellen dat al je doelgroepen aanspreekt.

Een veelgebruikte oplossing is om de homepagina te gebruiken als een soort 'verzamelportaal' waarin je al je diensten en producten laat zien met een korte omschrijving en een doorlink naar een specifiekere webpagina.

Deze opzet kan leiden tot verwarring bij je bezoeker met als slechtst mogelijk gevolg dat ze wegklikken en op zoek gaan naar een concurrent wiens website hem of haar meer aanspreekt.

In dit artikel beschrijf ik hoe je met gepersonaliseerde content kunt zorgen voor relevantere informatie op je homepagina zodat minder bezoekers je website verlaten en je dus een hoger website rendement behaalt.

Wat is gepersonaliseerde content? 

Allereerst neem ik het begrip 'gepersonaliseerde content' nader onder de loep:

Oracle definieert "personalized content" als: "Personalized content is content which matches a particular context, generally around a user. It takes into account information contained in the context to correctly generate search queries which will retrieve the content most appropriate to the context."

Eenvoudiger gezegd: gepersonaliseerde content is content (tekst, afbeeldingen, video's, call-to-action-buttons) die aangepast is aan het profiel van je website bezoeker. Door het bieden van meer relevante informatie zullen meer bezoekers op je website blijven en dus meer bezoekers geneigd zijn om een formulier in te vullen waardoor het aantal leads -en dus je website rendement- zal toenemen.

Inmiddels is het technisch mogelijk om gepersonaliseerde content aan te bieden aan zowel onbekende (anonieme) website-bezoekers als aan bekende website-bezoekers. Hieronder leg ik uit hoe dit werkt.

Gepersonaliseerde content voor onbekende bezoekers

Het overgrote deel van alle bezoekers aan je website zijn onbekend (anoniem). Je website kan bezoekers die nog nooit een formulier hebben ingevuld of nog nooit op een door jou gestuurde e-mail hebben geklikt niet herkennen. Het lijkt dan ook onmogelijk om iedere bezoeker een persoonlijk verhaal te bieden...

Al geruime tijd bestaan er technieken die in staat zijn om bezoekers op algemeen niveau te herkennen aan de hand van hun ip-adres. Zo kun je bijvoorbeeld zien:

  • vanaf welke geografische locatie,
  • vanaf welke device (smartphone, laptop, tablet, pc) of
  • vanuit welke bedrijfsnetwerk iemand je website bekijkt.

Deze laatste informatie kan met name erg interessant zijn. Zeker omdat er inmiddels software-oplossingen zijn die ip-adressen van bedrijfsnetwerken gekoppeld hebben aan branche-codes. 

Hierdoor kun je herkennen uit welke branche je bezoeker komt en daarop geautomatiseerd je content afstemmen door deze te tonen op een speciaal daarvoor gereserveerd gedeelte op je homepagina.

Een voorbeeld zou kunnen zijn: je bent een ontwikkelaar van financiële software en je levert aan het onderwijs, de gezondheidszorg en aan overheidsinstellingen. Wanneer iemand je website bezoekt vanaf een ziekenhuis-netwerk, kun je direct de aandacht trekken van deze bezoeker door op de homepagina een afbeelding te laten zien van een zorginstelling met daaronder een tekst die beschrijft hoe succesvol ziekenhuis XYZ werkt met jullie software. Dit maakt je homepagina direct relevant voor deze bezoeker!

Gepersonaliseerde content voor bekende bezoekers

In het bovenstaande voorbeeld werd getoond op welke wijze je content kunt personaliseren voor anonieme website-bezoekers. Het is nog eenvoudiger om content te personaliseren wanneer de bezoeker al geïdentificeerd is.

Wanneer een bezoeker in het verleden bijvoorbeeld een webformulier heeft ingevuld om een whitepaper te downloaden of geklikt heeft op een link in een verstuurde e-mail wordt door marketing automation software gekeken of en wanneer hij of zij terugkeert op de website.

Vervolgens kun je op de website informatie tonen die volledig is afgestemd op het profiel van deze bezoeker. Omdat je al veel informatie verzameld hebt over deze bezoeker (lead) ben je nog beter instaat om content te personaliseren voor zijn of haar interesse-gebied en -niveau.

Zo zou je zijn of haar naam kunnen tonen, een call-to-action button naar een e-book dat specifiek is voor zijn of haar functietitel of een video-demo wanneer deze bezoeker een hoge leadscore heeft.