De kracht van jeukwoorden: waarom agile marketing een goed idee is

jeukwoorden

agile marketing‘Kantoortuin’, ‘sparren’, ‘afspraken inschieten’ en samen ‘scrummen’, ze mogen wat mij betreft allemaal op het lijstje verboden (jeuk)woorden. Vaak is er veel blabla rondom zulke trendwoorden, zonder dat we er echt wat mee opschieten. Maar waarom gebruikt bijna iedereen deze termen dan zo graag? Zit er dan toch een kern van waarheid in? In dit blog daarom mijn herziene mening over agile werken, en daarmee ook agile marketing. Dat krijgt namelijk het voordeel van de twijfel.

Agile werken (brr)

Ik moet bekennen: het kost me wat moeite om dit blog te schrijven. Komt ook wel doordat ik achter de mening van Japke sta, die zegt dat agile werken eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken is. Maar goed, of we het nou agile of flexibel werken noemen: wat is het precies? Het grote verschil tussen agile en traditioneel waterval-werken is dat je bij de laatste erg vast zit in een bepaalde werkwijze: je zorgt dat een fase helemaal is afgerond voordat je doorgaat naar de volgende. Terwijl het bij agile juist om flexibiliteit draait. Je deelt werk op kleinere klussen, zodat het overzichtelijker wordt waarmee je bezig bent. Je maakt inschattingen van uren en verdeelt deze over een periode van twee tot vier weken. Daardoor behoud je de regie over het project beter en kun je bijsturen wanneer je merkt dat de ontwikkeling de verkeerde kant op gaat.

Agile marketing: hoe zit dat precies?

De agile werkwijze is een ideale manier om grote softwareprojecten op te delen in een flexibel traject. Hierdoor worden steeds in fases concrete uitkomsten opgeleverd, die weer getest en doorontwikkeld worden. Logisch voor grote development trajecten, maar hoe zit dat precies voor marketing? Bij agile marketing draait het om een flexibele indeling van je marketingactiviteiten, waardoor je beter in kunt spelen op klanten en -vooral- sneller resultaat boekt. Een belangrijk onderdeel bij agile marketing is dat je gebruik maakt van data. Wanneer je iets oplevert, moet je kunnen analyseren hoe je doelgroep erop reageert, bijvoorbeeld door tools als HubSpot of Google Analytics.

De overstap

Ik kan me voorstellen dat agile werken misschien nogal vaag klinkt. Er worden gouden bergen beloofd (zoals ‘een wendbare organisatie’ en ‘meer resultaat’), maar hóe dan? Allereerst: overgaan op agile werken doe je zeker niet van de een op andere dag. Je moet voornamelijk anders gaan denken over je traditionele (marketing)processen en werkwijzen en daarnaast niet bang zijn voor verandering. Belangrijk is open mindset. Vervolgens zorg je dat je niet te groot begint: streef er zeker niet naar om je hele organisatie in één keer te veranderen. Een goed begin is door bijvoorbeeld te starten met één marketingproject.

Het voorbeeld: website redesign

Een goede website is voor ieder bedrijf belangrijk: het is de plek waar potentiële klanten extra informatie vandaan halen, nieuwe collega’s kijken of ze je bedrijf wel wat vinden en waar klanten kijken wat je nog meer voor ze kunt betekenen. In principe belangrijk voor een groot deel van je organisatie dus. Een website moet volgens HubSpot niet ouder worden dan 2 jaar; dan is ‘ie wel weer toe aan een redesign. En in die tussentijd zou je continu bezig moeten zijn met het verbeteren van de conversiepercentages, je navigatie, en websitepagina’s.

Kortom: de website zou altijd in beweging moeten zijn en is daarmee een perfect beginpunt voor agile marketing. Hierbij deel je het project op in grofweg de volgende fases:

  1. Start met analyseren om je strategie te vormen
  2. Op basis van deze onderbouwing start je met je launch pad website: een versimpelde versie van je website die snel (lees: binnen 2 maanden) live kan staan
  3. Vanuit hier ga je testen en uitbouwen. Maak een wishlist met elementen die gebouwd moeten worden en check steeds of ze bijdragen aan de doelen van de website.
  4. Blijf testen en optimaliseren, zodat je website al snel beter wordt dan je vorige versie

Door een specifiek en afgebakend project te kiezen om te starten met agile werken, geef je je collega’s de tijd om te wennen aan de nieuwe werkwijze. De moderne website is hiervan een goed voorbeeld waarover je meer kunt lezen in onderstaand e-book. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw teams de ruimte geeft om fouten te maken. Houd ook in je achterhoofd dat waarschijnlijk niet álle aspecten van agile werken goed zijn voor jouw teams en bedrijf.

Geef jeukwoorden een kans

Ondanks dat ik nog steeds vind dat heel veel jeukwoorden (en -uitspraken) direct de prullenbak in kunnen, neem bijvoorbeeld ‘de wereld verandert’ (jasses), krijgt agile wat mij betreft een kans. Simpelweg omdat het je de mogelijkheid geeft om meer dingen uit te proberen en te testen, en daarmee sneller resultaat de behalen. Daarnaast geeft het je teams ook de kans om met creatievere oplossingen te komen en meer verantwoordelijkheid te nemen. Klinkt als een prima aanpak, toch?

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper