Content marketing

3 redenen om een zakelijk weblog te onderhouden

12 december 2010 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

Zakelijk weblog

Afgelopen week hield ik enkele inbound marketing workshops met studenten Bedrijfscommunicatie van de Universiteit van Nijmegen en met de directie en medewerkers van een gerenommeerd actiemarketing-bureau. 

In deze workshops stonden we uitgebreid stil bij het creëren van relevante content voor de ideale klant. Daarbij kwam naar voren dat het onderhouden van een zakelijk weblog de meest laagdrempelige manier is om relevante content te produceren.

Bloggen is onmisbaar onderdeel van je website

In de Verenigde Staten is de company blog inmiddels meer en meer een onmisbaar onderdeel van de corporate website geworden. De bedoeling van een zakelijk weblog is dat je artikelen schrijft die aansluiten bij de belevingswereld van je ideale klant. Dit kun je doen door minimaal één keer per week artikelen te publiceren die informeren, faciliteren, verbinden en/of vermaken.

Het bijhouden van een zakelijk weblog levert behoorlijk wat voordelen op: 
 

1. Je onderneming wordt online beter gevonden 

Elk blogartikel dat je publiceert wordt door de zoekmachines (Google) gezien als een nieuwe, extra pagina van je website. Als je bijvoorbeeld één jaar lang één artikel per week publiceert, worden er 52 nieuwe pagina's opgenomen in de index van zoekmachines. Het logische gevolg daardoor is dat je voor meer zoektermen vindbaar bent, omdat er nu eenmaal meer pagina's zijn geïndexeerd.

Daarnaast zijn zoekmachines verzot op blogs, omdat deze actuele content bevatten. Ook dit leidt vrijwel altijd tot een hogere Google-ranking.

Verder zul je zien dat andere websites of weblogs naar jouw company blog of individuele artikelen zullen gaan linken als je regelmatig interessante artikelen publiceert. Hoe meer inkomende links je weblog heeft, des te hoger de organische rangschikking in zoekmachines zal zijn.

Kortom: als je permanent beter gevonden wilt worden, is een company blog een onmisbaar onderdeel van je online marketing mix.

2. Je onderneming profileert zich als dé expert en wordt eerder gevonden dan niet-bloggende concurrenten 

Als je artikelen schrijft die zich focussen op de belevingswereld van je ideale klant, word je op organische wijze vindbaar voor zoektermen die daarbij aansluiten. Deze zoektermen worden vaak ingevoerd door potentiële klanten op het moment dat zij er zich nog niet bewust van zijn dat er überhaupt een oplossing bestaat voor hun zakelijke probleem. Met andere woorden: er is sprake van een latente behoefte. Ook kan je potentiële klant het probleem wel onderkennen, maar nog geen idee hebben hoe het probleem opgelost zou kunnen worden.

Door actief te bloggen is de kans groot dat potentiële klanten actieve volgers worden. Met als bijkomend voordeel dat de kans groot is dat jouw onderneming als eerste benaderd zal worden wanneer je potentiële klant een concrete oplossing wil voor zijn of haar probleem: jouw dienst of product.

3. Blogartikelen zijn smeerolie voor je social media strategie

Veel (b2b-)marketeers en ondernemers zijn op dit moment nog erg zoekende naar de manier waarop ze een social media strategie voor hun onderneming moeten inrichten. Omdat je in social media al vlug wordt aangemerkt als spammer als je alleen promotionele uitingen deelt, zien de meeste b2b-marketeers in dat reclame maken in social media not done is. 

Wanneer je echter beschikt over een goed gevuld zakelijk weblog, wordt het uitvoeren van een social media campagne een stuk eenvoudiger. Weinig potentiële klanten zullen het als storend ervaren wanneer je informatie die voor hen relevant is met ze deelt.

Heb je zelf al goede of slechte ervaringen met zakelijk bloggen? Plaats hieronder gerust je reactie!

New Call to action

Fotocredit: bestbib&tucker

 

http://www.flickr.com/photos/43992178@N00/http://www.flickr.com/photos/43992178@N00/

Laat een reactie achter!