Adverteren op Facebook, hoe werkt dat?

Adverteren op Facebook

AdverterenopFacebookAdverteren op social media is een ultieme manier om je account te boosten, meer naamsbekendheid te verkrijgen en interessante volgers aan te trekken. Eerder schreven we al een blog over adverteren op LinkedIn. Ook adverteren op Facebook kan enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Dat zal je niet verbazen gezien het grote aantal actieve gebruikers dat Facebook kent: maar liefst 2 miljard actieve gebruikers in 2022. Hoe adverteren op Facebook precies werkt leg ik je in dit blog uit.

Een aantal stappen naar een succesvolle Facebook advertentie

Om tot een optimale advertentie te komen, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen en aandachtig uit te werken:
1. doel (objective);
2. targeting (‘audience targeting’);
3. budget (pricing);
4. tekst en opmaak (creative);
5. analyseren.

1. Doel bepalen

Bij het creëren van een nieuwe advertentie op Facebook, wordt er eerst naar het doel gevraagd. Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken met de Facebook advertentie. Wil je bijvoorbeeld meer likes genereren (je berichten of pagina ‘boosten’), een conversatie op je tijdlijn starten, het aantal app-downloads verhogen of meer websitebezoekers verkrijgen? Maak dit doel duidelijk voor jouw organisatie.

Er zijn verschillende soorten Facebook advertenties die afhankelijk zijn van het te bereiken doel. De belangrijkste en meest voorkomende advertenties zijn ‘promoted posts’ en ‘boosted posts’.

Promoted post
Een gepromote post is een onopvallende advertentie en kun je vergelijken met een normaal Facebook bericht. Je betaalt om dit bericht, deze advertentie, te promoten via Facebook. De advertentie verschijnt op de nieuwslijn van de binnen de doelgroep vallende Facebook gebruikers (en dus niet op je eigen pagina). Facebook gebruikers zien alleen door het woord ‘gesponsord’ onder de post dat ze te maken hebben met een advertentie. Het doel hiervan is om nieuwe volgers aan te trekken en/of meer naamsbekendheid te creëren.

Boosted post
Een ‘boosted post’ is een bericht die juist wel op de tijdlijn van jouw bedrijfspagina wordt geplaatst. Doordat je geld achter deze Facebook post zet, zal deze post meer bestaande volgers bereiken. In vergelijking met een ‘promoted post’ is een ‘boosted post’ geschikter voor het bereiken van al bestaande fans en voor het laten toenemen van de betrokkenheid en interactiviteit op jouw Facebook pagina.Een post op je tijdlijn ‘boosten’ doe je door naar je bedrijfspagina te gaan en bij de post of foto te kiezen voor ‘Boost Post’. 

2. Targeting

Nadat je je doel hebt bepaald is het belangrijk om een ‘target audience’ te kiezen. Wie wil je bereiken met de ad? Met andere woorden: wie is de doelgroep? Het is belangrijk een relevante doelgroep voor de advertentie voor ogen te hebben. De advertentie wordt dan namelijk uitsluitend getoond aan mensen die binnen de door jou geselecteerde doelgroep vallen. Op deze manier wordt de advertentie door de juiste mensen gezien. Er zijn een aantal manieren waarop je de relevante doelgroep kan selecteren. Zo kan je je doelgroep precies op maat selecteren door een lijst met e-mailadressen toe te voegen. Dit is vooral een handige optie als je met marketing automation software als HubSpot werkt. Kies bijvoorbeeld voor alle aanvragers van een bepaald e-book; zij hebben al interesse getoond. Ook kan er geselecteerd worden op demografie en op ondernomen acties zoals hobby’s, connecties en likes.

3. Pricing

Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan adverteren op Facebook. De dagen van gratis meer bereik zijn voorbij. Je kan bij adverteren op Facebook betalen per klik (cost per click, CPC), per 1000 views (cost per thousand, CPM) of per conversie (CPA). Ga na welke optie voor jou het beste is, waarbij je uiteraard rekening dient te houden met je budget. Facebook maakt het mogelijk een (dagelijks) limiet wat betreft kosten in te stellen. Als het door jou aangegeven advertentiebudget bereikt is, wordt je advertentie niet meer vertoond.

4. Creëer de advertentie

Dit gedeelte spreekt uiteraard voor zich. Bij het creëren van de advertentie zal je zorgvuldig de tekst moeten samenstellen, beeld moeten selecteren en aandacht moeten besteden aan de totale opmaak van de advertentie. Besteed hier voldoende tijd aan; een aantrekkelijke advertentie scoort nou eenmaal beter!

5. Analyseer je advertentiesucces

Eén van de grote voordelen van online adverteren is dat je door dataverzameling veel statistieken verkrijgt. Onder ‘rapporten’ in het navigatiemenu is het mogelijk om statistieken van je advertentiecampagne te bekijken. Zo kun je in kaart brengen hoe succesvol een campagne is (geweest). Facebook houdt de volgende gegevens bij:

  • Aantal kliks
  • Aantal likes
  • Advertentie kosten
  • Bereik van de advertentie (aantal mensen die de advertentie heeft bekeken)

Een Facebook advertentie kan veel voordeel opleveren voor jouw bedrijf, mits deze goed is ingericht. Het is van belang om zorgvuldig je doelen vast te stellen, je doelgroep te bepalen en een prijsstrategie te hebben. Tot slot: Facebook heeft veel analysemogelijkheden die het makkelijk maken het succes van jouw campagne te evalueren. 

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!