Dit is contextual marketing en zo ga je er mee aan de slag

Contextual marketing

contextual marketingHeb je net wat zitten Googlen naar een retourtje naar de zon, poppen vervolgens overal op je beeldscherm de aanbiedingen naar zuid-Spanje op. En als je vanaf je MacBook zocht, zijn die aanbiedingen ook nog iets duurder. Een klassiek voorbeeld van contextual marketing: de juiste content aanbieden op het juiste moment (precies: in de juiste context). Dat klinkt misschien als een beetje pusherig. En aangezien jij (hopelijk) geen gladde verkoper bent, lees je in dit blog meer over contextual marketing die past bij de inbound marketing methode.

Dit is waar contextual marketing om draait

Eigenlijk is het héél simpel: contextual marketing draait om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon laten zien. Dat zien we al terug in het aanpassen van je content op de verschillende fases van de buyer journey. Het belangrijkste bij het bepalen van je contextual marketing strategie is dan ook om duidelijk in beeld krijgen wie je klant is. Daarnaast moet je ook op zoek gaan naar trends in het gedrag van je potentiële klant. Onderzoek hoe soortgelijke personen zich online gedragen en probeer te voorspellen wat de volgende actie van de persoon gaat worden. Vergeet niet om ook te checken hoe jouw merk het online doet: wat wordt er over jouw product of dienst gezegd? Hoe tevreden zijn bestaande klanten? Hoe je jouw contextual marketing strategie ook opzet, vergeet niet om je doelen altijd helder voor ogen te houden. Je kunt tenslotte een vraag pas beantwoorden, als je weet wat de vraag precies is.

Hoe het dus niet moet (of misschien ook wel)

Contextual marketing begon eigenlijk vooral bij online advertising. Het targeten van je doelgroep en het plaatsen van je ads op de juiste websites is namelijk een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Hoewel adverteren niet per se inbound is, kan het je wel helpen om marketingactiviteiten een boost te geven en om de juiste doelgroep te bereiken. Zorg dan wel dat de inhoud en boodschap van je advertenties waarde bieden aan je publiek. Een goede en veel meer inbound-methode kwam ik tegen op een blog van Adformatie (aanrader!). Hierin wordt gepleit om niet steeds jouw product of dienst te retargeten, maar te kiezen voor meer context-gerichte advertenties. Hiermee voorkom je dat een potentiële klant wordt gespamd met jouw product of dienst en bied je meer relevante informatie over datgene waarin hij geïnteresseerd is. 

En zo ga je van start

Misschien heb je op dit moment al een mooie retargeting campagne lopen, maar ben je op zoek naar een meer inbound manier om aan de slag te gaan met contextual marketing. Geen nood- ik zet de bijpassende marketingacties voor je op een rijtje:

  • Gebruik je HubSpot Enterprise? Dan moet je zeker predictive lead scoring Hiermee kun je aan de hand van het gedrag van een lead zien hoe geïnteresseerd hij is in je bedrijf. Is de score hoog? Dan wordt het tijd voor diepgaandere context of misschien wel een aanbod voor een demo. Bij een lage score is het misschien verstandig om je aandacht te gaan richten op andere leads.
  • Ook in HubSpot (maar ook via andere software in te richten): smart content. Hiermee kun je afhankelijk van verschillende criteria zoals lifecycle stage of demografische gegevens andere content laten zien. Dit werkt voor e-mails, websitepagina’s, landingspagina’s en CTA buttons. Ideaal om de juiste content aan te bieden aan de juiste mensen op het juiste moment.

Met behulp van deze handige HubSpot functies en natuurlijk een ijzersterke content strategie, kun je op korte termijn van start met contextual marketing. Als jouw strategie op orde is en je de problemen en uitdagingen van jouw klant altijd als uitgangspunt blijft nemen, weet ik zeker dat je er succes uit zult halen.