Inbound marketing

Google ranking en het effect op de bezoekersaantallen van je website

10 juli 2012 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

google rankingOnlangs publiceerde zoekmachine-marketingbureau Slingshot SEO een aardig onderzoek naar het effect van Google ranking op bezoekersaantallen. Een van de belangrijkste doelen van het onderzoek was het in kaart brengen van het effect van het bereiken van een hogere plaats in Google op de zogenaamde "click-through-rate" (CTR). Uitgaande van deze CTR kun je het volgende gegeven berekenen (voorbeeld volgt): hoeveel extra website-bezoekers kun je verwachten door één of meer plaatsen te stijgen in de zoekmachine-resultaten?

In onderstaande grafiek worden enkele bevindingen van dit onderzoek weergegeven:

google ranking

Uit de grafiek blijkt, dat 18,20% van alle zoekers in Google klikken op het eerste zoekresultaat en, 10,05% op het tweede zoekresultaat, 7,22% op het derde zoekresultaat en zo verder.

Door met de Google Adwords Keyword Tool uit te vinden, hoe vaak er maandelijks op een bepaalde zoekterm gezocht wordt, kun je inzichtelijk maken, hoeveel extra bezoekers een stijging in de zoekresultaten zou kunnen opleveren. 

Rekenvoorbeeld:

Stel: je website staat op de vierde positie voor de zoekopdracht: "microsoft crm". Dit zoekwoord heeft een maandelijks (exact) zoekvolume van 480. Op dit moment levert dit -volgens bovenstaande tabel- ongeveer 23 bezoekers per maand op (4,81% van 480).

Bij een stijging naar de tweede positie kun je ongeveer 48 bezoekers verwachten (10,05% van 480 bezoekers), een toename van 25 bezoekers. 

Natuurlijk is deze manier van rekenen niet echt wetenschappelijk onderbouwd, maar in mijn ogen wel goed te gebruiken voor het maken van een globale voorspelling.

Opvallend: CTR voor een hoge ranking in Bing minder groot dan in Google

In het onderzoek (klik hier voor het volledige rapport) kwamen ook nog enkele andere zaken aan bod, zoals:

  • het effect van afbeeldingen, video's, nieuwsitems en dergelijke in Google zoekresultaten op klikgedrag;
  • de bijkomende clicks, die een bepaald zoekwoord verkrijgt voor varianten op dit zoekwoord (longtail)

Een bevinding, die mij vooral opviel, is het verschil in klikgedrag voor een top-positie in Bing (de zoekmachine van Microsoft) en een toppositie in Google, zie de afbeelding hieronder:

Google Ranking

Heb je als marketeer en/of ondernemer ervaring met het verbeteren van je zoekmachine-ranking? Dan nodig ik je van harte uit om deze hieronder te delen!

Zoekmachine-optimalisatie is een belangrijk onderdeel van inbound marketing. Wil je weten, wat inbound marketing voor jouw onderneming kan betekenen? 

New Call to action

 

 
 

 

Laat een reactie achter!