B2B groeistrategie

Emailing: de do's & don'ts van de onderwerpregel

12 juli 2013 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

emailingAls inbound marketeer is het versturen van een e-mailing een goede manier om zowel bestaande als potentiële klanten te bereiken. In e-mailings voor bestaande klanten communiceer je bijvoorbeeld nieuwe functies van jouw product of dienst, geef je nieuwe tips of vertel je over de nieuwste ontwikkelingen uit de branche. Een e-mailing voor een potentiële klant ziet er anders uit. Hier probeer je mensen te binden met jouw product of dienst door het aanbieden van interessante geavanceerde content. Je kunt hierbij denken aan een whitepaper, casestudy of onderzoek.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw e-mail wordt gelezen? Of allereerst überhaupt wordt geopend? Ga zelf maar eens na hoeveel e-mails je per dag ontvangt. Dat zijn er ongetwijfeld een heleboel. Jouw e-mailing moet dus opboksen tegen veel andere e-mails, zoals nieuwsbrieven, memo's en reclame.

De onderwerpregel
De onderwerpregel speelt een belangrijke rol bij jouw e-mail campagne. Deze regel bepaalt grotendeels het succes van jouw e-mailing, omdat dit het eerste contact is met jouw bestaande en/of potentiële klant. De ontvanger scant snel door zijn e-mails heen en op dat moment moet jouw onderwerpregel de aandacht trekken. Als dit niet het geval is of je wekt twijfels op, dan is de kans aanwezig dat jouw e-mail direct naar de prullenbak of in het ergste geval naar de spam map wordt verplaatst. De onderwerpregel bepaalt dus (deels) het succes van jouw e-mailing.

In dit artikel vind je handige do's en don'ts voor het opstellen van de onderwerpregel van een e-mail. Zo zorg je ervoor dat jouw e-mail geopend wordt!

De 5 do's van de onderwerpregel

 1. Kort en vriendelijk 
  Maak de onderwerpregel niet te lang. E-mails met een onderwerpregel van 50 tekens of minder blijken meer succesvol te zijn dan langere onderwerpregels. Probeer er verder een vriendelijke toon aan te geven.
   
 2. Personaliseer de tekst
  Het is belangrijk dat jouw (potentiële) klant zich belangrijk voelt en niet een nummertje uit jouw klantendatabase. Voeg daarom de persoonlijke naam aan de onderwerpregel toe in plaats van een algemene benadering als "Beste heer of mevrouw". Lees hier meer voordelen van personalisatie.
   
 3. Vertel het aanbod of voordeel
  Wellicht overbodig om aan te geven maar ook heel belangrijk: vertel in de onderwerpregel het voordeel, zodat de (potentiële) klant weet waarom hij de e-mail zou moeten openen. Een voordeel kan bijvoorbeeld een interessant e-book of een persbericht zijn.

 4. A/B Test
  Soms is het lastig om te bepalen of een onderwerpregel juist wel of niet succesvol uitpakt. Wanneer je er niet zeker van bent of een bepaald onderwerp een positief effect heeft op het aantal clicks, ontwikkel dan een A/B-test. Op die manier kun je onderzoeken welke tekst in een onderwerpregel het meest succesvol is. Een A/B test houdt in dat je twee e-mails opstelt met verschillende formuleringen van de onderwerpregel. Elke e-mail stuur je naar de helft van jouw contactlijst. De lijst met de meeste clicks wint.

 5. Blijf eerlijk
  Probeer geen aandacht te verkrijgen door e-mails te sturen met misleidende onderwerpregels. Dit werkt vaak juist averechts: mensen zullen zich dan eerder afmelden voor jouw e-mailing. Blijf dus eerlijk en voorkom dat je een slechte reputatie krijgt. Bovendien is het van belang dat jouw belofte uit de onderwerpregel overeen komt met de e-mailing.

De 5 don'ts van de onderwerpregel

 1. Gebruik geen Caps Lock
  Vermijd het gebruik van Caps Lock. Een onderwerpregel als: "HEY MEVROUW JANSEN! OPEN DEZE E-MAIL MET EEN HANDIG E-BOOK" schrikt mensen af. Het lijkt net of je tegen mensen aan het schreeuwen bent. De caps lock toets valt dus wel op alleen dan wel op de verkeerde manier.

 2. Gebruik geen uitroeptekens!
  Naast Caps Lock is het aan te raden om ook geen uitroeptekens te gebruiken in de onderwerpregel. Deze komen ook nogal schreeuwerig over. Grote kans dat jouw e-mail dus ook hierdoor naar de spam map gaat. Ik gebruik zelf best snel uitroeptekens - vaak uit enthousiasme - dus probeer ik dit ook goed in de gaten te houden bij e-mailings.

 3. Gebruik geen symbolen
  Door het gebruik van symbolen als @ # $ ^% & wek je vaak een verdachte spam gedachte op bij mensen. Bovendien komen dergelijke symbolen vaak niet door strenge e-mailfilters heen. Zonde, want op die manier komt jouw e-mail niet eens bij de juiste ontvanger aan. Blijf de hashtag of het apenstaartje zeker gebruiken, maar dan wel op Twitter.
   
 4. Voorkom verkooppraatjes
  Harde verkooppraatjes werken ook niet: het onderwerp moet mensen aanspreken en prikkelen. Een glad verkooppraatje helpt hier niet bij. Communiceer het probleem (bijvoorbeeld: Hoe kan ik online beter gevonden worden?) in de onderwerpregel in plaats van de oplossing (Tool: Hubspot). 

  Hieronder lees je een toepasselijke uitspraak van MailChimp in het kader van e-mailmarketing:            

  “When it comes to email marketing, the best subject lines tell what’s inside, and the worst subject lines sell what’s inside.”

  Probeer je dus te onderscheiden tussen de grote hoeveelheid aan mailverkeer. 
   
 5. Vermijd spam taal
  Vermijd taalgebruik als "Gratis", "Laat deze kans niet voorbij gaan" en "op=op". Als deze woorden niet door het spam filter worden tegengehouden, dan doet de ontvanger het zelf wel.

 

Hopelijk helpen de bovenstaande do's en don'ts je bij het opstellen van een succesvolle onderwerpregel bij jouw e-mailings! Veel succes.

Heb jij nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag van je!

content-marketing-b2b-CTA

Bron: Impact

Fotocredit

Laat een reactie achter!