Wat thee ons leert over B2B Content Marketing

Content Marketing

b2b content marketingVan thee kan ik liters drinken. Soms met anderen, soms alleen. Laat het theemoment nou een goed moment zijn om over dingen na te denken. Dat dacht een van mijn favoriete theemerken ook, door me sinds kort vragen te stellen op ieder theezakje. Deze vragen variëren van een simpele ‘hoe was je dag?’-versie tot diepzinnige vragen. In dit blog illustreer ik hoe het theemomentje hulp kan bieden bij B2B Content Marketing. 

Graag vertel ik eerst nog wat over hoe mijn theegewoonte begon. Inmiddels drink ik zo’n 8 koppen per dag, maar daar begon het natuurlijk niet mee. Een paar keer per week een kopje, dat was de basis. Deze cultuur ontwikkelen duurde even en dit geldt ook voor het zien van resultaten bij Content Marketing. Content Marketing is geen campagne, maar een cultuur. Resultaten worden pas bereikt als er vertrouwen ontstaat en dit kost nou eenmaal tijd en vraagt om consistent gedrag. 

Terug naar de vragen bij de thee. Ze kunnen dus helpen om niet alleen ons persoonlijke leven te overdenken, maar ook om even stil te staan bij B2B content marketing. Door middel van vijf vragen die ik tegen kwam bij mijn theemomentjes laat ik zien wat belangrijke aandachtspunten zijn. 

1. Beschuitje eten, met wie?

Met wie wil jouw bedrijf een beschuitje eten? En waarom dan? Als we met iemand een beschuitje gaan eten is dit omdat we deze persoon interessant vinden, deze ons iets kan bieden. En andersom. Belangrijk is om helder te hebben wie die ander precies is. De tijden waarin marketingcampagnes zo breed mogelijk werden gemaakt is voorbij, tegenwoordig moet het juist specifiek. En de enige manier waarop je een specifieke doelgroep kunt bereiken is door te weten wie je zelf bent, maar belangrijker nog: wie de bijpassende doelgroep is. 

2. Wat wil je later worden?

De vraag die ieder kind jarenlang te horen kreeg. Maar niet alleen kinderen: ook volwassenen worstelen nog regelmatig met deze vraag. Zelfs op het moment dat alles prima loopt op professioneel gebied, is er altijd een vraagstuk dat nog opgelost kan worden, een verbetering die nog kan worden doorgevoerd of, om het maar heel simpel te maken, een theesmaak op de markt die nog lekkerder is. Probeer met jouw content deze nieuwe theesmaak aan te bieden. Natuurlijk niet letterlijk, maar ga in op problemen die spelen bij professionals. Waar hebben zij behoefte aan? De tijden van verkopen zijn voorbij, content die verkoopt leert anderen iets, brengt ze kennis bij en zorgt ervoor dat professionals met vragen weer terug keren naar jouw online platform

3. Ik kan echt niet zonder…

Jouw bedrijf! Maar laten mensen dit nou net niet willen lezen. Zoals hierboven te lezen is, of eigenlijk niet te lezen, ontbreekt de naam van mijn vragen-stellende theemerk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het vermijden van verkooptaal en hiermee ook het niet expliciet noemen van het eigen merk, het vertrouwen in het merk vergroot. Kunst is om je content zo goed vorm te geven, dat het merk impliciet wordt aangeprezen in plaats van expliciet. 

4. Met wie zou jij wel een dag willen ruilen?

Al een tijdje is er een shift sprake in de content wereld: van brand dat ook content produceert naar content brand. Dit kun je alleen worden wanneer je jezelf bekijkt door de ogen van de klant. Ruil als het ware een dag met de klant. Wat valt je op? Wat is belangrijk voor de klant? Het is niet alleen van belang dat klanten meepraten in de ontwikkelingsfases van je bedrijf, ook is het de bedoeling dat jij je verplaatst in de klant. Pas dan kun je inspelen met je content op de optimale klantbeleving

5. Wat vind je je mooiste eigenschap?

Terug naar de thee. Deze kan nog zulke leuke vragen hebben die zijn verzonnen door klanten, prachtig vormgegeven zijn en goed worden gepositioneerd in de supermarkt, toch wordt hij niet verkocht als nergens naar smaakt. Als de ingrediënten in het theezakje niet kloppen, wilt niemand de thee kopen. En dat is precies wat deze afsluitende vraag ook zegt: wat is je mooiste eigenschap? Ga in je bedrijf na wat jou sterk maakt, wat je merkwaarden zijn en waar je voor staat. Pas als je echt kunt begrijpen waar je voor staat en dit ook naar buiten uit kunt dragen, is het mogelijk om bovenstaande vragen door te voeren. De klant voorop stellen is absoluut een belangrijk punt in de content marketing, maar zoals bij iedere verandering geldt hier ook: binnen beginnen.