Inbound marketing

Zoekwoorden analyse: verbeter de vindbaarheid van je website

12 februari 2013 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

zoekwoorden analyseVeel ondernemers en marketeers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun website "hoger in Google" te laten komen. Het doel hiervan is om meer relevante bezoekers naar hun website te leiden met als gevolg meer omzet op langere termijn.

Een eerste stap op weg naar het realiseren van dit doel is het (laten) uitvoeren van een zoekwoorden analyse.

In dit artikel wil ik een kort stappenplan beschrijven voor het uitvoeren van een eenvoudige zoekwoorden analyse. Daarna beschrijf ik hoe je met behulp van de resultaten uit deze analyse de vindbaarheid van je website kunt verbeteren.

Stap 1: Ga op zoek naar kansrijke zoekwoorden

Kansrijke zoekwoorden zijn zoekwoorden, die relevant zijn voor jouw onderneming, dus waarop:

  • veel wordt gezocht en/of
  • waarvoor (relatief) weinig concurrentie is, oftewel waarvoor het mogelijk is om de eerste pagina van Google te bereiken.  

Een handige en gratis tool, waarmee je kansrijke zoekwoorden in kaart kunt brengen is de Google AdWords Keyword Tool (je moet wel inloggen met je Google-account).

In dit artikel over het verbeteren van je vindbaarheid met behulp van de AdWords Keyword tool wordt uitgelegd, hoe je deze kunt gebruiken voor het selecteren van kansrijke zoekwoorden.

Als je eenmaal een lijst met relevante zoekwoorden hebt geselecteerd kun je deze exporteren naar Excel. Vervolgens kun je met behulp van de functie "voorwaardelijke opmaak" in kaart brengen welke zoekwoorden kansrijk zijn:

zoekwoorden analyse 1 resized 600 

Maak een selectie uit zoekwoorden met een lage concurrentie en een (relatief) groot zoekvolume. Voor een ERP-leverancier zou de zoekterm "wat is erp"  volgens bovenstaande afbeelding interessant kunnen zijn.

Stap 2: Breng in kaart welke voor welke zoekwoorden je website op dit moment al goed presteert

Voordat je de pagina's van je huidige website gaat aanpassen, is het aan te raden om eerst in kaart te brengen voor welke zoekwoorden de website op dit moment al gevonden wordt.

Dit kan op de volgende twee manieren (die elkaar overigens aanvullen):

1. Bekijk in je webstatistieken-programma, zoals Google Analytics, welke zoekwoorden op dit moment zorgen voor het meeste verkeer naar je website en zet deze in een lijst.

2. Maak een overzicht van je zoekwoorden rankings. In een ander artikel beschreef ik enkele manieren om de vindbaarheid van je website in kaart te brengen.

Aanvullend op dit artikel laat ik hieronder zien, hoe je de SEO-module van HubSpot kunt gebruiken om je huidige rankings voor zoekwoorden in kaart te brengen.

In onderstaand overzicht zie je een voorbeeld van zo'n zoekwoordenranking-inventarisatie:

zoekwoorden analyse

Door vervolgens op een keyword te klikken, kun je zien, welke webpagina verantwoordelijk is voor de ranking en wat de ontwikkeling van de ranking is over een zelf te bepalen tijdsperiode.

zoekwoorden analyse 3

Stap 3: Maak een zoekwoorden-inventarisatielijst

Nadat je inzichtelijk hebt gemaakt, voor welke zoekwoorden je website al een hoge ranking heeft weten te bewerkstelligen, is de volgende stap: inzichtelijk maken, welke webpagina's daarvoor verantwoordelijk zijn en deze "uitlijnen" met kansrijke zoektermen.

Maak een Excelsheet waarin je alle top 10 zoekwoorden op een rijtje zet. Kopieer onder deze lijst vervolgens de in stap 1 samengestelde lijst met kansrijke zoekwoorden.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je met behulp van de sorteerfunctie inzichtelijk maken voor welke kansrijke zoektermen je al een hoge ranking hebt en voor welke zoektermen er nog kansen liggen.

zoekwoorden analyse 4 resized 600

In bovenstaand voorbeeld blijkt er al een goede ranking (nr. 2) verkregen te zijn voor "afstandsbediening rolluik", maar liggen er nog kansen voor "afstandsbediening garagedeur". 

Stap 4: Optimaliseer je website aan de hand van deze zoekwoorden-inventarisatielijst

In de laatste stap selecteer je de nieuwe kansrijke zoekwoorden uit de lijst en koppel je deze aan webpagina's, die nog geen hoge zoekmachine ranking hebben.    

Vervolgens kun je aan de slag met je zoekmachine optimalisatie (on-page SEO). In het artikel SEO tips voor bloggers lees je enkele handige tips om je web- en blogpagina's te optimaliseren. 

Heb jij als ondernemer of marketeer al eens acties ondernomen om de vindbaarheid van je website te verbeteren? Ik nodig je van harte uit om je ervaringen en bevindingen hieronder te delen!

New Call to action

fotocredit 

Geschreven door: Robbert van den Heuvel

Laat een reactie achter!