Social media blunders waar we van kunnen leren (1/2)

Social media blunders

failSocial media kent vele mogelijkheden. Het is niet gek dat we daar soms iets té gretig gebruik van willen maken. Of dat we af en toe juist een mogelijkheid over het hoofd zien. Op deze manier ontstaan social media blunders die vergeleken kunnen worden met Crocs en naveltruitjes: ze zijn ‘not done’. Maar geen paniek, want van fouten kun je leren!

In dit artikel lees je de eerste 4 social media blunders.


1. Een tweet beginnen met een @ mention

Om succesvol te worden op Twitter is het van essentieel belang dat je het verschil kent tussen een ‘mention’ en een ‘reply’. Als je je tweet bijvoorbeeld begint met ‘@VetDigital’, dan wordt deze tweet alleen door jezelf gezien, Vet Digital en jouw gemeenschappelijke Twitter volgers. Dit wordt een ‘reply’ genoemd. Zodra je ook maar iets (letter, leesteken, cijfer) voor @VetDigital zet, dan is de tweet in de timeline van al je Twitter volgers te zien. Dit is een ‘mention’.

Met het gebruik van een reply in plaats van een mention, mis je kansen om een groter publiek te bereiken. Ook reacties op specifieke tweets kunnen interessant zijn voor ál je volgers. Kijk maar naar de tweets van Ikea. Door simpelweg een punt voor het apenstaartje (@) te zetten, maken zij van een reply eenvoudig een mention en delen zij hun interessante content met al hun volgers in plaats van slechts één of enkelen.

2. Te #enthousiast zijn met #hastags op #Instagram, #Twitter of #Facebook

Het gebruik van hashtags is een cultureel fenomeen geworden. Te enthousiast gebruik ervan resulteert in berichten als deze:

Dergelijke berichten kunnen schreeuwerig overkomen en bovendien schiet je aan het uiteindelijke doel van de hashtag voorbij.

Hashtags zijn bedoeld om groepen tweets, foto’s of berichten te categoriseren. Zo kunnen gebruikers makkelijker zoeken naar content met hetzelfde kernwoord. Gebruik daarom ook alleen een hashtag voor de kernwoorden. Je kunt je hashtags het beste beperken tot één of twee woorden #zodatjedingenalsditvoorkomt. Het advies is dan ook: less is more. Wil je toch meerdere woorden gebruiken in een hashtag, onderscheid ze dan met behulp van hoofdletters.

3. Het weglaten van een bannerafbeelding op LinkedIn

Het zakelijke medium LinkedIn houdt de vormgeving van de bedrijfspagina’s strak en eenvoudig. Sinds een tijdje is het echter wel mogelijk om een bannerafbeelding toe te voegen aan de bedrijfspagina. Geen banner toevoegen is een gemiste kans: je pagina oogt ouderwets en straalt weinig uit. Een passende banner laat de identiteit van je organisatie zien.

4. De kracht van social media onderschatten

Tot slot nog even een blunder die mooi illustreert hoe de kracht van social media soms overduidelijk wordt onderschat:

Image1

Natuurlijk was deze actie voor giro 555 goed bedoeld van Trijntje, maar een beetje naïef was het wel. Binnen de kortste keren waren er al meer dan 200.000 likes verzameld, maar een donatie van 2 ton kon Trijntje helaas niet waarmaken. Dit voorval is slechts één van de vele voorbeelden die de kracht en ook de onvoorspelbaarheid van social media aantonen. Bedenk daarom altijd hoeveel en wat voor een soort reacties je social media berichten teweeg kunnen brengen.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!

 

Bron:

Hubspot Blog