Inbound marketing: kan ik dat leren? [Zelftest & Stappenplan]

Inbound Marketing

Inbound Marketing lerenMarketeer is een onbeschermd beroep. Dat wil zeggen dat iedereen met een koffiemok zo aan de slag kan. Dat is niet zo erg als het klinkt (we snijden niet in lichamen en besturen geen zware machines). We werken nu eenmaal in een vakgebied dat zo dynamisch is dat colleges op de universiteit minder zeggen dan de blogs op Frankwatching. Dit geldt al helemaal voor Inbound Marketing: dat leer je echt as you go. Dit betekent wel dat Jan en alleman je probeert te voorzien van advies. “Ga bloggen!”, “Koop een Marketing Automation tool!” en “Word kennisleider in je vakgebied!”. Helaas kun je weinig met dit soort kreten als je de basisprincipes van Inbound niet onder de knie hebt. Bovendien krijg je geen extra marketingbudget los omdat je iets in een blog gelezen hebt. Inbound Marketing zal je moeten leren! Bummer. Maar geen nood: in dit artikel vertel ik je hoe.

Ben jij een stiekeme outbounder? Zelftest

Een noot vooraf: Inbound Marketing is een serieuze zaak. Het is geen vaardigheid, zoals Google Ads (ook belangrijk), maar een mindset. Je moet het dus niet alleen leren, maar ook willen. Inbound marketeers stoppen met het storen van hun ideale klanten en in plaats daarvan helpen ze hen met de oplossing op zakelijke problemen. Dat is een flinke verandering die meer invloed heeft op je werk dan je van tevoren vermoedt. Je neemt namelijk afscheid van het standaard marketingrepertoire, waarin corporate communications en productinformatie centraal staan. In plaats daarvan ga je aan de slag met de buyer’s journey, het flywheel en het creëren van relevante content. Als je Inbound slechts ziet als een add-on voor je huidige marketingstrategie, is de kans klein dat het je gaat helpen je doelen te bereiken. Outbound Marketing in een Inbound-jasje herkennen je klanten namelijk met hun ogen dicht. Ben jij een Inbounder-to-be of toch stiekem een Outbounder? Even een testje:

  1. “Ik weet niet hoe dat bij jullie werkt, maar mijn doelgroep zit wél te wachten op informatie over onze producten, werkwijze en missie. Daarvoor kloppen ze ook bij ons aan.”

Ja/nee

  1. “Kennis delen via blogs vind ik belangrijk, maar er moet wel altijd informatie over ons bedrijf in voorkomen. Anders heeft content creatie wat mij betreft weinig zin.”

Ja/nee

  1. Websitebezoekers converteren door een e-book aan te bieden onder onze blogs? Top! Als iemand zijn gegevens ingevuld heeft, laat ik mijn salescollega direct contact opnemen voor een goed gesprek”.

Ja/nee

Is jouw antwoord op alle drie de vragen “nee”? Dan heb je de juiste intenties om te starten met Inbound. Hoe je vervolgens aan de juiste kennis komt, bespreek ik in onderstaand stappenplan.

Stap #1. Filmpjes kijken onder werktijd  

Waar kun je beter beginnen met Inbound Marketing dan op de website van de Inbound-bedenker? HubSpot heeft een ware online bibliotheek uit de grond gestampt waar je alles (letterlijk: alles) leert over de Inbound methode, de werkwijze, marketing- en salesstrategieën en de specialisaties (bijvoorbeeld e-mail of content). De makkelijkste manier om jezelf bij te scholen is op de HubSpot Academy. Hier kijk je educatieve filmpjes van echte HubSpotters en doe je aan het einde van een reeks een online examen. Als je het haalt, krijg je ook nog eens een certificaat dat je uit kunt printen en op LinkedIn kunt zetten (cv-punten!). Als je nog niet bekend bent met Inbound Marketing, raad ik je aan om te beginnen met deze drie cursussen:

*beschikbaar als je een HubSpot Pro account of hoger hebt

Stap #2. Spieken bij een bureau

Als marketeer van een organisatie is het lastig om een Inbound-beweging op gang te brengen. Je collega’s werken waarschijnlijk nog volgens de outboundmethode waardoor je niet op hen kunt leunen en zelf op zoek moet naar informatie. Maar hou vol! Als eerste inbounder in je bedrijf heb je de kans om jullie marketingstrategie compleet te vernieuwen en effectiever te maken- een schone taak. Wil je ervaring opdoen? Dan is de samenwerking met een inbound marketing bureau een goed idee. Hier werken professionals die dag in dag uit bezig zijn met marketing en veel weten over de methode. Zij kunnen je bovendien op gang helpen en je van extra marketinghanden voorzien. Handig als je er -nog- alleen voor staat. Dit is trouwens geen stiekeme Outbound-actie van mijn kant: kies ieder bureau dat je wilt! Als je gaat kiezen, let er dan op dat het bureau de pure variant van Inbound bedrijft (dus geen Outbound in een Inbound jasje) en dat je een klik hebt met de mensen. Het worden toch een soort collega’s.

Stap #3. Aan de slag met de basics

Ben je Inbound certified en krijg je hulp van experts? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. De makkelijkste manier is door te starten met een zakelijk blog. Zoals je op de HubSpot Academy krijgt uitgelegd, zijn blogs het ultieme Inbound wapen. Je werkt ermee aan je kennisleiderschap, je vergroot je vindbaarheid én je creëert nieuwe webpagina’s waar je bezoekers converteert naar leads. Ook al heb je nog geen e-book om bezoekers mee te converteren: begin gewoon vast. Blogs schrijven is een goede praktijkopdracht die ook meteen bijdraagt aan je marketingdoelen. Dit geldt zeker als je de blogs deelt via Twitter, Facebook en LinkedIn. Door kennis te delen via deze platformen geef je aan dat je weet met welke problemen je klanten rondlopen en dat je hen wilt helpen. Ook je collega’s gaan je Inbound inspanningen zien en gaan merken hoeveel leuker je werk is geworden. Ik waarschuw je: binnen de kortste keren staan ze aan je bureau omdat ze ook een blog willen. Zo gaan die dingen.

Als je positief hebt getest op de Inbound mindset, heb ik er alle vertrouwen in dat je een goede Inbound marketeer gaat worden. Surf gewoon naar die HubSpot Academy, haal je Inbound certificaat en zet wat lijntjes uit naar ervaringsdeskundigen. Liever nog even doorlezen? In onderstaand e-book vertellen we je hoe de Inbound methode in z’n werk gaat. In het Nederlands, wel zo fijn.

Succes!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper.