Moderne B2B Marketing Blog

10 eenvoudige manieren om Facebook zakelijk te gebruiken

Dyonne Seedorf 9 maart 2012 8:00:00 CET social media marketing

social media explained picture resized 600Je wilt graag zo effectief mogelijk met social media te werk gaan. De vraag: ‘’Op welk social media platform moet ik mijn focus leggen?’’ heb ik vaker gehoord. Vandaar dat ik dit blogartikel schrijf.

Early adopters zijn actief op Twitter en houden van Google +. Maar in de echte wereld is Facebook eigenlijk het meest gebruikt. Facebook kent ruim 845 miljoen profielen, en groeit daarbij nog dagelijks. Dus het maakt eigenlijk niet uit welke zaken je doet, met een goede Facebook page kan het niet misgaan.  Het aantrekken van de juiste klanten kost tijd, maar laten we eerlijk zijn het is allemaal geen rocket science.

Het grote voordeel is dat je met FB geen cent hoeft te besteden aan reclamekosten. Ik heb voor jullie 10 eenvoudige, effectieve manieren opgeschreven om meteen meer Facebook-fans te krijgen.

 

1. Trek de juiste fans

Als je net start met Facebook, dan kan je het beste beginnen traffic vanuit een andere bron door te sturen. Gebruik daarbij de verkoopkanalen die je al hebt, bijvoorbeeld jouw website  of e-mail-lijsten en begin daar met het promoten van jouw nieuwe Facebook-pagina. In het begin is er geen betere of gemakkelijkere manier om traffic te genereren.

 

  

2. Stimuleer Opt-In

Bedenk altijd zodra je mensen naar jouw FB pagina leidt, what’s in it for them? Mensen zullen alleen jouw FB pagina bezoeken als ze geïnteresseerd zijn. Dus prikkel ze met bijvoorbeeld met een speciale korting, exclusieve content of iets anders dat waarde voor hen heeft, en nergens anders verkrijgbaar is. Op deze manier zullen ze vaker de FB page in de gaten houden en verder op jouw pagina rondkijken. 

 

3. Creëer betrokkenheid

Het belangrijkste aspect van Facebook (en alle ander social media btw) is betrokkenheid. Maak je vooral niet druk over het aantal fans. Betrokkenheid is het sleutelwoord om het aantal fans te laten groeien. Hier zijn enkele tips om betrokkenheid te verhogen:

 

  • Gebruik een persoonlijke toon
  • Gebruik altijd een call-to-action
  • Wakker een emotionele reactie aan of start een discussie
  • Post een bericht tijdens piekuren

 

4. Update regelmatig

Update je FB pagina minstens 1 tot 2 keer per dag.  Nadat je een vaste kern aan fans hebt opgebouwd kan je goed zien wat werkt en wat niet werkt. Doe vooral wat je fans leuk vinden en doe minder van wat averechts werkte. Dus kijk ook naar jouw Facebook Insights en ontdek waar jouw publiek van houdt, en waar ze gemakkelijk zonder kunnen.  

  

5. Doe aan giveaways

Een van de snelste manieren om bewustzijn op te bouwen en meer fans te krijgen is door middel van promotie.

Mensen willen niet passief toekijken. Ze willen samenwerken om zo deel uit te maken van de buzz. Houdt hier wel jouw persoonlijke social media doelen voor ogen.

Wil je jouw naamsbekendheid vergroten? Dan kan je beginnen met het geven van gratis producten en/of diensten. Dit is een laagdrempelige manier voor mensen om mee te doen.

Als je doel is om de fans meer te betrekken bij jouw merk, kan je bijvoorbeeld een wedstrijd houden, met jouw producten/diensten als prijs. Laat ze in de wedstrijd ook deel nemen aan een discussie.

De goedkoopste manier is het weggeven van jouw eigen producten. Hierdoor blijven de kosten ‘’in the pocket costs’’.

  

6. Ga op zoek naar aanbevelingen van derden

Gegarandeerd krijg je meer fans door verwijzingen en aanbevelingen van anderen. Dat is de reden dat social media bestaat. Een aanbeveling van iemand anders is meer waard dan wanneer iemand zelf aangeeft de beste te zijn.

Kijk hierbij naar partners die positieve ervaringen hebben met jouw merk en naar gerelateerde influencers en klanten die geïnteresseerd zouden zijn in jouw product of service.

Je kan het beste ook actief deelnemen aan andere community. In deze communities zitten weer influencers, die uiteindelijk jouw merk weer kunnen promoten bij hun eigen publiek. Op deze manier start je een soort "ripple effect" van jouw promotie.

Zie de relatie met een influencer vooral als langdurig. Verwacht eerder succes op de lange termijn dan op zeer korte termijn. Steek er tijd in en bedenk wat voor hen interessant zou zijn in ruil voor het promoten van jouw merk.

  

7. Betrek Bloggers

Elke social media marketing campagne zou bloggers moeten hebben. Social media is de nieuwe manier van PR. Geef bijvoorbeeld relevante bloggers gratis toegang tot een evenement of jouw producten zodat mensen online gaan praten over jouw merk.

Zorg dat je hen ook aanmoedigt om deel te nemen aan jouw FB page. Vergeet niet dat de beste verkopen vaak gebaseerd worden op referenties en meningen van derden.

 

8. Houdt offline evenementen en tag deelnemers

Het hosten van offline evenementen is een geweldige manier om mensen bij jouw merk te betrekken en beter te leren kennen. Het is perfect te combineren met je social media strategie. Neem veel foto's en maak zelfs video's tijdens het evenement. Plaats deze op FB, en "tag" daarbij zoveel mogelijk bezoekers.Degene met een FB profiel zullen een mededeling ontvangen en dat zal hem of haar nog meer bij jouw merk betrekken.

 

9. Wordt Facebook-vriend met je klanten

Maak aan het einde van elke week een lijst van nieuwe klanten. Dit is waarschijnlijk niet haalbaar voor bedrijven met miljoenen klanten, maar MKB bedrijven kunnen vaak meer klanten vinden dan gedacht. Er zijn namelijk 845 miljoen mensen op Facebook ... dus je zult ze waarschijnlijk vinden als je maar hard genoeg zoekt.

 

10. Interactieve promotie

Regelmatige promotie werkt goed. Interactieve promotie werkt nog beter! Wat is het verschil? Interactieve promoties hebben het element van betrokkenheid. Deel de promotie met vrienden en ontvang aan de hand daarvan een prijs. Dit zal je naamsbekendheid en gevoel van betrokkenheid verveelvoudigen.

 

Kort samengevat: Facebook beheren is niet moeilijk, het kost alleen wat geduld, tijd en consistentie.

Ik benieuwd of jullie wat met bovenstaande tips kunnen, succes!

Hebben jullie nog meer tips of reacties op dit artikel, dan nodig ik jullie uit om hieronder te reageren. Klik hier om de Facebook Page van Heuvel Marketing te liken!

CTA Facebook B2B