3 manieren om b2b marketing persoonlijker te maken

Persoonlijke marketing

pexels-photo-1282270Op zoek naar manieren om je (b2b) marketing persoonlijker te maken? 

Aandacht maakt namelijk alles mooier en alles wat aan aandacht krijgt groeit. Lekkere cliché uitspraken die rechtstreeks van een tegeltje aan de muur komen, maar kloppen als een bus. Want persoonlijke aandacht is onmisbaar voor een succesvolle b2b marketing strategie! De b2b-markt kent veel vergelijkbare concurrenten en dat betekent dat je nog harder je best moet doen om met je ideale klant in contact te komen. Dat personalisatie in b2b marketing ver kan gaan, vertelde Nynke al in een eerder blog. Zo legt ze uit dat het personaliseren van je e-mails, advertenties en webpagina’s enorm veel waarde toevoegt (mits je het met mate doet). In dit blog ga ik in op drie andere manieren om klanten persoonlijk te benaderen. Ik vertel je hoe je met behulp van de juiste software, tools of programma’s een grote groep mensen bereikt én je persoonlijke touch behoudt.

Methoden om je marketing persoonlijker te maken

Wil je aan de slag om je marketing persoonlijker te maken? Gebruik onderstaande drie manieren en geef je doelgroep de persoonlijke aandacht die zij verdienen. 

#1. Ga in gesprek! Maak gebruik van chatbots

Steeds slimmer wordende chatbots hebben het tijdperk ingeluid van conversational marketing. Ze staan dag en nacht klaar om vragen van websitebezoekers over de hele wereld te beantwoorden, zodat iedereen te woord wordt gestaan zonder dat werknemers nachtdiensten hoeven te draaien. Net als in het echte leven draait het bij deze gesprekken om interactie. Stelt de bot de juiste vragen aan de juiste persoon en deelt hij relevante informatie? Dan kan een chatbot je helpen met:

#2. Laat van je horen op LinkedIn

LinkedIn en b2b marketing zijn een perfect match. Zo zijn er voor ieder vakgebied wel groepen beschikbaar waarin relevante informatie gedeeld wordt en gebruikers met elkaar in discussie gaan. Door content vanuit het profiel van een van je medewerkers te plaatsen in dit soort groepen, maak je van hem een ambassadeur van zijn vakgebied en dat geeft een persoonlijke touch aan je berichten. Om direct aan de slag te gaan geef ik je alvast drie tips voor het schrijven van LinkedIn-discussies in groepen:

  • Tip 1: Eindig je bericht met een relevante of actuele vraag. Dit kan een vraag zijn die inhaakt op de blog waarnaar je verwijst, maar het kan ook een vraag rondom een actualiteitenkwestie zijn.
  • Tip 2: Reageer! Comments brengen jouw bericht meer onder de aandacht. Dit hoeft niet altijd uitgebreid te zijn, soms is alleen een bedankje al voldoende.
  • Tip 3: Geef niet op. Ben je al bekend met de 90-9-1 regel? Hieruit blijkt dat 90% van de mensen online berichten alleen leest en niet reageert. 9% draagt af en toe bij en slechts 1% reageert. Schrik je van deze cijfers? Niet nodig, het is minder erg dan het klinkt. Onder de bezoekers die nu niet reageren, zitten een hoop mensen die jouw content wel lezen waardoor je mogelijk wel hun interesse hebt gewekt en meer actie van deze persoon nog in het verschiet ligt.  

Kortom, het delen van content in LinkedIn-groepen is een eenvoudige manier om je blogs en andere content onder de aandacht te brengen. En niet geheel onbelangrijk, in vergelijking met betaalde campagnes scheelt het je ook nog eens in de kosten.  

#3. Wees een gastheer of -vrouw door lead nurturing

Als je relevante content offers onder blogs plaatst, vergroot je de kans dat mensen hun gegevens achter laten. Ze veranderen dan van onbekende websitebezoekers in leads. Goed nieuws, want dan kun je hen aanvullende informatie sturen. Zoals Inge in een eerder blog over lead nurturing al uitlegt, gaat het hierbij om de relevante informatie op het juiste moment versturen. Zo behoort er bij iedere fase andere content:

  • Awareness: whitepapers
  • Consideration: case study
  • Decision: informatie over jouw bedrijf, dienst of product

Lead nurturing toepassen helpt je om leads in hun eigen tempo te benaderen. In het ideale geval heb je een goede marketing automation tool en kun je dit proces automatiseren. Bovendien brengt zo’n tool goed in beeld wie van je leads daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Je kunt in tools zoals HubSpot namelijk zien wie waar op klikt in welke mail. Zo zorg je voor een galante en persoonlijke benadering voor veel verschillende mensen tegelijk.     

Aan de slag!

Gepersonaliseerde b2b marketing is tegenwoordig eigenlijk geen optie meer, maar een absolute must. Klanten en potentiële klanten verwachten immers niet alleen kennis, maar ook een bepaalde service. Eigenlijk net als in de winkel willen zij graag persoonlijk geholpen worden door iemand die verstand van zaken heeft én niet opdringerig is. Zo denk je er zelf waarschijnlijk ook over!

Ben je net zo enthousiast over inbound marketing als wij en heb je een onstilbare honger naar meer kennis over moderne marketing? Download dan onderstaand e-book en lees meer over mogelijkheden voor personalisatie binnen inbound marketing.