HubSpot

Marketing automation software: 5 handige toepassingen

04 juni 2013 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

marketing automation softwareUit het onlangs gepubliceerde "State of Inbound Marketing Report 2013" is gebleken dat steeds meer B2B marketeers zich bezighouden met het ontwikkelen en uitvoeren van een inbound marketing strategie voor hun onderneming. 

Om een gefundeerde inbound marketing strategie uit te kunnen voeren, is het eigenlijk een noodzaak dat je software inzet die je in staat stelt het proces in te richten, te ondersteunen en te analyseren: marketing automation software.

In dit artikel wil ik 5 deelgebieden benoemen waarbij marketing software je kan ondersteunen:

1. Search Engine Optimization

Om zeker te zijn van een duurzaam vindbare company website is Search Engine Optimization noodzakelijk. Zo is het belangrijk om te monitoren voor welke keywords jouw website een hoge ranking heeft ten opzichte van de belangrijkste concurrenten en voor welke keywords nog kansen liggen om een hoge ranking te behalen.

Goede marketing software stelt je in staat om de vindbaarheid van je website te analyseren en te verbeteren door dit in kaart te brengen:

SEO resized 600

2. Social Media Management

Participeren in die social media kanalen waar je ideale klant zich ook bevindt is een belangrijke component van je inbound marketing strategie. Goede marketing software stelt je in staat om deze participatie op een gestructureerde manier in te richten. Hierdoor kun je op de juiste tijdstippen communiceren met interessante volgers en doelgroepen en helpt deze software je bij het analyseren van de resultaten van je activiteiten:

social media management

3. Landing pages

Bij inbound marketing is het aanbieden van "advanced content" zoals whitepapers en/of e-books een cruciaal onderdeel van je strategie. Deze content dient aangeboden te worden op een duidelijke en overzichtelijke landingpagina. Goede marketing-software stelt je in staat om je conversieratio's te optimaliseren door te testen welke varianten van Call-to-Action-buttons en landingpagina’s de beste resultaten leveren:

landing pages resized 600

4. Lead Scoring en Workflows

Vrijwel iedere prospect die een whitepaper aanvraagt zal nog aan de start van zijn aankoopcyclus staan. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen hoe zijn of haar "digitale lichaamstaal" eruit ziet. Dit kan door leads te scoren aan de hand van webgedragingen. Daarnaast is het belangrijk om je potentiële klant stap voor stap op weg te helpen naar een aankoopbeslissing. Zoals we gezien hebben, is lead nurturing daarvoor een goede manier. Met behulp van goede marketing software is het mogelijk om leads te scoren en deze op te volgen door het inrichten van workflows.

leadscoring resized 600

5. Closed Loop Analytics

Geen enkele inbound marketing strategie kan succesvol zijn zonder dat je weet welk inbound kanaal de beste resultaten (lees: de meeste bijdrage aan de winst) levert. Dit kan met marketing software, die je -eventueel gekoppeld aan een CRM-systeem- laat zien, welke activiteiten de meeste klanten opleveren:

closed loop analytics resized 600

Heb jij als b2b-marketeer al ervaring met het gebruik van marketing automation software en zo ja, welk pakket gebruik je? Ik nodig je van harte uit om hieronder je ervaringen te delen.

fotocredit 

Laat een reactie achter!