B2B groeistrategie

Landingspagina maken: 6 design tips

19 april 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

landingspagina maken, landingpages, inbound marketing, conversieAls inbound marketeer probeer je zoveel mogelijk bezoekers naar jouw website te trekken. Dit doe je met behulp van relevante content, zoals blogartikelen en whitepapers. Het uiteindelijke doel is om de interessante website bezoekers - die voldoen aan het 'ideale klantprofiel' - om te zetten in leads.

Om deze conversie van bezoeker naar lead mogelijk te maken is het van belang dat je geavanceerde content aanbiedt. Je kunt hierbij denken aan een e-bookwhitepaper of case study. Deze waardevolle content ontvangen geïnteresseerde bezoekers in ruil voor het invullen van een aantal contactgegevens.

Geavanceerde content bied je aan via een landingspagina. Het is belangrijk dat je deze pagina logisch, effectief en stijlvol inricht. Een landingspagina bepaalt namelijk voor een groot deel jouw leadgeneratie succes. 

In dit artikel vind je zes design tips voor landingspagina's.

1. Schrijf een korte, krachtige tekst
Iedereen heeft het tegenwoordig druk, ook jouw website bezoekers. Hoe geïnteresseerd ze ook in jouw geavanceerde content zijn, ze hebben vaak geen tijd en zin om eerst een lange tekst op een landingspagina te moeten lezen. Zorg er dus voor dat de tekst op jouw landingspagina kort en krachtig is. Kortom: laat direct blijken wat je te bieden hebt. Leg hierbij uit dat de content het probleem behandelt waar jouw ideale klant mee rondloopt. Op die manier bevestig je dat de content geheel aansluit op de behoeften van jouw potentiële klant.

Voor een mooi en overzichtelijk design maak je gebruik van hoofdkoppen en subkoppen. Leg de belangrijkste punten van de content uit met behulp van bullet points. Daarnaast kun je belangrijke tekst of woorden vetgedrukt of cursief maken om ze nog meer op te laten vallen.

2. Gebruik contrasterende kleuren
Op een landingspagina is het van belang dat je de nadruk legt op belangrijke plaatsen. Dit zijn vooral het aanvraagformulier en de aanvraagknop. Zorg dat bezoekers duidelijk kunnen zien waar ze hun aanvraag moeten invullen en bevestigen. Gebruik daarom contrasterende kleuren om de aandacht van de bezoeker hierop te vestigen. Maak de aanvraagknop bijvoorbeeld felgekleurd. Er staat dan niet 'aanvragen', maar 'AANVRAGEN'. Pas op dat je niet te veel verschillende kleuren gebruikt; hierdoor krijgen bezoekers een rommelige indruk.

3. Behoud de huisstijl
Bezoekers moeten niet hoeven na te denken op wiens webpagina ze zijn. Het moet direct duidelijk zijn dat het een pagina van jouw organisatie betreft. Houd daarom dezelfde huisstijl aan als jouw website. Op die manier weten bezoekers dat ze (nog steeds) op een pagina van jouw organisatie zijn. Dit is vooral belangrijk wanneer bezoekers vanuit externe bronnen op jouw landingspagina terecht komen, bijvoorbeeld via social media of een zoekmachine. De huisstijl doorvoeren op landingspagina's betekent dat je de kleuren van de organisatie gebruikt en het logo toevoegt.

4. Vermijd (veel) afbeeldingen
In de meeste gevallen moedigen we het gebruik van visuele content erg aan. Zo kunnen afbeeldingen in blogartikelen het onderwerp goed versterken. Op een landingspagina werkt dit anders. Vermijd hier juist het gebruik van (veel) afbeeldingen. Dit leidt bezoekers namelijk af en dat kan ten koste gaan van de conversie. Bovendien maken afbeeldingen een pagina trager.

5. Voeg social share buttons toe
Om meer publiciteit aan jouw landingspagina's te geven, adviseer ik je om social share buttons toe te voegen. Wanneer een bezoeker jouw landingspagina deelt, versterkt dit de kwaliteit en geloofwaardigheid van jouw aanbod. Hoe vaker jouw landingspagina wordt gedeeld, hoe meer populariteit en hoe meer conversie. Daarnaast is het leuk om social media berichten toe te voegen waaruit de tevredenheid van andere aanvragers blijkt of te laten zien hoe vaak de betreffende content al is gedownload.

6. Wees consistent 
Een goede lay-out heeft alles te maken met consistentie. Zorg ervoor dat je voor elke landingspagina dezelfde stijl en indeling aanhoudt. Hierdoor krijgen bezoekers een herkenbaar gevoel. Verander de lay-out alleen wanneer het echt een opfrisbeurt kan gebruiken. Natuurlijk is het wel goed om te beginnen met het testen van diverse lay-outs. Zo kom je erachter wat jouw doelgroep het meest aanspreekt en wat de meeste conversie oplevert. 

Graag sluit ik af met een interessante infographic van Hubspot 'How to design a landing page that converts':

 

landingspagina maken, landingpages, inbound marketing, conversie

 

Heb jij nog (design) tips voor landingspagina's? Ik kijkt uit naar je reactie.

CTA Lead Generatie voor B2B

 

Fotocredit

Laat een reactie achter!