B2B groeistrategie

Marketing innovatie in de metaalsector [Interview]

15 mei 2012 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

metaal marketingSteeds meer B2B-marketingprofessionals zoeken naar manieren om hun onderneming met een doordachte social media strategie als  “thought leader” te positioneren.

Eén van de pioniers in Nederland op dit vlak is Edwin Vlems, Manager Marketing bij MCB Nederland, leverancier van metaal in vele kwaliteiten en uitvoeringen, transport- en trailercomponenten en bevestigingsartikelen.

Als sinds 2001 publiceert MCB met haar 'Marktnieuws op Maat', een systeem, waarmee interne en externe doelgroepen op de hoogte gehouden worden van relevante marktontwikkelingen. Inmiddels wordt dit nieuws via maar liefst 76 Twitterfeeds – topicgewijs – gedistribueerd.

Daarnaast is MCB Nederland actief op Facebook, Slideshare, YouTube, LinkedIn en onderhoudt het via Edwin een zakelijk blog over Metaalmarketing.

In dit artikel stel ik Edwin enkele vragen over zijn ervaringen met inbound marketing.

Wat waren voor jou de voornaamste redenen om in een traditionele bedrijfstak als “de Metaal” de focus te verleggen naar inbound marketing?

Laat ik beginnen met te zeggen dat de voornaamste reden niet geld is. Inbound marketing is vele malen goedkoper dan outbound marketing omdat je media niet hoeft te betalen voor je boodschap (Bij inbound marketing zet je interessante content online en wacht tot mensen erop afkomen), maar dat was voor ons bijzaak.

De reden dat we ermee begonnen zijn is omdat de wereld verandert: mensen zijn de boodschappen van adverteerders beu, of zoals Craig Davis het verwoordde: “We must stop INTERRUPTING WHAT people are interested in, and BE what people are interested in”. En die weerstand tegen voorgekookte, betaalde boodschappen zie je net zo goed in B2B als bij B2C. De inkopers van overdag zijn immers ’s-avonds ook gewoon consumenten.

Het traditionele karakter van de (metaal)industrie zie je overigens wel terug bij social media (uit onderzoek van MCB van vorig jaar bleek dat maar 4% op Twitter zat), dus daar zijn we wel actief maar terughoudend.

Maar zoeken op Google (“uw nieuwe visitekaartje” in de gedachte van inbound marketing) doet iedereen, dus zorgen dat je daar gevonden wordt werkt ook in traditionele bedrijfstakken. En zoals gezegd hoeft het geen geld te kosten.

Kun je iets vertellen over de diverse kanalen, waarom je juist deze kanalen hebt gekozen voor MCB en welke KPI’s je per kanaal hanteert?

Het woord kanalen roept associaties op met ‘outbound marketing’, van een marketingafdeling die haar ‘propaganda’ door allerlei media de wereld in duwt. Bij inbound marketing wordt het kanaal bepaald door de klant, omdat deze jou vindt via Google en gestuurde links (social media). Dus als ik een kanaal moet kiezen is het Google, zij het dat wij het niet inzetten om de klant te vinden, maar de klant om ons te vinden.

Wat betreft KPI’s: met Google Analytics kunnen we bijna alles meten wat we willen meten.

Merk je, dat je rol als marketeer binnen de organisatie aan het veranderen is door deze social media strategie?

Zoals gezegd is inbound marketing niet precies hetzelfde als social media, alhoewel het wel overlapt: mensen delen interessante links via social media en hopelijk zijn dat links naar jouw content.

Maar de rol van de marketeer verandert inderdaad sterk, vanuit onze filosofie om de medewerkers van MCB naar voren te schuiven en hun kennis en persoonlijkheid met de wereld te laten delen, oftewel ‘thought leadership’.

Dat betekent namelijk dat de marketeer niet langer de bedenker en verspreider van voorgekookte boodschappen is (die niemand meer gelooft tegenwoordig) maar een soort ‘facilitator’ die collega’s helpt transparanter te worden. Zonder ze daartoe te dwingen overigens, want de wereld heeft het snel door als iemand niet authentiek opereert.

Tot slot: Heb je nog één of meer tips of adviezen voor collega-marketeers, die aan de vooravond van hun “inbound marketing- avontuur” staan?

Ja: sta er open voor. Ik ben nu zelf enkele maanden actief met het online delen van kennis, en elke week word ik wel benaderd door iemand met een interessant voorstel.

Zo werd ik onlangs door een Braziliaanse Marketing Intelligence-organisatie benaderd om ons nieuwssysteem in Sao Paolo te komen presenteren. Toen ik reageerde “alleen als jullie de reis betalen” moesten ze even overleggen, maar besloten het toch te doen. Als ik hen zelf actief had benaderd met de presentatie van ons systeem hadden ze me misschien wel over laten komen, maar niet op hun kosten.

Inbound marketing is dus niet alleen veel leuker dan outbound omdat je mensen niet meer hoeft lastig te vallen (ze benaderen jou) maar ook omdat de uiteindelijke band veel sterker is.

Edwin, hartelijk dank voor je medewerking!

Edwin VlemsBIO: Edwin Vlems is Register Marketeer | Marketing Manager | Marketing Teacher | Marketing & Competitive Intelligence | Inbound Marketing

Volg Edwin Vlems op Twitter

 

 

Bekijk hieronder de presentatie over de thought leadership strategie van MCB Nederland B.V.:

 
 
New Call to action 

 fotocredit

 

Laat een reactie achter!