Content marketing

Blog schrijven? Maak gebruik van onweerstaanbare lijstjes

21 juni 2013 - Geschreven door Meike Cremers

lijstJe komt ze vaak tegen: blogartikelen in de vorm van lijstjes, de zogenaamde listicles. Ondanks dat ze het vaak goed doen qua liken, delen en retweeten, zijn er toch nog veel vooroordelen over: lijstjes worden gemaakt door luie bloggers en zijn alleen geschikt voor bepaalde bedrijfstakken. Maar uit de psychologie blijkt dat mensen juist van lijstjes houden. In dit blogartikel vind je 9 redenen waarom mensen lijstjes niet kunnen weerstaan (natuurlijk in lijstjesvorm!).

1.       Lijstjes voorkomen chaos

Mensen ervaren de wereld om zich heen vaak als vrij chaotisch. Er is dan ook een constante behoefte om orde te scheppen in die chaos. Lijstjes kunnen die orde bieden en door de vaste structuur nemen ze bovendien onzekerheden weg.

2.       God maakt ook lijstjes

Moses kwam niet van de berg af met de woorden; “Hey hier zijn wat dingen om over na te denken”. Nee hij kwam naar beneden met de 10 geboden. Zo zijn er nog wel meer dingen die er op duiden dat het geloof zowat de uitvinder van de listicle is.

3.       Lijstjes besparen je kostbare denkkracht

Mensen beschikken maar over een beperkte verwerkingscapaciteit. Dat kan lastig zijn in een snel bewegende omgeving waarin je continu (overmatig) geprikkeld wordt. Daarom willen we informatie zo aangeboden krijgen dat het weinig van ons cognitief vermogen vergt. We houden dan ook van informatie die snel en in kleine hoeveelheden wordt aangeleverd. Op die manier worden we niet afgeremd en hoeven we weinig denkkracht te gebruiken.

4.       Lijstjes creëren een gevoel van meesterschap

Een lijst organiseert gedachten en geeft je het gevoel dat je zelfs complexe onderwerpen kunt begrijpen. Een lijst met zomaar 10 dingen zal nooit zo overtuigend zijn als een lijst met de “10 beste…” of de “10 meest populaire…”. Het overkoepelende onderwerp van die lijst zal worden geïnterpreteerd als een richting, een pad om te volgen. Zo kun je zelfs meesterschap krijgen over de meest complexe of moeilijke dingen.

5.       Mensen zijn bang voor de dood

Je zult vast denken wat heeft dat hier nou mee te maken? Maar denk eens na over hoe mensen met oneindigheid omgaan en hoe ze het onbegrijpelijke begrijpelijk proberen te maken. Ze maken catalogi, museumcollecties, encyclopedieën, woordenboeken en andere lijstjes. Want aan elk lijstje kan dan wel een einde komen, het aantal lijstjes dat we kunnen maken is oneindig.

6.       Lijstjes helpen ons dingen te herinneren

Dit is de reden waarom we boodschappenlijstjes maken. Als je opschrijft wat en hoeveel je nodig hebt, dan kun je meestal de dingen op het lijstje herinneren.

7.       Mensen lezen simpelweg niet alles

Mensen lezen lang niet alles, maar ze scannen,  vooral wanneer ze zich op het internet bevinden. Veel lezers zullen maar de helft of zelfs alleen de eerste zin van je blogartikel lezen. Een opsomming van punten - zoals in een lijst - geeft mensen een handige houvast bij het scannen en zorgt ervoor dat ze meer onthouden.

8.       We zijn gewend aan Powerpoint presentaties

We zien op school, werk en daarbuiten tegenwoordig zo vaak Powerpoint presentaties dat onze hersenen zijn getraind op het verkrijgen van informatie in de vorm van bullet points. Lijstjes komen daar mooi mee overeen.

9.       Lezers weten dat een lijst een einde heeft

Een normaal artikel kan, in theorie, eindeloos doorgaan. Bij een lijstje weet je echter voordat je begint met lezen waar het eindpunt is. Bovendien weet je tijdens het lezen hoe dicht je bij het eind in de buurt bent. Mensen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn, ofwel wanneer de (eind)bestemming nadert. Dit maakt het lezen van lijstjes zo prettig.

Heb jij nog een andere reden waarom je graag blogartikelen leest in de vorm van lijstjes? Laat het ons weten!


Bronnen:

Hubspot

Fotocredit

Laat een reactie achter!