B2B groeistrategie

Viral Marketing en World Wide Raves: Trend in Marketing

25 november 2011 - Geschreven door Eva van Meijl

Viral MarketingDe Amerikaanse professor David Meerman Scott, auteur van New Rules of Marketing & PR en World Wide Raves, licht de nieuwe manier van marketing, Viral Marketing, eigenhandig toe in een webinar. Hij gaat verder in op het fenomeen World Wide Raves, een nieuwe trend in het marketinglandschap.

De beste illustratie van een World Wide Rave is het verhaal van Cindy Gorden, marketingdirector bij Universal Orlando Resort. Haar opdracht was om het nieuwe themapark van Harry Potter te promoten. Hiervoor kreeg ze alle vrijheid en onbeperkt budget. Gorden koos echter  niet voor de bekende pr-weg, maar besloot om het nieuws slechts tegen 7 bloggers te vertellen. Een spannende actie, want als succes zou uitblijven betekende dat het ontslag voor Gorden. Maar wat gebeurde er? Nadat deze 7 mensen waren ingelicht over het nieuwe park, schreven ze direct over “The Wizarding World of Harry Potter” op hun blog. Binnen een mum op tijd werd dit opgepikt door hun duizenden volgers en talloze mediakanalen. Het resultaat was overweldigend;  binnen 24 uur wisten niet 7, maar 350 miljoen mensen over het nieuwe Harry Potter Park. Gorden nam een ontzettend groot risico, maar het doel was bereikt: aandacht. En hoe!

Om net als Gorden succesvol te zijn in Viral Marketing is het belangrijk om alles wat je tot nu toe over marketing hebt geleerd en toegepast, te vergeten. Het hoofddoel is om relevante content te creëren die mensen willen delen, waardoor het een hit wordt.

5 richtlijnen voor relevante content:

1. Definieer je “buyer personas”

Wie zijn je potentiele klanten? Wat zijn hun behoeften en oplossingen voor hun problemen?
Voorbeeld: Barack Obama focuste tijdens de verkiezingscampagne niet op hem als persoon, maar op wat zijn kiezers wilden: change. Hij creëerde hiermee een World Wide Rave.

2.Verdien aandacht

Er zijn 4 manieren om aandacht van je doelgroep te krijgen:
    1. Buy: Aandacht kopen (advertenties, tv commercials )
    2. Beg: Om aandacht smeken (direct mail, bedelbrieven)
    3. Bug: Je doelgroep lastig vallen (opbellen, aanspreken )
    4. Earn: Aandacht verdienen (door interessante content online te plaatsen vindt de    doelgroep jou)

Dit laatste punt is typerend voor inbound marketing. Een voorbeeld hiervan is een e-book op je website. Meer informatie over E-book

3. Wees sportief: Kopieer je concurrent niet

Als een marketingactie goed werkt voor een bedrijf, zie je vaak dat het wordt gekopieerd door een ander. Doe dit niet! De doelgroep heeft dit meestal heel snel door, waardoor de actie vaak niet zal werken.

4. Stimuleer dat je informatie wordt gedeeld

Scott noemt dit “Word of mouse”. Zorg dat je informatie toegankelijk is voor iedereen en sta toe dat je bezoekers de informatie delen. Houd het dus laagdrempelig. Hierdoor creëer je een rave, want mensen sturen het door naar elkaar en praten over jouw product.

5. Angst

Veel bedrijven zijn te voorzichtig en zien online marketing als een te groot risico. Maar stop met excuses, want wat heb je te verliezen? Je kunt altijd weer iets anders bedenken als het niet is gelukt. Bovendien hoeft het niet eens zo veel te kosten, zie het voorbeeld van Gorden. Dus of je nu voor een grote organisatie als Universal werkt of als kleine zelfstandige, iedereen kan een World Wide Rave creëren!

Heb je er ooit over nagedacht om een Rave te creëren voor jouw organisatie? Of ken je nog een interessant voorbeeld hiervan? Plaats hieronder je reactie.

 

content-marketing-b2b-CTA  

Fotocredit

Dit artikel is een bijdrage van Eva van Meijl. Eva is communicatiespecialiste en eigenaresse van tekst- en communicatiebureau Evataal.

Laat een reactie achter!