Content marketing

De definitie van een whitepaper: 5 minimumeisen

27 juni 2011 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

white paper regelsWanneer je een rendabele inbound marketing strategie uit wilt voeren, is het essentieel dat je relevante content aanbiedt aan je volgers. Eén van de meest gebruikte contentvormen bij inbound marketing is de 'whitepaper'. Eén van de grootste experts op het gebied van whitepapers, 'The White Paper Pundit', constateerde met groeiende ergernis dat aan vrijwel ieder digitaal document dat online wordt aangeboden het predikaat 'whitepaper' wordt toegekend. Om tot een uniforme standaard te kunnen komen voor het begrip 'whitepaper' stelde de White Paper Pundit vijf minimumeisen op. Slechts wanneer aan al deze eisen wordt voldaan, mag het betreffende document een whitepaper genoemd worden.
In dit artikel zet ik deze eisen op een rijtje.

Standaardregel 1: een whitepaper moet minimaal zes pagina's bevatten

Bij dit minimum van zes pagina's kunnen de volgende onderdelen worden opgenomen:

  • Introductie - minimaal 1 pagina
  • Probleembeschrijving - minimaal 2 pagina's
  • Voordelen van de oplossing – minmaal 2 pagina's
  • Conclusie/samenvatting– minimaal 1 pagina

Vaak wordt direct na de introductie ook nog een 'executive summary' opgenomen waarin de inhoud van de whitepaper kort wordt samengevat voor de C-level beslisser. 

Standaardregel 2: een whitepaper mag nooit met de oplossing beginnen

Voordat je komt tot het beschrijven van de oplossing moet je eerst enkele praktische zaken rondom het hoofdonderwerp beschrijven, zoals uitdagingen die met het hoofdontwerp te maken hebben. Ga er vanuit dat je lezer waarvoor je schrijft volledig blanco is over het onderwerp

Standaardregel 3: een whitepaper moet een introductie bevatten

Iedere white paper moet een inleiding bevatten, die de context schetst. Dit kan door een beschrijving van ontwikkelingen op een "hoger niveau" te geven, die te maken hebben met het hoofdonderwerp. Voorbeelden daarvan zijn ontwikkelingen in de branche, economie, wetgeving of andere relevante achtergrond informatie.

Standaardregel 4: een whitepaper moet een 'document' zijn

Dit lijkt een open deur: een whitepaper moet een document zijn en bij voorkeur in PDF formaat (Word kan ook). Een Powerpoint-presentatie, podcast, video, blogartikel of iedere andere vorm van interactieve multimedia vallen niet onder de noemer whitepaper.

Standaardregel 5: een whitepaper moet een 'staand formaat' hebben

Zoals ieder standaard zakelijk document (brief, offerte, contract) moet een whitepaper opgemaakt zijn in staand formaat. Documenten die een liggend formaat hebben kun je scharen onder het kopje 'e-book'.

Heb je zelf ervaring met het gebruik van whitepapers? Dan ben ik benieuwd naar je ervaringen en nodig ik je van harte uit deze hieronder te plaatsen.

 

content-marketing-b2b-CTA

 

Fotocredit

 

 

Laat een reactie achter!