HubSpot

Deze tools mogen niet ontbreken in jouw MarTech stack

29 maart 2019 - Geschreven door Florie van Hummel

martech stackElk jaar brengt Chief MarTec de marketing technology landscape infographic uit. Hierin staan de grootste leveranciers van software voor jouw MarTech stack. Maar hoe kies je uit deze gigantische lijst de tools die het best zijn voor jouw bedrijf? Robbert hielp je al eerder op weg om deze vraag te beantwoorden, en in dit blog ga ik er nog wat dieper op in.

Kiezen uit oneindig veel tools, hoe doe je dat?

Hoogstwaarschijnlijk maak je al gebruik van verschillende marketing tools. Misschien gebruik je al marketing automation en tools om aan SEO te werken. Voordat je kijkt naar je huidige tools en eventuele nieuwe, is het belangrijk om op een rijtje te zetten wat je wilt bereiken. Zorg dat je KPI’s scherp zijn, zowel voor de korte als lange termijn. Zodra je deze op een rijtje hebt staan, kun je bekijken wat ervoor nodig is om je doelen te bereiken. En, onthoud: alleen een steengoede MarTech stack is niet voldoende. Goed personeel én een onderscheidend product of dienst zijn onmisbaar om je doelstellingen te halen. Als je deze zaken af kunt vinken, kun je op zoek naar de juiste tools om je doelen te behalen. Hieronder bespreek ik de verschillende categorieën uit de Marketing Technology Supergraphic en vertel ik wat hieruit onmisbaar is voor de moderne marketeer.

Advertising & promotion

Als gelover in inbound marketing, ben ik ervan overtuigd dat goede content niet veel betaalde promotie nodig heeft. Toch staat je website niet binnen één dag op 1 in Google en wil je wel een constante stroom aan websitebezoekers. Het delen en promoten van je content op de juiste platformen en kanalen kan hierbij helpen. Naast standaard tools zoals LinkedIn ads en Google Adwords, kun je op zoek gaan naar tools die je helpen je advertenties te optimaliseren, bijvoorbeeld voor bepaalde doelgroepen.

Content & experience

Hoewel het onmogelijk is om een alles-in-één pakket te kopen met alle tools die jij nodig hebt, raad ik aan om te streven naar een zo compleet mogelijk pakket. Als je uitgaat van een hoofdpakket en wat kleinere tools ernaast hebt, houd je voor jezelf het overzicht. Voor content en experience raad ik HubSpot aan. Wat mij betreft is het dé tool voor content marketing, optimalisatie, personalisatie en testing, maar je kunt er ook je content strategie in kwijt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor meerdere losse tools, zoals Mail Chimp voor e-mail in combinatie met bijvoorbeeld het Afas CRM.

Social & relationships

In de categorie social and relationships zijn er een aantal tools waar je (volgens mij) echt niet zonder kan.

  • Met werknemers en klanten die verspreid zitten door het hele land (of misschien wel de hele wereld), is een goede video conferencing tool onmisbaar, Zoom is hiervan een goed voorbeeld.
  • Social media marketing en monitoring is in het huidige media landschap zeker nodig. Zorg dat je weet wat er over jouw bedrijf gezegd wordt met bijvoorbeeld (ja, daar is ‘ie weer) HubSpot, of kies een op zichzelf staande tool zoals SoTrender.
  • Als je nog geen tool hebt om in gesprek te gaan met webbezoekers, wordt het daar echt tijd voor. Hiermee kun je niet alleen conversie verhogen, maar bied je ook extra hulp en een kans om met (aanstaande) klanten in gesprek te gaan. Tools hiervoor zijn bijvoorbeeld Drift of Chat.
  • Als laatste onmisbare tool in deze categorie: het CRM. Ook hier kies je idealiter voor een CRM dat je feilloos integreert met andere marketing- en salesactiviteiten. Denk aan Salesforce, HubSpot of Sugar CRM.

Commerce & sales

Voor de salestijgers in je bedrijf is goede technologie van belang ter ondersteuning van de salesactiviteiten. Hiermee kunnen potentiële klanten worden geanalyseerd en gecontacteerd. Onze inbound salesexpert Bas raadt de volgende tools aan:

  • HubSpot sales voor het automatiseren van salesprocessen.
  • Sales navigator van LinkedIn om de relatie tussen verkoper en inkoper efficiënter en relevanter te maken.
  • SalesFeed om te ontdekken welke bedrijven je website bezoeken.

Data

Jouw marketing- en salesactiviteiten écht naar een hoger platform tillen, doe je met behulp van data, en vooral goede analyses ervan. Idealiter heb je hiervoor een data scientist in huis, maar met de juiste tools en affiniteit met data kom je ook ver. Denk aan tools als:

En natuurlijk moet je ook aandacht besteden aan het managen van al de data en ervoor zorgen dat alles GDPR compliant is, bijvoorbeeld met software zoals Integris.

Management

Last but not least: management tools. Met de grote hoeveelheid taken en samenwerkingen tussen verschillende disciplines, is het fijn om werkzaamheden op één plek op te slaan en te beheeren. Dit kan bijvoorbeeld in Asana of Trello. En om die samenwerkingen soepeler te laten verlopen, maak je gebruik van Slack.

Dat is een flink rijtje…

Het is je vast al opgevallen dat bovengenoemde tools zeker niet alleen voor marketing interessant zijn. Sales en management tools horen wat mij betreft ook bij de MarTech stack, omdat samenwerking tussen verschillende disciplines zorgt voor betere marketingactiviteiten en uiteindelijk meer omzet voor je bedrijf. Dat gezegd hebbende, wil ik je nog meegeven dat je bij het gebruik van nieuwe tools ook altijd rekening moet houden met:

  • Het aantal gebruikers dat de software moet gaan gebruiken
  • De grootte van je budget en organisatie
  • Welke tools je nu al gebruikt en wat je hierin mist

De tools die je kiest moeten passen binnen de doelen van je moderne marketing strategie. Daar meer over lezen? Download dan onderstaand e-book. Ben ik nog tools vergeten? Laat het me weten in een reactie.

Moderne B2B Marketing 

Laat een reactie achter!