Content Marketing: De do’s en don'ts

Content Marketing

content marketing do s en dont s.jpgAls marketeer bij een midden- en kleinbedrijf heb je het druk genoeg. Vaak ben je alleen, of samen met een paar anderen verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. Dit houdt vaak in dat je niet steeds tijd hebt om je marketingstrategie aan te passen op de nieuwste trends. Toch is het de tijdsinvestering zeker waard. Wanneer je niet meebeweegt met de ontwikkelingen, sluit je marketingcampagne niet meer aan op je potentiële kopers. Tijd om aan de slag te gaan met content marketing.

De basics van Content Marketing

Content is een veelgebruikt woord in de marketingwereld. Content maken is namelijk hot! Je ziet dat steeds meer bedrijven bloggen en daarnaast is er een grote toename van het gebruik van korte video’s ter promotie van een product, dienst of bedrijf. Content marketing is het maken van de juiste inhoud, verspreid op het juiste moment, via het juiste kanaal. Dat klinkt allemaal heel logisch. Toch zijn er nog een aantal belangrijke do’s en don'ts die je zeker niet uit het oog moet verliezen.

Don’t: Schrijven voor een breed publiek

Als je content schrijft, kom je misschien wel in de verleiding om te schrijven voor een breed publiek. Het lijkt een logische gedachte: als je meer mensen bereikt, heb je meer kans dat er een potentiële koper tussen zit. Helaas geldt dit voor Content Marketing niet. Wanneer een onderwerp erg populair is, wordt er ook vaak op gezocht. En dit betekent veel concurrentie. Hoe specifieker je onderwerp, hoe sneller je een hogere ranking in Google kunt bereiken. 

Don’t: Content delen wanneer het je uitkomt

Goede content creëren kost tijd. En die tijd heb je helaas niet altijd. Je probeert wel om ongeveer één keer per week een blog of artikel te plaatsen, maar toch schiet het er weleens bij in. Dat snap ik. Toch heeft content Marketing op deze manier weinig zin. Wanneer een potentiële koper op jouw blog terecht komt en dit interessant vindt, komt hij waarschijnlijk vaker terug. Wanneer er bij zijn volgende bezoek geen nieuwe content is toegevoegd, ben je hem kwijt. Regelmatig posten is dus key bij content marketing. 

Don’t: Te langdradig zijn

De content die je publiceert moet goed zijn. Maar niet iedere blog of artikel wordt populair. Net zoals niet ieder liedje dat een artiest schrijft een nummer-1-hit wordt. Multitasken tijdens (online)mediagebruik neemt toe in Nederland. Dit betekent dat lezers niet meer exclusieve aandacht hebben voor jouw content. Ze haken snel af of raken afgeleid door iets anders waar ze mee bezig zijn. Daarom is het belangrijk om niet te langdradig te zijn. Schrijven is schrappen en dat geldt zeker voor Content Marketing. Kies de juiste lengte voor jouw blogs en artikelen, schrijf bondig, to the point en in normale-mensen-taal. Oftewel: laat die vaktermen maar achterwege. 

Do: Kies voor sterke onderwerpen

Content marketing draait om sterke onderwerpen. Dit betekent niet alleen dat je schrijft voor het publiek dat jij aan wilt trekken (relevante onderwerpen), maar ook dat je onderwerpen échte mensen aanspreken. Je potentiële klanten zijn misschien wel B2B-bedrijven, ze zijn ook mensen. Dat betekent dat je onderwerpen aan moet snijden die emoties oproepen en inspireren. En denk je dat jouw onderwerp beter aankomt via een webinar of een infographic? Doen! Verschillende vormen van content zorgen voor afwisseling voor je publiek en daarmee een hogere mate van betrokkenheid. 

Do: Zorg ervoor dat je bereikbaar bent

Welke vorm van content je ook kiest, het uiteindelijke doel is het genereren van leads. Vaak genoeg kom ik blogs, video’s of artikelen tegen die vervolgens nergens naar verwijzen. Je websitebezoekers hebben na het bekijken van jouw content een reden om contact met je op te nemen, of op z’n minst meer te weten te komen. Geef ze die mogelijkheid! Ga in gesprek door te vragen om reacties, zorg voor een duidelijke Call-to-Action en zet je contactgegevens duidelijk op je website.  

Do: Meet je resultaten

Content Marketing blijft een vorm van marketing. Dit gaat niet werken als je niet weet waar je begint, welke vorderingen je maakt en wat je doel is. Stel die doelen dan ook, doe een nulmeting en houd vanaf dat moment bij wat aanslaat bij je doelgroep en wat niet. Met behulp van deze resultaten speel je in op de behoeftes van je doelgroep en zorg je voor nieuwe klanten.