Video

7 tips voor het maken van een succesvolle marketingvideo

03 april 2012 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

inbound marketing kanalen, Youtube, marketing video, inbound marketing, video promoten, script schrijven.Als je afwisseling wilt aanbrengen aan de kanalen waarmee je content aan je doelgroep communiceert, kun je overwegen om een marketingvideo te maken. YouTube en andere videosites zijn namelijk heel populair. Het maken van video's over jouw producten, diensten of bedrijf biedt dan ook mooie kansen. In dit artikel geef ik eenvoudige tips en trucs voor het maken van een succesvolle marketingvideo.

1. Vertel een verhaal 

Of je nou een demo van een product maakt of praktische adviezen aanbiedt, vergeet niet dat mensen echt een verhaal willen horen en niet alleen een leuk filmpje willen zien. Weersta dan ook de verleiding om alle productfuncties te benoemen. Behandel in plaats daarvan een probleem en presenteer de mensen jouw (lees: de beste) oplossing. Laat zien hoe jouw product kan helpen het probleem op te lossen.

2. Maak een script

Zelfs als je al precies weet hoe je de video wilt gaan aanpakken, uitvoeren en afronden, is het belangrijk om een script op te stellen. Met behulp daarvan zul je de boodschap op de meest effectieve manier overbrengen. Het is aan te raden om het script in twee kolommen te schrijven: één voor het beschrijven van de visuele zaken en de andere voor zaken op het gebied van audio. Dan kun je goed inplannen en afstemmen hoe deze twee zaken samen (moeten) verlopen.

3. Blijf jezelf

Of je nou voor de camera staat of de creatieve kracht achter het script bent: blijf altijd jezelf. Authenticiteit is het meest belangrijk bij het overbrengen van geloofwaardigheid. 

4. Bewaak eenvoud

Hou het bericht en de video vooral eenvoudig. Gebruik bijvoorbeeld geen speciale of "over the top" effecten. Een marketing video voor jouw bedrijf zal niet de volgende "Avatar" worden en dat is ook zeker niet de bedoeling. Gebruik geschikte afbeeldingen, maak de video - indien mogelijk - niet langer dan vijf minuten en ga gemakkelijk om met eventuele aanpassingen.

5. Voldoende ruimte

Je moet ervoor zorgen dat de mensen in de video correct op beeld komen te staan. Dit houdt in dat er genoeg ruimte moet zitten tussen de bovenkant van het hoofd van een persoon en de bovenkant van het scherm. Let er ook op dat mensen niet in het midden van het scherm staan. Als deze regels worden gehandhaafd, zullen de resultaten op beeld mooi uitkomen.

6. Besteed aandacht aan het geluid

Zelfs de meest visueel aantrekkelijke video verliest zijn effectiviteit als de audio niet zuiver is. Vermijd daarom achtergrondgeluiden als u aan het filmen bent en vertrouw niet op ingebouwde microfoons. Bij het maken van product demo's, is het moeilijk de gesproken tekst zuiver te krijgen, omdat je ook bezig bent met de demonstratie van het product. Neem de audio nog een keer op, zodra de video is opgenomen. Op deze manier zullen het geluid en de boodschap duidelijk zijn.

7. Deel de video 

Het maken van de video is pas de eerste stap. Wat is dan de volgende stap? Het promoten van de video op social media en de website. Ofwel de video aan al jouw marketing kanalen koppelen. Hierdoor krijgt de marketingvideo meer bekendheid.

Een extra tip: beoordeel wat goed en minder goed verliep bij het maken van de video. Een onderdeel van dit proces omvat ook het meten van het aantal keren dat de video bekeken (views) en gedeeld (shares) is en het aantal positieve beoordelingen (likes). Uiteindelijk krijg je antwoord op de vraag: hoeveel traffic heeft de video opgeleverd?.

Heb je al een marketingvideo voor jouw bedrijf gemaakt? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
Ik hoor graag van je!

videomarketing b2b

foto credit

Bron:
Spectate

Laat een reactie achter!