De 4 bijeffecten van Inbound Marketing waar niemand je over vertelt

Inbound Marketing

4 bij effecten van inbound marketing waar niemand je over verteltBij Vet Digital raken we niet uitgepraat over Inbound Marketing. We zijn allemaal ‘gelovigen’ en steeds meer ondernemers sluiten zich aan bij deze marketingreligie. Dat is niet alleen leuk voor ons, maar vooral voor zij die de positieve effecten van deze strategie ondervinden. Leads genereren is voor veel bedrijven het doel, maar Inbound Marketing levert ook bijeffecten op. En daar hoor je minder over. Tijd voor wat bekentenissen!

De Inbound marketingmethode

Als wij in gesprek gaan met B2B ondernemers, dan leggen we ze graag goed uit wat er allemaal komt kijken bij het volgen van de Inbound marketingmethode. De juiste verwachtingen scheppen is namelijk essentieel voor een goede samenwerking. De werkzaamheden variëren van veel content maken en de website klaarmaken voor leadgeneratie tot advertenties pauzeren, geen koude leads meer bellen en geplande beurzen afzeggen. Dat is voor sommige marketing- en salescollega’s toch even wennen! Bovendien lijkt er opeens veel meer tijd over, maar schijn bedriegt. De volgende vier Inbound Marketing bijeffecten treden op en die vragen genoeg aandacht van je teams. 

1. Kritische klanten

Het succes van Inbound Marketing bepaal je voor een groot deel door de content die je maakt en verspreidt. Om die content te kunnen (laten) maken, moet je marketingteam input verzamelen. Wat is daar een betere bron voor dan je bestaande klanten? Stuur je marketeers op pad met een vragenlijst en laat ze interviews afnemen bij een aantal klanten die qua grootte en gerealiseerde oplossing variëren.

Geef je klanten de instructie dat zij eerlijk en kritisch mogen zijn. Hoe hebben zij het verkoopproces ervaren? Wat vinden zij van jouw oplossing? Zijn ze tevreden met de resultaten? De antwoorden op dit soort vragen bieden niet alleen een goede bodem voor het verbeteren van je bedrijfsprocessen, maar ook voor een klantverhaal. En daarin mag je best een kritische noot opnemen. Bijvoorbeeld: het project liep uit, maar uiteindelijk werd het product perfect opgeleverd en wist iedereen er snel mee te werken. 

Kritische (eerlijke) klanten helpen jouw marketingteam om geloofwaardige content te maken waarmee je nieuwe klanten kunt overtuigen. De tijd van gouden bergen beloven is immers voorbij.

2. Bekendheid

Roem. Een multi-interpretabel side effect. Voor sommigen is roem een droom, voor anderen een nachtmerrie. Als je de Inbound marketingmethode strikt volgt creëer je niet alleen waardevolle content; je zorgt ook dat je een team ambassadeurs om je heen verzamelt. Die delen jouw blogs, case studies, white papers, video’s en social media posts zonder daar iets voor terug te vragen. En dat kan zomaar tot wereldfaam leiden (of toch in ieder geval binnen jouw branche).

Een paar voorbeelden. Opeens wordt je productspecialist gevraagd om een artikel te schrijven voor een branchetijdschrift. Je marketingteam krijgt verzoeken om artikelen van anderen in jullie blogkalender op te nemen. Zelf krijg je het aanbod om te spreken op een evenement en je social media meldingen zijn niet meer weg te klikken. Al die aandacht, dat moet je willen. Je kunt natuurlijk altijd nog een community manager inhuren om het allemaal voor je op te vangen en te zorgen dat profiteurs onderscheiden worden van de echte fans. 

3. Een kant en klaar verhaal

Online weet je jouw kennis, ervaringen en ideeën goed te verpakken en dat schept verwachtingen. Iemand die jou om advies of je mening vraagt, verwacht een goed onderbouwd antwoord dat aansluit op alles wat jouw bedrijf eerder heeft gepubliceerd. En als je wat jaren bezig bent, is dat heel wat! Zorg daarom dat je jouw verhaal altijd in je achterhoofd hebt. Bespreek the bigger picture regelmatig met je sales en marketingteam. Verpak dit in een huisstijlgids en iedereen weet hoe het verhaal gecommuniceerd dient te worden. Dan kun je je collega’s bovendien met een gerust hart potentiële klanten te woord laten staan.

4. Alertheid

Inbound is een filosofie waar niet alleen de marketingafdeling van overtuigd moet zijn, het vergt een omslag in de denkwijze van je hele bedrijf. Een van de redenen daarvoor is dat de input – zoals eerder genoemd – voor een groot deel in de kennis van je productspecialisten en ervaringen van bestaande klanten verstopt zit. Een andere reden gaat over die andere onuitputtelijke bron van inspiratie: de buitenwereld.

Als Inbound organisatie deel je kennis om leads of merkbekendheid te genereren. Inspiratie daarvoor vergaar je niet alleen tijdens brainstormsessies en interviews. Die inspiratie ligt op straat. Je komt het tegen als je door je LinkedIn tijdlijn scrolt, als je een tv-programma kijkt, tijdens een gesprek met vrienden of tijdens een autorit. Genoeg signalen, die je wel moet oppikken. Op elk moment open staan voor werkinspiratie vergt alertheid. Met de juiste dosis creativiteit zet je die signalen om in blogonderwerpen, social media posts en vragen voor een webinar. 

Geen onplezierige bijeffecten

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar de bijeffecten die ik in dit artikel bespreek worden in de meeste gevallen niet als onplezierig ervaren. Ze stimuleren juist het bewustzijn van je medewerkers. De vraag “Waar zijn we met zijn allen nu helemaal mee bezig?” zal je in een Inbound Marketing organisatie niet vaak horen. Iedereen op één lijn en samen naar het doel toewerken, dat is het grootste voordeel van deze methode. 

Haal alles uit jouw marketing

Volg jij de Inbound marketingmethode al en heb jij een van deze bijeffecten ook ervaren? Of misschien wel hele andere die ik in mijn artikel niet noem? Zoek je nog een manier om je marketingactiviteiten te stroomlijnen en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen? Zodat alle energie die je erin stopt, zich op den duur ook uitbetaalt? Verdiep je dan eens in de Inbound marketingmethode. Download ons whitepaper waarin je meer leest over Inbound Marketing.