6 typen B2B video voor marketing en wanneer je ze toepast

6 typen B2B video

b2b videoVideo is ‘here to stay’. Het is zo’n ingebakken onderdeel van onze hedendaagse mediaconsumptie dat we (onbedoeld) al enkele minuten video content hebben bekeken voor ons eerste kopje koffie. B2B bedrijven kunnen daarom zeker niet achterblijven en zullen moeten werken aan een solide video marketing strategie. Er zijn alleen zo ontzettend veel verschillende soorten video's die binnen deze strategie passen. Van how-to video’s tot case study video’s, tot bedrijfsvideo’s. Het is best wat uitzoekwerk om uit te vinden hoe een van deze video’s een aanvulling kan zijn op jouw bestaande content. Ben je aan het ontdekken waar voor jou nog kansen liggen binnen video marketing? En op zoek naar wat inspiratie? Ik geef je in dit blog 6 verschillende typen B2B video voor marketing en leg uit in welke fase van de buyer’s journey je ze het beste kunt inzetten. 

 

1. Explainer video

Wanneer? Een (product) explainer video past goed in de eerste fase van de buyer’s journey - de awareness fase - waarbij je illustreert waarom ze jouw product of dienst nodig hebben. Op wat voor manier kan jouw product of dienst het leven van jouw potentiële klant comfortabeler, leuker of makkelijker maken?
Een product explainer video is zeker een handige tool als je een gecompliceerde dienst of product wil uitleggen. Of bijvoorbeeld een van je productlijnen wil promoten. Deze video’s worden meestal ‘high-level’ ingestoken, dus het is vaak niet nodig om je daadwerkelijke dienst of het product te laten zien. Vaak wordt er dan ook gekozen voor een animatie video; denk aan een motion graphic, een explanimation, cartoon of een whiteboard animatie.
Een promotie video kan ook heel nuttig zijn als jullie willen werken aan het vergroten van de naamsbekendheid. Van een content piece als deze kan je ook verwachten dat men deze gaat delen als hij goed in de smaakt valt, dus probeer hem zo engaging mogelijk te maken en de connectie met de kijker op te zoeken.

Behoefte aan wat explainer video inspiratie? Dit blog heeft mooie voorbeelden.

2. How-To video

Wanneer? Een educatieve how-to video is handig om je ideale klant uit die ontdekkingsfase te trekken en meer richting jouw aanbod te krijgen.

Een van de meest populaire soort educatieve how-to video's, zijn de video’s waarin de kijker wordt uitgelegd hoe hij iets moet doen, een stapsgewijze tutorial eigenlijk. Omdat men vaak vragen intikt in zoekmachines, kan je makkelijker video content ontwikkelen die antwoord geeft op deze vragen, en kan je met je video dus hoog kan ranken in de zoekresultaten. Denk hierbij aan belangrijke vragen die spelen binnen jouw industrie of branche. Aan het eind van zo’n video kan je met een slimme tool een CTA-knop of formulier toevoegen om de kijker te vragen om bepaalde informatie te downloaden, waardoor je hem iets verder in die buyer’s journey trekt.

Kan je wel wat goede voorbeelden How-To video’s gebruiken? Bekijk eens deze 10 voorbeelden.

3. Kennisleiderschap video

Wanneer? Een kennisleiderschap video is een goed middel als je – ja je raadt het al –  kennisleiderschap wil opbouwen binnen je branche, je gezien wilt worden als een expert op een bepaald gebied, of je de kijker wil informeren over een bepaald onderwerp.

Het doel van een kennisleiderschap video is om een uniek perspectief te delen en vertrouwen op te bouwen bij de kijker. Je wilt daarom dat je video authentiek overkomt. Het delen van jouw expertise en het gesprek aangaan met de kijker staat daarbij centraal.

Wie kent ze niet? De populaire Whiteboard Friday videos van Moz zijn een mooi voorbeeld van kennisleiderschap video’s.

4. Bedrijfscultuur video

Wanneer? Een (bedrijfs)cultuur video is een goed middel als je een nieuw publiek wil bereiken maar ook voor het opbouwen van naamsbekendheid. Het is een mooie manier om informatieve content te delen waar je ideale klant op zoek naar is in de consideration fase.

Merk- en cultuurvideo's zijn video’s waarbij je het publiek vertelt over je merk en waar je voor staat. Dit is gelijk een mooie kans voor jou om creatief uit te pakken. Denk ook aan een leuke ‘Over ons’ video waarbij je meer laat zien van jullie medewerkers, kantoor en cultuur, of andere aspecten die je belangrijk vindt.

Een bijzondere vind ik deze cultuurvideo ter ere van het 200-jarig bestaan van uitgever HarperCollins waarbij je een mooie inkijk krijgt in hun geschiedenis.

5. Klanttestimonial video

Wanneer? De klanttestimonial (of case study, of klantcase) video gebruik je slim om te rechtvaardigen waarom jouw dienst of product specifieke pijnpunten wegneemt. Je presenteert de voordelen van jouw aanbod en weet de ideale klant in de decision fase te overtuigen. 

Deze klanttestimonial video's zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste videotypen genoemd in dit blog. Veel B2B-kopers zullen namelijk op zoek zijn naar testimonials als ze je website bezoeken. Een testimonial video is een goede manier om te laten zien hoe jouw aanbod veelvoorkomende problemen van klanten oplost en hoe ver je gaat om customer succes te leveren.

Ken je de mini case study video’s van Google Stories al? Hier zie je in korte video’s hoe echte bedrijven Google technologie gebruiken.

6. Productdemo video

Wanneer? Een (product) demo video is een goede tool om de ideale klant in de decision fase ervan te overtuigen dat ze de juiste aankoopbeslissing maken, maar hij is ook goed in te zetten om leads te genereren met relevante content.

Bij een product demo video laat je kijkers de waarde van je product zien, in plaats van ze het alleen te vertellen. Je mag best specifiek zijn en in detail treden over specifieke kenmerken en functionaliteiten van je product. Jouw doel is om te laten zien dat je hun wereld begrijpt en een goede oplossing hebt voor hun uitdagingen.

Een demo voorbeeld zien? Google een willekeurige software aanbieder en die zal een demo hebben, maar ook Vidyard heeft een goede (op het publiek afgestemde) demo van max 3 minuten.

Starten met B2B video

Heb je voldoende inspiratie opgedaan om met een van deze zes B2B video typen jouw contentstrategie verder in te vullen en aan te vullen? De vervolgstap is in het bepalen van de stijl van de video (zoals de tone of voice, en de huisstijl). 

Wil je meer weten over het maken van content?

Download whitepaper