Snapchat: maakt jouw organisatie er al gebruik van?

Snapchat
 
Onlangs scrolde ik door mijn Facebook tijdlijn en kwam ik een advertentie tegen van Vodafone over hun Snapchat account. Afgelopen maand is de mobiele provider begonnen met een Snapchatkanaal om, door middel van bekende YouTubers, het jeugdige publiek aan te spreken. Vodafone probeert op deze manier jongeren bekend te maken met hun nieuwe prepaid aanbieding. Dat mag een schot in de roos worden genoemd als het gaat om doelgroep bereik, aangezien Snapchat oververtegenwoordigd wordt door tieners.
In mijn vorige blog heb ik het over de verschillende functies van Snapchat gehad en heb ik kort toegelicht hoe Snapchat kan worden gebruikt als marketingtool. In dit blog ga ik dieper in op de voor- en nadelen van de app en over hoe jouw bedrijf Snapchat kan inzetten als hulpmiddel voor jouw social media strategie


Doelgroep

Wanneer jij als ondernemer gebruik wilt maken van Snapchat als marketingtool is het van belang om te weten of jouw doelgroep zich op dit platform bevindt. Richt jouw business zich op een wat oudere generatie? Dan is Snapchat (voorlopig) niet geschikt voor jouw B2C organisatie. Organiseert jouw bedrijf jongerenreizen of verkoop jij hippe sneakers? Dan zou het erg zinvol zijn om Snapchat te gebruiken als marketingtool. Voor B2B kan Snapchat waardevol zijn. Vooral als je visueel aantrekkelijke video’s en foto’s kan plaatsen en die onder de aandacht van jouw doelgroep weet te brengen. Denk bijvoorbeeld aan architecten en kantoorinrichting, maar ook aan impressies vanaf de werkvloer! Zo geef je potentiële klanten een kijkje in jouw bedrijf. 

Voordelen

Steeds meer bedrijven zien voordelen in het gebruiken van Snapchat voor hun social media strategie. Een van die voordelen is dat Snapchat op een werkelijke manier laat zien wat er op het moment speelt binnen jouw organisatie. Ook kun je door middel van korte maar krachtige beelden je volgers een sfeerimpressie geven van jouw bedrijf of kun je ze meenemen in jouw dagelijkse werkzaamheden door middel van ‘Mijn Verhaal’. Het is handig om de app zoveel mogelijk op dezelfde manier te gebruiken zoals jouw doelgroep dat doet.

Nadelen

Een nadeel van Snapchat als marketing tool is dat de effectiviteit moeilijk te meten is, omdat er hiervoor weinig analytics beschikbaar zijn. Doordat Snapchat relatief jong is (2011) en vooral wordt gebruikt voor entertainment, is de app nog niet dusdanig gecommercialiseerd. Een ander nadeel is dat je Snapchat niet voor alle doelgroepen kunt gebruikt zoals dat met Facebook wel mogelijk is.

Conclusie

Snapchat is handige app waarmee foto’s en korte video’s kunnen worden verstuurd. Hiermee kun je interessante en leuke momenten delen met je volgers. De app is goed te gebruiken als marketingtool, omdat je op een laagdrempelige manier zichtbaar kunt zijn voor je doelgroep. Ook kun je op visuele wijze gemakkelijk een krachtige boodschap overbrengen. Omdat Snapchat nu nog voornamelijk door tieners wordt gebruikt, zou de app een goede aanvulling kunnen zijn op je huidige platformen als tieners ook jouw doelgroep zijn. Een nadeel van het inzetten van Snapchat als marketingtool is dat de effectiviteit niet gemeten kan worden. Snapchat kan dus een waardevolle toevoeging zijn voor jouw bedrijf, maar voorlopig is het nog even experimenteren.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper