Inbound marketing

Hoe een sterke 'call to action' helpt bij leadgeneratie

31 mei 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

call to actionEén van de belangrijkste doelen van inbound marketing is het genereren van kwalitatief hoogwaardige leads. Dit doe je door een interessant aanbod te bieden op je website. Zo'n aanbod moet jouw potentiële klanten zo aanspreken, dat zij in ruil ervoor hun persoonlijke gegevens willen achterlaten. Het is heel gangbaar om call to actions onder blog artikelen te plaatsen. Zo kun je de lezer na een interessant artikel van extra informatie voorzien.

Ik kom regelmatig call to actions tegen die ik persoonlijk niet 'aantrekkelijk' genoeg vind. Dit komt doordat het aanbod niet voldoende interessant is of dat de call to action er simpelweg rommelig uitziet.

In dit artikel geef ik zeven tips voor het ontwikkelen van een sterke call to action (button).

1. Kort en simpel
Een call to action button moet niet te veel woorden bevatten: op die manier raak je de aandacht van de lezer kwijt. Een call to action ziet een lezer bijvoorbeeld aan het einde van je blog artikel. Op dit moment wordt de beslissing gemaakt: klikken of niet klikken? De lezer zal in ieder geval snel beslissen of de call to action interessant genoeg is. Je hebt dus weinig tijd om de lezer te overtuigen van je aanbod. Houd het daarom kort en simpel. Vergelijk het met een billboard langs de snelweg: men moet de boodschap in korte tijd kunnen lezen.

2. Duidelijkheid
Wees daarnaast duidelijk over je aanbod. Ik ben wel eens een call to action button tegen gekomen waar enkel op stond 'Gratis interessant rapport'. Dit was inderdaad wel kort, maar niet duidelijk. Ik had geen idee om wat voor een rapport het ging. Zorg er dus voor dat je jouw aanbod ook duidelijk communiceert! Kies bijvoorbeeld voor 'Onderzoekrapport Inbound Marketing 2014'.

3. Vormgeving
Eén ding is zeker: jouw call to action moet opvallen. Veel marketeers gebruiken daarom verschillende felle kleuren, zodat lezers de call to action zeker niet mislopen. Dit kan helaas ook wel eens averechts werken. Te veel aandacht trekken kan lezers juist afschrikken. Ik kies dan persoonlijk ook liever voor een wat rustigere vormgeving. Er mag dus best wat witruimte over zijn op jouw call to action button.

4. Separate landingspagina’s
Het is belangrijk om achter elke call to action button een separate landingspagina te hangen. Ik heb wel eens meegemaakt dat verschillende call to action buttons allemaal naar dezelfde landingspagina verwezen.  Verschillende 'content offers' op één landingspagina zorgen voor verwarring. En door verwarring raak je je bezoekers al snel kwijt.

5. Promotie via social media
Door jouw call to actions te promoten op diverse social media kanalen, geef je er meer bekendheid aan. Hoe meer bekendheid, hoe beter. Verstuur bijvoorbeeld een tweet als 'Download ons gratis onderzoekrapport over Inbound Marketing 2014: link naar landingspagina #inbound #marketing'.

6. Testen
Er bestaat geen handleiding over hoe de perfecte call to action er uit moet zien. Wel kun je onderzoeken welke call to action kleur of vorm in jouw situatie het meest oplevert. Dit kun je doen met behulp van A/B testing.

7. Aantrekkelijk aanbod
Er zijn veel manieren om meer bezoekers naar jouw call to actions te leiden, maar het is natuurlijk belangrijk dat jouw aanbod echt interessant is. Zorg ervoor dat je jouw potentiële klant meerwaarde biedt, anders heeft hij of zij het er niet voor over om haar contactgegevens in te vullen.

Heb jij nog handige tips voor het maken van goede call to actions? Ik hoor ze graag van je!

 

CTA Lead Generatie voor B2B

 

 

Laat een reactie achter!