Video

YouTube marketing: waarom en hoe video's publiceren?

08 maart 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

youtube, youtube marketing, video's delen, youtube video.Het produceren en publiceren van unieke content staat centraal bij inbound marketing. Als we het over content hebben, denken veel mensen al snel aan een artikel. Toch is content veel meer dan alleen een artikel. Heb je wel eens aan een video gedacht? Het delen van video's blijkt uit diverse onderzoeken heel succesvol te zijn zowel in de B2C als B2B markt.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Video's kun je het beste delen op YouTube. Dit platform is in 2005 opgericht en uitgegroeid tot de meest populaire website wereldwijd voor het delen van video's. Wist je dat YouTube na Google de meest gebruikte zoekmachine is? Dutchcowboys deelt in het kader hiervan een interessante infographic over het nog korte bestaan van YouTube. Hieruit blijkt dat de video website in korte tijd al zeer succesvol is. Verder kun je uit deze infographic aflezen dat YouTube op dit moment al maandelijks 800 miljoen unieke bezoekers trekt en er maandelijks maarliefst 4 miljard uur video's worden bekeken. Het kan dus eigenlijk niet missen dat jouw potentiële klant hier ook aanwezig is!

Actief participeren op YouTube levert voordelen op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) en leadgeneratie. Hieronder volgen handige tips voor YouTube marketing.

Optimaliseer de titel en omschrijving
Door de titel en omschrijving te optimaliseren, scoort jouw video beter in de zoekmachine resultaten. Optimaliseren houdt in dat je kansrijke keywords toevoegt. Voor de titel kun je maximaal 65 tekens gebruiken: meer tekens worden niet in de zoekresultaten van Google weergeven. Daarentegen mag je voor de omschrijving meer tekens gebruiken: een aantal zinnen zijn een goede richtlijn. Bedenk een 'aantrekkelijke' tekst die de bezoekers verleidt om de video te gaan bekijken.

Let vooral op het begin van de omschrijving: dit deel zien bezoekers in de zoekresultaten van YouTube. De rest van de omschrijving is past zichtbaar wanneer bezoekers daadwerkelijk op de video klikken. Maak gebruik van verschillende keywords om meer resultaat te behalen op het gebied van SEO.

Leadgeneratie tip: verwijs in de omschrijving van de YouTube video naar de link van een blog artikel of webpagina die aansluit op de video. Op die manier genereer je meer webverkeer. Zorg er wel voor dat de betreffende pagina een Call to Action bevat voor optimale leadgeneratie.

Maak gebruik van tags
Voeg circa vijf tot zeven relevante tags (keywords) toe aan jouw video. Dit zorgt ervoor dat jouw video wordt toegevoegd aan een lijst met vergelijkbare video's met dezelfde tags. Op de webpagina naast een YouTube video verschijnt altijd aan de rechterkant een lijst met suggesties. Het is heel interessant om hier tussen te staan. Als iemand naar een andere video kijkt, is de kans groot dat hij of zij jouw video (die tussen de suggesties staat) ook gaat bekijken. Tags kunnen dus extra aandacht geven aan jouw video.

Geef publiciteit aan jouw YouTube video
Je zult misschien niet direct denken dat het aantal views belangrijk is. Toch kan een hoog aantal views je een aardig voordeel opleveren. Hiermee krijgt jouw video namelijk een hoge populariteit toegekend. YouTube maakt voor haar bezoekers een overzicht van de meest populaire video's, ofwel de best bekeken video's, omdat er oneindig veel gepubliceerd worden. Met een hoog aantal views verkrijg je dus extra aandacht. Bovendien zijn het totaal aantal views en het aantal views in de eerste 24 tot 48 uur van invloed op de ranking in de zoekmachine resultaten.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw video zo vaak mogelijk bekeken wordt? Geef veel publiciteit aan de video door deze:

  • toe te voegen aan jouw blog
  • in diverse social media kanalen te delen
  • toe te voegen aan een e-mailnieuwsbrief

Bekijk in de onderstaande video van Hubspot hoe je een YouTube filmpje kunt uploaden:

 

 


Video ideeën
Vind je het lastig om een video te maken? Zit je hoofd vol vragen over hoe je een video productie het beste kunt aanpakken? Wat is er allemaal voor nodig? Welke personen zijn ervoor geschikt? Waar moet de video opgenomen worden? Onthoud goed dat een succesvolle video niet formeel hoeft te zijn. In tegendeel: informele video's scoren over het algemeen heel goed op YouTube. Uiteraard is het wel van belang dat de boodschap meerwaarde biedt voor de kijker. Neem een voorbeeld aan SEOmoz. Zij behandelen op een laagdrempelige manier interessante marketing onderwerpen via een video opname. Hiervoor gebruiken zij alleen een geschikt persoon met een eenvoudig whiteboard. Zonder poespas interessante content delen. SEOmoz staat dan ook bekend met de succesvolle video's van 'whiteboard Friday'. Bekijk hieronder een video van SEOmoz over Google Analytics (bekijk vooral de eenvoudige aanpak van de video):Heb jij al zin om aan de slag te gaan met YouTube? Ik ben benieuwd! Hier lees je nog handige tips voor het maken van een succesvolle marketingvideo.

Heb jij nog aanvullende tips? Ik hoor graag van je!

content-marketing-b2b-CTA


Fotocredit

Bron

Laat een reactie achter!