Moderne B2B Marketing Blog

White paper versus brochure: wat zijn de verschillen?

Leonie van de Wolfshaar 20 maart 2012 7:00:00 CET content creatie
white paper schrijven, brochure schrijven, service bieden, product verkopen, relatie met lezer

Het is niet vreemd als je het verschil tussen een white paper en brocure niet goed weet. Er zijn namelijk voldoende overeenkomsten te noemen. Maar kun je beter kiezen voor een white paper of brochure?

De verschillen zet ik in dit artikel voor je op een rij.

White paper
Je kunt een white paper zien als een combinatie van een artikel en een brochure. Het artikel heeft een educatieve functie en het brochure gedeelte een overtuigende functie. Door middel van een white paper kun je uitgebreide informatie over jouw vakgebied of product verschaffen. Een white paper gaat diep in op het probleem van de lezer en biedt de juiste oplossing(en) aan. Een white paper bestaat al snel uit 10 tot 12 pagina's.

Brochure
Een brochure heeft een commerciële functie. Dit type is geschikt voor de directe verkoop van een product of dienst. Een brochure heeft tot doel om de lezer te overtuigen. Vaak gebeurt dit zonder dat de lezer het door heeft. Over het algemeen worden de voordelen van het product of de dienst benadrukt. Daarnaast krijgt de lezer vaak een aanbieding om het product of de dienst uit te gaan proberen. De brochure geeft in tegenstelling tot een white paper vrijwel geen uitleg over het probleem van de lezer en speelt veel sterker in op de verkoop. Een brochure bestaat uit enkele pagina's.

Beide varianten zijn krachtige marketingtools die gebruikt kunnen worden voor verschillende doelgroepen. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel de twee typen beter onderscheiden. 

Welke van deze twee lijkt jou het meest geschikt om te gebruiken in jouw (inbound) marketingmix? Ik lees hieronder graag jouw reactie.

content-marketing-b2b-CTA

foto credit