Content marketing

Marketingstrategie: zet visuele content in om je doelen te bereiken

16 april 2013 - Geschreven door Iris Weijenborg

marketingstrategieVoor elke organisatie is het van belang een goede marketingstrategie op te stellen; niet alleen voor B2C organisaties, maar zeker ook in een B2B omgeving. Je hebt met je marketinginspanningen immers bepaalde doelen die je wilt bereiken en groepen die je wilt aanspreken. Het opstellen van een goede marketingstrategie is daarom onmisbaar, zodat je de doelen kunt bewaken, een planning kunt opstellen en geschikte media kunt inzetten. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke content je gaat gebruiken: artikelen, een (reclame)campagne of andere content?

Bij content wordt vaak gedacht aan teksten, blogartikelen, whitepapers en case studies. Dit zijn inderdaad goede contentvormen, maar er is meer. Steeds vaker gebruiken bedrijven visuele content om hun doelen te bereiken. Visuele content is de toekomst, en dat is niet voor niks. Het lezen van artikelen en uitgebreide documenten kost natuurlijk veel meer tijd dan het bekijken van een foto, video of infographic. Visuele content is bovendien vaak overzichtelijker, aantrekkelijker en makkelijker te delen. Al met al is visuele content meer geschikt voor het creëren van een viral dan geschreven content. Een beeld zegt niet voor niets meer dan duizend woorden.

Visuele content

Visuele content betekent niet alleen dat je een plaatje of foto deelt met jouw doelgroepen. Er zijn uiteenlopende soorten visuele content die gebruikt kunnen worden in jouw marketingstrategie. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

 1.    Striptekening

Striptekeningen zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar zijn ook zeer geschikt om op een luchtige en grappige manier een boodschap over te brengen. Met een leuk stripverhaaltje laat je bovendien de creativiteit van jouw organisatie zien. Kijk voor inspiratie eens op www.andertoons.com.

2.    Infographic

Een infographic is een visuele weergave van informatie, data of kennis. Het is een handig middel om op een overzichtelijke manier cijfers en feiten te presenteren. Een goede infographic is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, betrouwbaar en heeft een mooi design.

3.    Foto 

Een afbeelding of foto is ongetwijfeld de meest eenvoudige manier om visuele content te delen, maar daarom niet minder geschikt. Door het plaatsen van foto’s geef je jouw organisatie een gezicht en creeër je transparantie. 

4.    Slide of powerpoint

Powerpoint is niet alleen geschikt als ondersteunend middel tijdens een presentatie, maar kan ook erg nuttig zijn om overzichtelijk content te delen. Je kunt met powerpoint een goede combinatie van tekst en beeld creëren, die je vervolgens met slideshare online kunt delen. Een populaire variant op de reguliere powerpoint is Prezi: hiermee creeër je, met iets meer werk, een hele aantrekkelijke presentatie.  

5.    Video

Video’s zijn ongekend populair. Dit blijkt onder andere uit het feit dat YouTube vandaag de dag de één na grootste zoekmachine ter wereld is (na Google). Video’s zijn uitermate geschikt om in een korte tijd de aandacht van jouw doelgroep te trekken, rijke content te delen en emoties over te brengen. Bekijk eens dit artikel over het maken van een goede marketingvideo.

6.    Visuele notitie

Het delen van een kladje, notitie of brainstorm ligt misschien niet meteen voor de hand, maar is wel degelijk bruikbaar voor het delen van content. Een visuele notitie is bijvoorbeeld geschikt om op een originele manier een opsomming of idee over te dragen. Op deze website staan leuke voorbeelden van visuele notities.
 

Bij visuele content is het natuurlijk wel van belang dat het design aantrekkelijk is en aansluit bij de huisstijl van jouw organisatie. Wanneer je zelf geen ontwerpers in huis hebt, is het verstandig om op zoek te gaan naar een partner die je kan helpen bij het creëren van jouw content.

Vervolgens is het zaak om jouw visuele content op een strategische manier in te zetten. Geschikte media hiervoor zijn bijvoorbeeld Pinterest, Flickr, Youtube, en Slideshare, maar ook Facebook en Twitter mogen niet worden vergeten.

Is visuele content al onderdeel van jouw marketingstrategie? En heb je nog aanvullingen op dit artikel? Ik hoor het graag!

 

Fotocredit

Laat een reactie achter!