Jouw content: van goed naar geweldig in 6 stappen

Jouw content

Jouw_content_-_van_goed_naar_geweldig_in_6_stappen.jpgOns landschap verandert. Niet alleen het medialandschap is niet meer wat het was, ook onze natuur is onderhevig aan veranderingen. Een paar jaar geleden stond Nijmegen voor een belangrijk moment: gaan we de Waal blokkeren, of omarmen we de rivier? De stad koos voor het laatste. Door de Waal ruimte te geven, een nieuwe brug te bouwen en te integreren in de stad, kreeg de rivier een steeds belangrijkere rol voor Nijmegen. En zo werkt het ook voor B2B content marketing. In dit blog leg ik uit hoe content marketing steeds belangrijker is geworden en hoe je jouw content naar een hoger niveau tilt.

Van minderwaardig naar volwaardig

Content creëren was iets waarvoor bedrijven lange tijd hun neus ophaalden. De marketingafdeling hield zich vooral bezig met traditionele marketing zoals reclame in printmedia. Inmiddels is er sprake van een mediashift. Mijn collega schreef al over hoe je als B2B organisatie jouw moderne marketingstrategie kan lanceren. Deze verandering van traditionele naar moderne marketing vond echter niet zomaar plaats. De volgende drie barrières zijn hiervoor doorbroken:

  • Content acceptatie. Content is de laatste jaren omarmd door de bedrijfswereld. Tegenwoordig is dan ook iedereen een content creator. Je hoeft geen gerenommeerd vakblad meer te zijn om geloofwaardigheid en vertrouwen te krijgen door middel van teksten.
  • Een aantal jaren geleden haalden journalisten en goede tekstschrijvers hun neus op voor het werken bij een commercieel bedrijf. Tegenwoordig durven ze deze stap wel te nemen. Taak aan jou om dit talent in huis te halen!
  • Bijna iedereen kan produceren. De technologie is aanwezig om op ieder moment van de dag iets te delen, mensen te bereiken en je doelgroep aan te spreken. Websites, online platformen en nieuwe sociale netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Je hoeft dus geen ICT’er meer te zijn om content te plaatsen.

Aan de slag

Content marketing is dus helemaal van deze tijd. Maar hoe vul je het in voor je eigen organisatie? Ga eerst na of bovenstaande barrières ook in jouw organisatie al doorbroken zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de lezers van B2B content voornamelijk artikelen leest, social media bijhoudt en blogs leest. En dat terwijl traditionele marketing in dit onderzoek op plaats dertien van de twintig eindigde. Tijd dus om te investeren in online content. Als jouw organisatie geen last meer heeft van bovenstaande barrières, dan kunnen de volgende zes tips je helpen om jouw content van goed naar geweldig te krijgen!

  1. Een niche bedienen

Op een begrip als ‘marketing’ wordt per dag waarschijnlijk miljoenen keren gezocht. Door een moeder van een student die marketing studeert, omdat ze net niet weet wat haar kind precies doet. Maar ook door diezelfde student, die toch even wat meer uitleg wil over de studiestof. Dit zijn echter niet de personen van wie je wil dat ze je website bezoeken. Door in te spelen op de exacte buyer persona is het mogelijk de juiste mensen te bereiken met je content.

  1. Inspelen op de buyer persona

Op het moment dat je deze buyer persona’s duidelijk in beeld hebt, ze concreet aanspreekt en je weet met welke problemen ze zitten, kan je hierop inspelen. Een concreet voorbeeld hiervan zag ik bij Citrix. Zij merkten dat hun buyer persona steeds vaker op verschillende locaties aan het werk was zoals het vliegveld of in een koffiezaakje. Ze noemden dit workshifting en dit begrip werd uiteindelijk overgenomen door hun (potentiële) klanten.

  1. Iemand verantwoordelijk maken

In veel organisaties wordt content gemaakt door veel verschillende mensen en daarnaast wordt er op verschillende platformen gecommuniceerd. Door iemand in te schakelen met sterke journalistieke vaardigheden kun je dit proces op orde brengen. Deze hoofdverantwoordelijke kan ervoor zorgen dat alle content die vanuit jouw organisatie komt, consistent is en in lijn met je bedrijfsvoering.

  1. Werknemers betrekken in de contentcreatie

Zoek de mensen in jouw bedrijf die een specialisme hebben en vraag om hun kennis. Door specialistische kennis te delen, laat je zien dat jouw organisatie meer heeft dan alleen maar mooie woorden. Dit zorgt niet alleen voor transparantie en openheid, maar het draagt ook een stuk professionaliteit uit.

  1. Het merk uit het verhaal halen

Van oudsher zijn marketingmanagers gewend om steeds indirect terug te komen op de merknaam. Natuurlijk kan ik bij deze zes tips heel subtiel zeggen dat we dit bij Vet Digital ook doen. Maar over het algemeen verlaagt dit alleen maar de betrouwbaarheid. Als jouw content interessant, open en deskundig genoeg is, komen die (potentiële) klanten vanzelf wel weer terug. Voor content marketing heb je nou eenmaal een lange adem nodig.

  1. Kennis van buitenaf halen

Naast de bij punt vier benoemde tip over kennis van binnenuit, is het ook wijs om specialisten van buitenaf aan het woord te laten. Het inhuren van experts op het gebied van jouw vak, laat zien dat je wilt blijven leren. Sterker nog, het laat dit niet alleen zien, het is ook echt goed voor je eigen kennis!

Kort gezegd is het verstandig om net als Nijmegen te zijn: omarm je content! Pas als jouw content deel is van je bedrijfsvoering, kun je meevaren op de voordelen hiervan.