B2B groeistrategie

Waarom personalisatie voordeel oplevert bij inbound marketing

28 juni 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

personalisatieIedereen kent het wel: je opent je mailbox op de vroege ochtend en deze zit weer vol met allemaal berichten. De één is zeer belangrijk, de ander gaat naar het to-do lijstje en het overige deel is misschien relevant. Op basis van welke criteria beslis jij of een e-mail interessant voor je is?

Gepersonaliseerde content speelt in een bovenstaande situatie een grote rol. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor een website bezoek. Krijg je het gevoel dat de content op jou is afgestemd?

Tips
Er zijn verschillende manieren waarop je jouw content kunt personaliseren. Dit kun je doen nadat je de persoonlijke gegevens van mensen hebt verzameld in ruil voor bijvoorbeeld een whitepaper. Hieronder volgen enkele handige tips:

  • Gebruik bij de begroeting van een e-mail de naam van een persoon in plaats van "Beste heer, mevrouw".
  • Verstuur een e-mail altijd vanaf een persoonlijk e-mailadres en niet met een algemeen bedrijfsadres, zoals info@jouwbedrijfsnaam.com.
  • Verdeel jouw contacten over verschillende lijsten. Segmenteer ze bijvoorbeeld op het soort buyer persona of een bepaalde status zoals "marketing qualified lead" of "klant". Met behulp van deze segmentatie kun je elke groep mensen (lijst) op maat gemaakte content aanbieden.
  • Wanneer je nieuwe content wilt aanbieden, stem dit dan op de informatie af waar de persoon eerder in geïnteresseerd was. Als iemand bijvoorbeeld een algemene whitepaper heeft gedownload over LinkedIn, biedt dan een whitepaper aan over specifieke of nieuwe LinkedIn functies.
  • Reageer persoonlijk op (potentiële) klanten op social media. Gebruik bijvoorbeeld bij het bedanken voor een retweet de persoonlijke naam: "Dank je wel voor de retweet Bart".
  • Sla de persoonlijke gegevens op in een centraal bedrijfssysteem, zodat de afdeling Sales er bijvoorbeeld ook bij kan. Voor hen is deze informatie zeer nuttig. Zo kunnen zij potentiële klanten ook persoonlijk benaderen.  

Waarom personaliseren?
Maar waarom zou je jouw content personaliseren? Welke voordelen levert dit op? Hieronder lees je vijf voordelen:

1. Conversie verhogen
Wanneer een lead een persoonlijke e-mail ontvangt die is samengesteld op basis van zijn interesses, dan is de conversie kans groter. Het blijkt namelijk dat men eerder toehapt bij een persoonlijke benadering. Een conclusie uit een onderzoek van Aberdeen luidt “personalized emails improve click-through rates by 14% and conversion rates by 10%".

2. Minder e-mails
Met behulp van een e-mail (follow-up) kun je onder de aandacht blijven bij jouw leads. Maar wees wel alert op de hoeveelheid e-mails die je verstuurt. Zo kun je beter enkele persoonlijke, relevante e-mails versturen, dan iemand spammen met algemene, veelvoorkomende  e-mails. Een gepersonaliseerde e-mail zorgt over het algemeen voor een hogere open rate.

3. Lead nurturing verbeteren
Door jouw leads te voorzien van persoonlijke content en ze in de juiste lifecycle stage te plaatsen, kun je ze makkelijker converteren. Het doel van lead nurturing is om jouw leads te voorzien van interessante informatie over hun interessegebied ofwel jouw vakgebied. Door het gebruik van workflows en marketing automation, kun je jouw top-of-the-funnel leads meer algemene content versturen en jouw bottom-of-the-funnel leads meer diepgaande (geavanceerde) content aanbieden.

4. Potentiële klanten aanspreken
Content personaliseren doe je niet alleen voor bestaande contacten. Het is belangrijk om dit ook voor onbekende contacten te doen, zoals bijvoorbeeld website bezoekers die je nog niet kent. Een persoonlijke benadering zal websitebezoekers meer aanspreken. Geef jouw website bezoekers een warm welkom, zodat ze op jouw website blijven. Zo presenteren wij via het kopje "Voor wie?" drie verschillende buyer persona's die allemaal een unieke call to action button aangeboden krijgen naar voor hen relevante content.

Ik ben ervan overtuigd dat een persoonlijke benadering essentieel is voor een inbound marketing strategie. Het is van belang dat je mensen laat weten dat ze belangrijk voor je zijn. Door gepersonaliseerde content aan te bieden, onderscheid je jezelf van de concurrent die dezelfde klant aanspreekt met "Beste klant".

Verstuur jij algemene of gepersonaliseerde content? Ik ben benieuwd!

E-book Inbound marketing voor IT-bedrijven  

Bron: Impact

Fotocredit

Laat een reactie achter!