De case study als effectief marketinginstrument

27 augustus 2013 - Geschreven door Iris Weijenborg


case_study.jpgAls inbound marketing consultant schrijf ik regelmatig case studies; niet alleen voor klanten maar ook voor ons eigen bureau. Case studies zijn enorm populair en dat is natuurlijk niet voor niets. Ze zijn relatief goedkoop en een goede manier om jouw organisatie en jouw producten/diensten te promoten.In dit artikel wil ik hier wat dieper op in gaan. Wat maakt case studies een interessant marketinginstrument? En waar moet een goede case study aan voldoen?

Wat is precies een case study?

Om te beginnen even terug naar de basis, want wat is precies een case study? Een case study, ook wel klantencase of reference casegenoemd, betekent letterlijk “gedetailleerde studie van een enkel onderzoeksobject” (bron:ANW). In het bedrijfsleven betekent dit over het algemeen dat de uitdaging of het probleem van één specifieke organisatie onder de loep wordt genomen. Welke uitdaging had het bedrijf en hoe is ze hier, in samenwerking met jouw bedrijf, mee omgegaan? 

Zo schreef ik voor klant X een case study over haar werkzaamheden voor bedrijf Y. Input hiervoor verkreeg ik door video-interviews te houden met enerzijds klant X en anderzijds de contactpersoon van bedrijf Y. Op deze manier wordt de case van twee kanten belicht en wordt het meest volledige en objectieve beeld verkregen.

Waarom is een case study effectief?

Een case study wordt door steeds meer bedrijven ingezet als marketinginstrument. En dat is niet voor niets. De case study is om verschillende redenen een effectief instrument:

 • Mogelijkheden
  Een case study laat de verschillende mogelijkheden zien die jouw bedrijf aan klanten kan bieden. Doordat één organisatie als uitgangspunt wordt genomen, kan er een gedetailleerd beeld worden gegeven van specifieke diensten of producten.
 • Overzicht van klanten
  Een case study laat zien voor wie (grote namen) jij allemaal actief bent. Met andere woorden: welke klanten maken al (succesvol) gebruik van jouw diensten? Wanneer je meerdere case studies op jouw website plaatst, kan er een mooi overzicht ontstaan van uiteenlopende klanten, en daarmee uiteenlopende producten en /of diensten.
 • De klant aan het woord
  In een case study is de klant aan het woord. Hij deelt zijn bevindingen en hij vertelt over zijn ervaringen met jouw bedrijf en jouw producten/diensten. Dit is effectiever en geloofwaardiger dan dat jijzelf vertelt hoe goed jouw diensten zijn.
 • Ervaring en expertise
  Een case study laat jouw ervaring en expertise zien. Dit is interessant om te lezen voor lezers van de case study, maar het is tegelijkertijd ook voor jezelf een mooie eye-opener. Bij iedere klant heb je als bedrijf namelijk bepaalde ervaring opgedaan, die in een case study helder uiteen wordt gezet. Al deze ervaringen, positief dan wel negatief, neem je weer mee als bagage voor nieuwe klanten.

De opbouw van een goede case study

Nu we weten wat een case study is en waarom het effectief is, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe een goede case study eruit ziet. Een goede case study bevat de volgende vier aspecten:

 • Klant
  Welke klant of welk bedrijf staat centraal in de case study? Geef een korte beschrijving van de klant, de branche waarin hij werkzaam is en zijn belangrijkste werkzaamheden.
 • Uitdaging
  Wat was de uitdaging of het probleem van het betreffende bedrijf?
 • Oplossing
  Wat was de oplossing voor dit probleem en deze uitdaging en, belangrijker nog, hoe kon jouw bedrijf hier een bijdrage aan leveren?
 • Resultaat
  Wat is uiteindelijk het resultaat van de inspanningen die jouw bedrijf heeft geleverd voor de betreffende klant? Probeer de resultaten te illustreren aan de hand van concrete voorbeelden of cijfers.  

Voor een praktijkvoorbeeld verwijs ik je graag naar onze case study van Colt International. Houd bovendien onze website in de gaten, want binnenkort verschijnen er enkele nieuwe case studies!

Maak jij weleens gebruik van een case study? Zo ja, welke elementen neem jij hierin op? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! 


content-marketing-b2b-CTA

Fotocredit

Laat een reactie achter!