Inbound marketing

SEO en Google: de basics

07 augustus 2012 - Geschreven door Iris Weijenborg

SEOZoekmachineoptimalisatie, ofwel Search Engine Optimization, mag niet meer ontbreken in hedendaagse marketingstrategieën. Elke marketingmanager weet dat het belangrijk is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines te scoren, om zo meer bezoekers naar de website te leiden. Toch blijkt dat veel managers nog niet precies weten hoe zoekmachines werken en wat belangrijk is bij het bepalen van zoektermen. Daarom hier de belangrijkste informatie en tips op een rijtje.
 

Hoe werkt Google?

Bijna alle zoekwerk gebeurt tegenwoordig via Google: Google heeft 95 ot 98 procent van de zoekmachinemarkt in handen. Daarom is het verstandig om je als marketingmanager vooral op deze zoekmachine te richten en te weten hoe Google werkt. Hieronder wat belangrijke Google-facts op een rijtje.

 1. Google indexeert je website, voordat hij je in de zoekmachine kan weergeven. Google stuurt een stukje software naar je website, dat zich gedraagt als een bezoeker van je website. Deze “bezoeker” wordt ook wel zoekrobot of spider genoemd.
   
 2. De zoekrobot probeert de links te volgen die hij op je site tegenkomt. Hierbij is het goed mogelijk dat niet alle pagina’s worden gevonden. Om te weten of alle pagina’s goed herkend worden door Google, kun je bijvoorbeeld de volgende site gebruiken: home.snafu.de/tilman/xenulink.html. Deze site geeft inzicht in de manier waarop een zoekmachine door je site bladert. Als deze site een bepaalde pagina niet vindt, is de kans groot dat Google dat ook niet doet. 
   
 3. Google rangschikt alle pagina’s die hij tegenkomt. Niemand weet hoe het complexe systeem van Google precies in elkaar zit, maar het is in ieder geval bekend dat Google de meest relevante pagina’s zo hoog mogelijk rankt.
   
 4. Google kijkt niet alleen naar je eigen website, maar ook naar andere relevante en autoritaire website die linken naar jouw site. Wanneer niemand naar jouw site linkt, heeft Google het idee dat de site er niet echt toe doet of dat de content niet goed is. Dus hoe meer relevante links van jouw website op autoritaire sites, hoe hoger je wordt gerankt.

Hoe selecteer je de juiste zoekwoorden?

In zoekmachines wordt je gevonden aan de hand van zoekwoorden die gebruikers hanteren. Deze zoekwoorden gebruik je in de titels, teksten, tags en afbeeldingen op je website of op specifieke webpagina’s, zodat blijkt dat jij een expert bent op het betreffende gebied. Maar hoe bepaal je de juiste zoekwoorden?

 1. Maak een overzicht van woorden die relevant zijn voor je organisatie of voor specifieke pagina’s van je website. Gebruik hierbij niet alleen algemene, eenvoudige termen, maar denk ook goed na over synoniemen en vertaalde termen.
   
 2. Kies zoekwoorden met een lage concurrentie. Dit betekent dat de woorden weinig worden gebruikt door anderen. Klik hier voor de Google Adwords Tool, een handige website die je hierbij kunt gebruiken.
   
 3. Kies woorden waarop vaak wordt gezocht, ofwel woorden die een hoog aantal zoekopdrachten hebben. Ook hiervoor kan de Adwords tool worden gebruikt.

Wanneer je enkele zoekwoorden gebruikt met een lage concurrentie en met maandelijks ongeveer 50.000 zoekopdrachten, dan is de kans groot dat je op de eerste pagina van Google wordt weergegeven. Bovendien heb je kans op een hoog aantal bezoekers van je pagina, vanwege het grote aantal zoekopdrachten. Het is hier echter belangrijk om te vermelden dat de Adwords tool is afgestemd op het advertentiegedeelte van Google. De tool geeft een overzicht van concurrentie voor woorden die in andere advertenties op Google worden gebruikt. Het is daarom goed mogelijk dat de tool een vertekend beeld geeft voor algemene, eenvoudige zoektermen. Voor zulke woorden geeft de tool vaak een lage concurrentie en een hoog zoekvolume weer, terwijl het voor deze termen erg lastig is om de eerste pagina van de organische zoekresultaten te halen.
 

Heb je als marketeer of ondernemer zelf positieve of negatieve ervaringen met Google en/of het bepalen van zoektermen? Dan nodig ik je van harte uit om die hieronder met ons te delen. 

Moderne B2B Marketing

 

Fotocredit

Laat een reactie achter!