De juiste tone of voice in webteksten is een kwestie van durven

tone-of-voice

Afbeelding Tone of voice in webteksten.jpegHoe vaak ik ook schrijf, webteksten blijven lastig. Ik ken geen ander type content waarbij zoveel input in zo weinig woorden moet worden uitgedrukt. Vooral de homepage moet spot-on zijn. Websitebezoekers willen namelijk binnen drie seconden weten wat er te halen valt (net Tinder). Tegelijkertijd maakt veel informatie in weinig woorden een tekst traag en ingewikkeld. En we weten allebei dat slecht leesbare webteksten erger zijn dan geen teksten. Vaak merk ik dat de tone of voice in webteksten het verschil maakt. Maar dan moet je wel een paar dingen durven. In dit blog bespreek ik er vijf.  

1. Durf weg te laten

Hou-het-kort. Lees hier waarom.

2. Durf jezelf weg te cijferen

Niemand zit te wachten op een epistel over de oorsprong van je bedrijf. Wat heeft je potentiële klant eraan dat je bedrijf onderdeel is van overkoepelende organisatie X? En wie wil er nou direct weten welke producten je precies aanbiedt? Al deze info gaat over jou en niet over je potentiële klant. Durf je webteksten dus aan te passen op degene die ze leest. Uit wat voor mensen bestaat je doelgroep? Wat weten ze al en wat nog niet? Waar zijn ze naar op zoek? Waar hebben ze een hekel aan? Laat in je webteksten doorschemeren dat je weet tegen wie je praat. En wees je ervan bewust dat je het niet tegen jezelf hebt.

Niet: “Wij hebben ruim 30 jaar ervaring met business intelligence.”

Wel: “Als je orde wilt scheppen in de IT-chaos, is een team van experts onmisbaar.”

3. Durf op ’t randje te schrijven

In de B2B markt zijn er genoeg bedrijven die ongeveer hetzelfde doen als jij. Tuurlijk, jij doet alles ongetwijfeld veel beter, sneller en efficiënter, maar dat krijg je niet 1-2-3 over de bühne. Wat je wél meteen kunt laten zien, is je persoonlijkheid. Zeker in de wat conservatievere sectoren doet een gewaagde tekst wonderen. In de woordenbrij over optimalisatie en expertise zijn wat simpele, Hollandse woorden een verademing. Al is je potentiële klant een technisch engineer met de nobelprijs voor de natuurkunde, het blijft altijd een mens. En mensen maken beslissingen op basis van gevoel, of ze nou willen of niet. Heb je je laten vertellen dat formeel, technisch en complex taalgebruik voor bepaalde doelgroepen écht nodig is? Het is niet waar.

Niet: “Een oplossing moet niet alleen uw bedrijfsprocessen efficiënter maken, maar u ook geld besparen.”

Wel: “Een oplossing moet werken. Maar als het even kan, wil je er ook nog wat op besparen.”

4. Durf mensen af te schrikken

Niet de hele wereld is je doelgroep. Laat dat merken in je webteksten. Het heeft geen zin om te proberen het iedereen naar de zin te maken. Met die instelling worden je webteksten vlak en nietszeggend. Ga dus voor de volle 100% voor je ideale doelgroep. Richt je je op de B2B markt? Schrijf dan ook voor B2B. Wil je bij de CEO aan tafel maar niet bij de developer? Pas je teksten dan aan op de pijnpunten van de C-suite en begin niet over dagelijkse IT-problemen. Zeker, dit gaat invloed hebben op het aantal websitebezoekers en bloglezers. Maar de mensen die blijven hangen zijn precies die mensen die je moet hebben. En welke cijfers laat je liever zien tijdens het eindjaarsoverleg? Websitebezoekers of nieuwe klanten?

Niet: “Het maakt niet uit hoe groot je organisatie is: wij kunnen je helpen.”

Wel: “Wij zijn er voor de starts ups en het mkb. Bedrijven zonder miljoenenbudget, maar wel met grootse plannen.”

5. Durf achteraf aan te passen

Wie zegt dat al je webteksten in één keer perfect moeten zijn? Ook wij passen onze website nog regelmatig aan. Dat is niet meer dan logisch, want marketing, techniek, onze klanten en de wereld in het algemeen veranderen elke dag. Er is niets mis met het jaarlijks reviewen van webteksten. Klopt alles nog? Kun je de beloftes op je website nakomen? Is er iets veranderd in je doelgroep, of heb je zelfs een nieuwe buyer persona? Zeker in het laatste geval bestaat de kans dat je de tone of voice in webteksten aan moet passen. Zo praten jij en je potentiële klanten altijd in dezelfde taal.

2000: “Globalisering heeft veel veranderd in de IT-wereld.”

2017: “The Internet of Things heeft veel veranderd in de IT-wereld.”

Een laatste tip. Heb je de tone of voice in webteksten aangepast? Voer deze veranderingen dan ook door in je andere content types. Neem je blogs en kennisdocumenten onder de loep, en kijk ook eens naar je e-mails. Tone of voice moet overal consistent zijn, anders verliest het al zijn geloofwaardigheid.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper