B2B website

Succesvolle website ontwerpen: handige design tips

22 februari 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

mooie website, succesvolle website, website design, website ontwerpenOnline gevonden worden - het liefst op pagina 1 in Google - is het doel van iedere marketeer. Na alle activiteiten te hebben ondernomen op het gebied van SEO, ofwel zoekmachine-optimalisatie is het hoogste tijd om aandacht te schenken aan het website design. Content ondersteun en benadruk je namelijk door een krachtig design. Wanneer een online bezoeker op jouw website terecht komt, is het belangrijk dat deze zich direct thuis voelt. Een 'warm gevoel' creëer je door jouw content op een succesvolle website te presenteren.Het design van jouw website is dus heel belangrijk. 

Een professioneel en stijlvol webdesign heeft verschillende voordelen

 • Goede eerste indruk
  De eerste indruk is plat gezegd ook meteen de laatst indruk die iemand van jou of jouw organisatie krijgt. Bij de eerste indruk krijg je direct een beoordeling: hierbij spelen 'hokjes' een grote rol. Zo kan jouw website in diverse 'hokjes' geplaatst worden, zoals 'professioneel', 'betrouwbaar' of 'vakkundig' of juist 'amateuristisch', 'ongeloofwaardig' of 'onbekwaam' etc. Natuurlijk wil jij ook in de buurt van de drie eerste categoriën terecht komen, zorg dus voor een goede eerste indruk! 
 • Vertrouwen krijgen
  Wanneer een bezoeker jouw website voor de eerste keer ziet, weet diegene vaak nog (bijna) niets van jou of jouw organisatie. Het is dus aan jou om bij jouw website bezoekers een vertrouwd beeld op te roepen, omdat je natuurlijk wilt dat jouw bezoeker iets gaat doen op je website (downloaden, contact opnemen). Vertrouwen is dus belangrijk! 
 • Investering voor de lange termijn
  In het ontwerp van een succesvol design, gaat veel tijd zitten. Voor sommige marketeers voelt dit alsof er niet tegenover staat. Maar het tegendeel is waar: als je goed investeert in een succesvolle website, dan hoef je er de komende tijd niet meer naar om te kijken. Je kunt je daardoor volledig richten op je core business. 
 • Content ondersteunen 
  Iedereen kent de uitdrukking 'het oog wil ook wat'. Dit hoor je zo nu en dan aan tafel bij een gerecht dat niet zo netjes is geserveerd. Toch kan het heerlijk smaken, maar door de minder smakelijke presentatie, kun je - bij voorbaat al - een negatief oordeel krijgen. Kortom zowel kwaliteit (goede inhoud) als presentatie (design) moeten goed zijn. Hetzelfde geldt voor een website. 

De voordelen van een mooi website design blijken uit de bovenstaande punten, maar waar moet je aan denken bij het ontwerpen van een succesvolle website? Hieronder volgen handige design tips: 

 • Bekijk de website als 'bezoeker'
  surf eens rond door jouw eigen website en probeer dit zo neutraal mogelijk te doen zoals een 'normale' bezoeker dit ok zou doen. Beantwoord de onderstaande vragen bij het beoordelen van je eigen website en analyseer waar verbeterpunten liggen. 
  • Is de website geloofwaardig/ overtuigend?
  • Is de website betrouwbaar?
  • Ziet het er professioneel uit?
  • Kan ik vinden wat ik wil/ nodig heb?
  • Voel ik mij welkom op de website?
 • Kies de juiste kleuren
  Gebruik passende kleuren die aansluiten bij jouw organisatie (logo, aanbod etc.). Kies circa twee tot vier kleuren die je steeds laat terugkomen. Gebruik opvallende kleuren voor zaken die je wilt benadrukken, bijvoorbeeld een download knop. Maar let op: houd het geheel overzichtelijk en rustig. Laat niet alles eruit springen, want dan valt  juist niets op.
 • Vermijd bewegende afbeeldingen
  Op sommige websites krijg je direct een onrustig gevoel door veel animaties ofwel, bewegende afbeeldingen. Je weet niet waar je kijk moet, omdat alles beweegt. Toch denken sommigen website eigenaren dat ze met geanimeerde achtergronden of achtergrond muziek de show stelen. Helaas werkt dit vaak juist averechts of afleidend. Vermijd daarom (te veel) animatie en gadgets. Bewegende afbeeldingen en/of beeldmateriaal zijn wel zeer geschikt ter ondersteuning van jouw content bij bijvoorbeeld een blog artikel. Persoonlijk vind ik een banner op een website met statistische afbeeldingen die elkaar afwisselen heel mooi. Een goed voorbeeld hiervan is de website van Imtech. Op deze manier kun je diverse onderdelen laten zien en bewaar je rust op de website.  
 • Zorg voor een mooie en duidelijke typografie 
  Met een mooie vormgeving en interessante content ben je er nog niet (zucht...). Het is namelijk van groot belang dat jouw content ook goed leesbaar is, naast dat het interessant is en er mooi uitziet. Gebruik daarom een duidelijk lettertype, een goede lettergrootte en kies een lettertype kleur die makkelijk te lezen is (lichte achtergrond, donkere tekst). Verder kun je met behulp van opsommingstekens, koppen en alinea's meer overzicht creëren. 
 • Behoud consistentie 
  Het is belangrijk om één template te gebruiken voor je gehele website. Op die manier blijft het voor de bezoeker overzichtelijk. Zorg voor consistentie in kleurgebruik, navigatie en lay-out. Ook is het van belang dat elke pagina goed overloopt op een andere pagina. Je wilt toch niet het gevoel opwekken bij een bezoeker dat hij of zij op een andere website is beland tijdens het rondkijken op jouw website?
 • Gebruik rechtenvrije afbeeldingen 
  Afbeeldingen versterken de content op een website: de boodschap die je bij de bezoeker wilt overbrengen wordt ermee verduidelijkt. Plaats niet zomaar afbeeldingen van het internet op jouw website. Je kunt hierdoor flink in de problemen komen in verband met auteursrechten. Kies daarom voor rechtenvrije foto's. Voorbeelden van websites met rechtenvrije foto's zijn: 
 • Kijk rond, doe inspiratie op
  Als je het lastig vindt om een start te maken met een nieuw website design, surf dan gewoon eens rond op het internet en doe inspiratie op. Kijk wat je wel en niet passend vind voor de website van jouw organisatie. Maak een lijstje met de zaken die je zonder twijfel wilt toevoegen aan de nieuwe website. 

Tip: de website CSS Design Awards reikt elke dag een award uit aan een mooie website die voldoet aan strenge design criteria. Neem er eens een kijkje, boordevol inspiratie!

Hoe staat het ervoor met jouw website design? Zijn er nog zaken te verbeteren? Voel je vrij om jouw verhaal hier te delen.

Heb jij nog aanvullende tips voor het ontwerpen van websites? Ik ben benieuwd!

Wil je weten of inbound marketing geschikt is voor jouw organisatie? Download dan hieronder onze gratis white paper:

New Call to action

Fotocredit

Bron: Hubspot

Laat een reactie achter!