In 5 stappen naar een sterk werkgeversmerk voor inbound recruitment

inbound recruitment

De perfecte collega vinden is niet makkelijk. Of je nu iemand zoekt voor een technische functie ‘op de vloer’ of een managementrol, de juiste kandidaat houdt zich soms verrassend goed verborgen. Tijdens INBOUND 2018 - hét evenement over inbound marketing, sales, service én recruitment, leerde ik wat handige tips om je werkgeversmerk te versterken, zodat die perfecte medewerker jou sneller in het oog krijgt. In dit blog deel ik de vijf stappen die volgens Hannah Fleishman (employer brand manager en inbound recruiter bij HubSpot) leiden tot een sterker werkgeversmerk waarmee jij de juiste kandidaten aantrekt.

Word je als werkgever wel gevonden?

De uitdaging van het vinden van nieuwe collega’s zit ‘m voor veel B2B bedrijven in het vindbaar zijn voor die ideale collega. Er zijn vacatures genoeg, dus hoe steek jij boven dat maaiveld uit? Dat begint tegenwoordig bij een goed ingerichte website die functioneert op mobiele apparaten, waarop vacatures en ‘over ons’ informatie te vinden zijn. Vervolgens heb je talloze strategieën tot je beschikking om die pagina’s onder de aandacht te brengen van potentiële kandidaten. Daarover lees je in dit blog meer. In dit artikel ga ik in op het creëren van een sterk werkgeversmerk, dat de basis biedt voor die promotie. Want een goede, eerlijke indruk van jouw bedrijf wekken, is essentieel om geïnteresseerden te overtuigen bij jou te solliciteren.

De vijf basiselementen van je werkgeversmerk

Een modern werkgeversmerk bestaat volgens Hannah Fleishman uit de volgende vijf elementen:

    • Een intern en naar buiten toe bekende cultuur
    • Vindbare en aansprekende vacatures
    • Blogs die een inkijkje geven in het leven van je werknemers
    • Profielen op review websites voor werkgevers
    • Social media kanalen vol posts over de bedrijfscultuur en vacatures

Hieronder vertel ik je hoe je tot een ideale invulling komt van deze vijf elementen.

Stap 1: Employee Value Proposition 

Als ondernemer ken je waarschijnlijk het Value Proposition Canvas. Zo niet, lees dan even dit blog van Meike. Dit canvas legt de basis voor een moderne marketing campagne, maar kan ook ingezet worden bij het formuleren van je werkgeversmerk en om een moderne recruitment campagne op te zetten.

Dat begint met het schetsen van je ideale collega. Welke eigenschappen heeft deze persoon? Wat zijn pains en gains? Wat moet de ultieme kandidaat in huis hebben? Vervolgens schets je de waarde van jouw dienst, in dit geval de baan die je kunt aanbieden. Waarom verlicht deze baan de  huidige pijn van je potentiële kandidaat? Wat wint hij of zij ermee? Wat houdt de baan en werken bij jouw bedrijf precies in?

Een concrete waardepropositie kan helpen om deze boodschap bij potentiële collega’s onder de aandacht te krijgen. Hannah gaf de tip om de propositie na het onderzoek als volgt te formuleren:

‘Mensen vinden het fantastisch om hier te werken, omdat …’

Natuurlijk hoef je het laatste deel van deze zin niet zelf te verzinnen. Sterker nog, het is beter om bijvoorbeeld topcollega’s te vragen hun versie op te schrijven. Vergelijk de inzendingen met het canvas en combineer ze uiteindelijk tot de ultieme Employee Value Proposition.

Stap 2: Ben zichtbaar op social media

Veel B2B bedrijven weten hun social media kanalen al aardig goed in te zetten om nieuwe leads te genereren. Heel goed, maar als alle content die je daar plaatst gericht is op leadgeneratie, mis je de kans om er ook potentiële collega’s mee aan te spreken. Zorg daarom voor goed gevulde profielen en posts vol met behind the scenes content. Zorg dat je die content plaatst op de platformen waar jouw ideale collega aanwezig is.

Een paar tips van Hannah:

    • Ga aan de slag met Facebook live video’s waarin collega’s elkaar interviewen over een specifiek onderwerp. Zorg dat je de video’s opslaat en ook via andere kanalen kunt delen.
    • Organiseer Instagram take-overs waarbij collega’s een kijkje in hun dagelijks leven geven.
    • Zorg voor een hashtag waarmee kandidaten al jullie ‘cultuur content’ makkelijk kunnen volgen op allerlei platformen. Zo gebruiken wij zelf #teamHM om te laten zien wat er in ons leven als moderne marketeer gebeurt.

Stap 3: Gebruik LinkedIn om je bereik te vergroten

LinkedIn is een populair medium om carrière updates, inhoudelijke kennis en werkgerelateerde ervaringen te delen. Het wordt minder gebruikt om te laten zien hoe het er precies aan toe gaat bij bepaalde bedrijven. Maak gebruik van het LinkedIn netwerk van je collega’s en je bedrijf om op recruitment gerichte updates te delen. Verwijs daarbij niet alleen maar naar blogs of vacatures, maar deel eens een update met wat foto’s of een video. Vraag aan werknemers welke informatie zij graag van een bedrijf willen weten en laat hen input geven voor de updates die jij deelt. Bijvoorbeeld waarom ze jou als werkgever zo waarderen of wat hun werkplek, klant of opdracht de allerleukste maakt.

Stap 4: Laat collega’s reviews schrijven

Het vertrouwen in de mening van grote bedrijven neemt af, maar het vertrouwen in medemens neemt toe, laat het CBS zien. Niet voor niets kent en gebruikt iedereen wel review websites zoals beslist.nl, Iens of Tripadvisor. We lezen graag wat anderen ergens van vonden voordat we het zelf proberen. Dat stopt niet bij de keuze voor een huishoudelijk product, restaurant of reisbestemming, ook bij het kiezen van de perfecte werkgever horen we graag de mening van anderen. Denk zelf maar eens na hoeveel collega’s via via geworven zijn of hoe vaak mensen je vertellen hoe leuk hun baan is. Iemand die jouw vacatures tegenkomt, wil graag weten wat hij kan verwachten en gaat via welke weg dan ook opzoek naar reviews. Dan kun je het diegene maar beter makkelijk maken!

Zorg daarom dat je profielen aanmaakt op websites als Glassdoor, Comparably, Jobsome en Inhersight (speciaal voor vrouwen). Bekijk eerst welk platform goed bij jouw ideale kandidaat past en mobiliseer daarna je werknemers om een review achter te laten. Maar let op! Push je collega’s niet om een review te schrijven en probeer ze al helemaal niet te beïnvloeden. Probeer dit proces zo natuurlijk mogelijk te verlopen. Geef hen bovendien het gevoel dat ze eerlijk moeten zijn en ook de mindere kanten van hun huidige baan mogen benoemen.

Aan jou de taak om daar ten eerste heel veel van op te steken en ten tweede om iedereen enorm te bedanken voor de genomen moeite en eerlijke mening.

Stap 5: Maak vacatures onweerstaanbaar

Neem afscheid van de vacatures die eigenlijk slechts een opsomming van eisen en wensen zijn. Maak vacatures onweerstaanbaar voor jouw ideale collega. Uiteindelijk zal die ene vacature hem overtuigen om wel of geen sollicitatiebrief op te sturen.

Spreek de kandidaat aan in de woorden die hij zelf gebruikt. Niet saai en al helemaal niet te formeel als dat niet bij de kandidaat past. Benadruk inclusiviteit door te letten op de context en de woorden die je gebruikt. Hannah noemde Textio als handig hulpmiddel voor het kiezen van de juiste woorden. Geef aan of je een generalist zoekt, een specialist of iemand die T-shaped is (allerlei algemene vaardigheden en één specialisme) en bespreek de cultuur van je bedrijf. Maak het geïnteresseerden tot slot makkelijk om te solliciteren via een formulier en houdt het transparant door informatie over je recruiters te delen zoals contactinformatie en een foto. Dan weet de sollicitant in ieder geval met wie hij te maken krijgt na het verzenden.

Een sterk werkgeversmerk als basis voor inbound recruitment

Denk je dat je aan de slag kunt met deze vijf stappen om een sterk werkgeversmerk op te zetten? Dan kun je daarna van start met een slimme inbound recruitment strategie. Daarmee trek je de juiste kandidaten aan en help je jouw bedrijf groeien.