Inbound recruitment

De beste tips en tricks om jong talent aan te spreken!

15 september 2017 - Geschreven door Mara Griep

Jong talent blog.jpegAnno 2017 groeit de Nederlandse economie als een tierelier. Als we het CBS mogen geloven, neemt ook het aantal vacatures toe. Young Professionals staan te popelen om kennis en ervaring op te doen. Maar hoe promoot je jouw vacatures? In dit blogartikel een aantal tips die van belang zijn voor het aantrekken van jong talent.

Online zichtbaar

Een vacature moet bovenal vindbaar zijn. Om de vindbaarheid van je vacature te vergroten, raad ik je aan om gebruik te maken van de toverwoorden SEO en SEA. Daarbij is het belangrijk om te bepalen welke relevante zoekwoorden je doelgroep gebruikt. Die kun je vinden met behulp van de Google Zoekwoord Planner. Om de vindbaarheid van je vacature te vergroten, moeten de zoekwoorden zowel in de vacaturetekst als in de URL van de pagina verwerkt worden. Een andere tip is om gebruik te maken van afbeeldingen waarbij de zoekwoorden terug te vinden zijn in de titel en bestandsnaam. Al deze aanpassingen zorgen er samen voor dat je vacature optimaal vindbaar is.

Let’s get social!

De populariteit van social media is ongekend hoog onder nieuwe generaties. Grote kans dus dat je doelgroep actief is op één of meerdere social media kanalen als LinkedIn, Facebook en Twitter. Daarover hebben we al eerder een blog geschreven. Maar wist je dat Whatsapp en Snapchat ook ingezet kunnen worden om jong talent te werven? Nu begrijp ik dat dit voor wat verwarring zorgt. Want hoe zet je deze kanalen in? Jongeren wensen continu op de hoogte te worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan push-meldingen van de vele apps die zij op hun mobiele telefoon hebben. Maak daar gebruik van. Zijn in-housedagen bijvoorbeeld onmisbaar voor je organisatie? Wil je de kandidaat op de hoogte houden van de status van het sollicitatieproces? Communiceer het via Whatsapp! Een andere manier is om te adverteren via Snapchat. Laat bijvoorbeeld zien hoe een normale werkdag van een werknemer eruit ziet. Bij interesse kunnen potentiële kandidaten omhoog swipen en komen ze op de carrièrepagina van het bedrijf terecht. Een mooi voorbeeld van ‘snaplications’ zijn die van Fastfoodketen McDonalds en het Nederlandse Animatiewerk.nl.

Candidate Experience

Een kandidaat die tevreden is, zal zijn ervaringen delen met anderen. Daarom is het belangrijk om de beleving voor de kandidaat zo goed mogelijk te maken. Candidate experience noemen we dat. Om de totale candidate experience te verhogen, geven we je enkele tips:

  • Tip 1: Duidelijke vacatures. Duidelijke beschrijvingen van de werkzaamheden kunnen bij de sollicitant zorgen voor een positieve candidate experience. Daarnaast is het belangrijk om in de vacature informatie te geven over de carrièremogelijkheden. Zeker bij starters wekt dit enthousiasme op.
  • Tip 2: Geef een beeld van de bedrijfscultuur. Vermeld de normen en waarden waar de organisatie naar streeft en welke rol de kandidaat hierin kan hebben. Natuurlijk kun je dit ook laten terugkeren tijdens het sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan het geven van een rondleiding over de verschillende afdelingen. Op deze manier kan de kandidaat de sfeer proeven binnen het bedrijf. Maar dit kan natuurlijk ook vóór het sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld tijdens in-housedagen of beurzen. Deze live experience geven de kandidaat een boost.
  • Tip 3: Zorg voor een kort beslissingsproces. Talentvolle jonge kandidaten houden er niet van om lang te wachten. Dit wekt desinteresse op én kan ertoe leiden dat ze afhaken. Zorg er daarom voor dat je kandidaten up-to-date blijven van hun sollicitatieprocedure. Zoals eerder benoemd in dit blog kan dit handig via Whatsapp. Een andere manier is om wat tijd te besparen door te vragen naar praktijkvoorbeelden. Zo weet je meteen of de sollicitant past bij je bedrijf. Laat kandidaten bijvoorbeeld een video-motivatie maken of een blog schrijven!
  • Tip 4: Vraag om feedback. Talentvolle kandidaten hebben vaak meerdere sollicitaties lopen. Uiteindelijk kiest hij of zij voor het meest aantrekkelijke aanbod. Ziet een kandidaat er vanaf, vraag dan om feedback. Zo kun je het sollicitatieproces verbeteren voor toekomstige kandidaten.

Zoals je hebt gelezen, zijn er meerdere manieren om jong talent aan te trekken. Met dit blogartikel hebben we je laten zien dat marketing ook recruitment is. Heb je opmerkingen over dit blog of wil je laten weten hoe recruitment in er in jouw organisaties aan toe gaat? Laat dan een reactie achter in de comments.

Wil je weten hoe je jong talent aantrekt door online vindbaar te zijn? Download dan onze white paper over inbound recruitment.

inbound recruitment

Laat een reactie achter!