Inbound marketing

Facebook bedrijfspagina maken: een handig stappenplan

22 maart 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijkEen aantal jaren geleden was Facebook bij veel bedrijven nog onbekend of ze zagen de potentie van een medium waar mensen online 'privé' contacten onderhouden niet in. In de afgelopen jaren is de populariteit van Facebook flink toegenomen. Dit maakt het voor jouw bedrijf belangrijk om hier ook aanwezig te zijn. Zowel jouw concurrenten als klanten zijn actief op Facebook. Een gemiste kans om achter te blijven. De vraag is dan ook niet of je aan Facebook zou moeten deelnemen als bedrijf, maar hoe je een Facebook bedrijfspagina kunt maken. Facebook blijft zich ontwikkelen: er verschijnen continu nieuwe functies en lay-outs. Zo kondigde Facebook afgelopen januari een nieuwe zoekfunctie aan en introduceerde het populaire platform de timelineIn dit artikel vind je een handig stappenplan voor het maken van een Facebook bedrijfspagina.

Stap 1: Kies de juiste categorie

Een bedrijfspagina 'hangt' altijd onder het account van een persoonlijk Facebook account. Zorg er dus voor dat je eerst over een persoonlijk Facebook account beschikt. Voor het maken van een bedrijfspagina klik je hieronder:  

Bedrijfspagina maken

Als je op de webpagina bent, kies dan de groep die het beste bij jouw aansluit:

  • Lokaal  bedrijf of lokale plaats
  • Bedrijf, organisatie of instelling
  • Merk of product
  • Artiest, band of bekende persoon
  • Amusement
  • Goed doel of community

Deze groep helpt je om beter gevonden te worden in de zoekopdrachten van Facebook en zorgt voor relevante informatie velden op jouw Facebook pagina. Na het selecteren van de meest passende groep kies je de juiste categorie uit en vul je de naam van jouw bedrijf of merk in:

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijk

Denk goed na over de categorie en de naam: deze kunnen later niet meer gewijzigd worden.

Stap 2: Vul de basisinformatie in

Bij stap twee is het de bedoeling dat je diverse basisinformatie en -onderdelen invult.

Profielfoto
Kies een mooie profielfoto voor jouw bedrijfspagina. Deze foto verschijnt bij jouw profiel als je bijvoorbeeld op een bericht reageert of een bericht plaatst. Voor de herkenbaarheid van jouw bedrijf of merk is het goed om het logo te kiezen. Zo valt jouw bedrijf of merk direct op. De werkelijke afmeting van de profielfoto is 180 x 180 pixels. Deze wordt op jouw pagina iets verkleind naar 125 x 125 pixels.

Algemene informatie
Na het uploaden van de profielfoto is de volgende stap het schrijven van een beknopte tekst over jouw bedrijf of merk ('Over'). Daarnaast vul je een bedrijfsprofiel in. Hieronder zie je een voorbeeld van het Facebook account van Heuvel Marketing. Voeg altijd de website van jouw bedrijf of merk toe, zodat geïnteresseerde bezoekers direct een kijkje kunnen nemen.

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijk

 

 

 

 

Wanneer je meer wilt vertellen over jouw bedrijf of merk, kun je langere teksten kwijt onder het kopje 'beschrijvingen'.

Deze teksten zijn allemaal belangrijk: ze worden weergeven op jouw pagina (als men klikt op 'Info'). Zorg daarom voor sterke, beknopte en 'aantrekkelijke' teksten.

Stap 3: Beheer de pagina met het 'Administratiepanel'


Bij het 'Administratiepanel' vind je alle functies en opties omtrent het beheer van jouw bedrijfspagina.

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijk

 

Pagina bewerken
Als je rechts bovenaan de pagina klikt op 'Pagina bewerken' dan verschijnen er diverse opties:

Informatie bijwerken

Hier kun je onder andere de informatie bijwerken die je eerder bij stap 2 hebt ingevuld.

Toestemmingen beheren
Hier kun je instellen wie berichten en dergelijke op de pagina kunnen plaatsen.

Beheerdersrollen
Het is mogelijk om meerdere personen (bijvoorbeeld collega's) beheerder van de bedrijfspagina te maken. Zo kunnen verschillende medewerkers reageren op berichten of zelf berichten plaatsen.

Meldingen beheren
Onder dit kopje kun je diverse meldingen beheren, zoals e-mailmeldingen en dergelijke.

Publiek opbouwen
Naast 'Pagina bewerken' staat 'Publiek opbouwen'. Hier kun je vrienden uitnodigen om jouw Facebook bedrijfspagina te bezoeken en/ of te 'liken'.

Let op: zorg ervoor dat er activiteiten plaatsvinden op jouw Facebook pagina voordat je vrienden uitnodigt. Plaats bijvoorbeeld eerst een aantal berichten en/of foto's, zodat de pagina er gevuld uitziet. Bezoekers zullen de pagina eerder 'liken' wanneer de pagina interessante en/of leuke informatie bevat. Ga dus eerst verder met de volgende stap 'Voeg content toe' voordat je publiek opbouwt.

Stap 4: Voeg content toe

Het is van belang dat je jouw Facebook pagina vult met content en het consistent blijft updaten. De volgende onderdelen komen hierbij aan bod:

Omslagfoto
Sinds kort is het mogelijk om een grote omslagfoto toe te voegen aan jouw pagina. Het is zeker aan te raden hier gebruik van te maken. Een opvallende of unieke omslagfoto versterkt jouw pagina. De exacte afmeting van de omslagfoto is 851 x 315 pixels.

Tabbladen
Op jouw Facebook pagina kun je zo veel tabbladen toevoegen als je maar wilt. Voorbeelden van tabbladen zijn foto's, video's, evenementen of social media accounts. Zo heeft Hubspot een tabblad toegevoegd van haar Twitter account:

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijkHelaas kun je maar vier tabbladen laten zien op jouw overzichtspagina. Denk dus goed na welke je het liefst wilt laten opvallen.

Berichten
Het klinkt misschien simpel om leuke berichten op jouw Facebook pagina te plaatsen. Een berichtje hier en een berichtje daar. Helaas werkt het niet zo eenvoudig. Om jouw 'fans' te behouden is het belangrijk om interessante content te delen die hen aanspreekt. Denk daarom goed na waar de doelgroep meer over zou willen lezen of wat voor een afbeeldingen hen aanspreken.

Facebook bedrijfspagina maken, Facebook zakelijk

Wil je een Facebook bericht, zoals een belangrijke gebeurtenis, extra aandacht geven? Klik dan op de ster rechtsboven in het bericht: het verspreidt zich dan horizontaal over de hele pagina.

Privé inbox en meldingen

Bovenaan de pagina onder het Administratiepanel vind je aan de rechterkant de inbox met privé berichten. Hier ontvang je alle berichten die bezoekers afgeschermd naar jouw pagina verzenden. Naast de inbox vind je het kopje 'Meldingen' waar je te allen tijde kunt zien wanneer een nieuwe bezoeker jouw pagina heeft 'geliked' of een bericht heeft geplaatst. Het is belangrijk om beide onderdelen goed in de gaten te houden. Mensen vinden het belangrijk dat je reageert. Bovendien kan het niet reageren op social media berichten schadelijk zijn voor jouw bedrijf.

Stap 5: Bekijk de statistieken

Nu jouw Facebook bedrijfspagina helemaal staat is het zaak om de statistieken in de gaten te houden. Klik op 'alles weergeven' (naast 'Statistieken') boven de omslagfoto en bekijk onder andere de groei van het aantal likes en hoeveel interactie er op jouw pagina plaats vindt.

Heb jij nog tips voor marketeers die net zijn begonnen met een Facebook bedrijfspagina? Ik hoor graag van je!
 

Moderne B2B website

Bron

Fotocredit

Laat een reactie achter!