Dit is de plek van de merkidentiteit in je Inbound marketingstrategie

Inbound Marketing

merkidentiteit marketingstrategieDat branding belangrijk is, weet je waarschijnlijk wel. Met een sterk merk onderscheid je je van de concurrent en laat je je persoonlijkheid zien. Maar als Inbound marketeer ben je toch vooral met andere doelen bezig: vindbaar zijn voor potentiële klanten en leads genereren. Op een zeker moment moeten de wereld van branding en die van Inbound Marketing wel samenkomen. In dit blogartikel kijk ik met een marketing oog naar branding en beantwoord ik de vraag: Wat is precies de waarde van een sterk merk voor Inbound Marketing?

Attract, convert, close delight!

Als we kijken naar de vier fases van het Inbound Marketing proces, dan speelt branding eigenlijk in alle fases een belangrijke rol. In de convert, close en delight fase is het vooral je merkpersoonlijkheid die een doorslaggevende factor kan zijn om klanten (blijvend) aan je te binden. Het unieke aspect van je merkidentiteit is vooral belangrijk in de attract-fase. Tegenwoordig is jouw bedrijf slechts een speld in de hooiberg van zoekresultaten en social media berichten. Online worden mensen totaal overprikkeld door de talloze banners, video’s en wat al niet meer. Het is dus een behoorlijke uitdaging om er als organisatie tussenuit te springen.

HM inbound marketing fases + content

Tegelijkertijd heeft het online tijdperk ervoor gezorgd dat je ook als klein bedrijf een grote impact kunt hebben. Maar om groots te worden moet je niet alleen goed vindbaar zijn, je moet je ook kunnen onderscheiden van de rest!

Je online merkidentiteit

Als je jouw onderscheidende factor hebt gevonden, wordt dat jouw online visitekaartje. Hier baseren mensen hun eerste indruk van jou op en het creëert herkenbaarheid. Daarom is het belangrijk dat je een consistent beeld uitdraagt op al je online kanalen: je website, blog, e-mail en social media platforms. Op die manier krijgen potentiële klanten altijd dezelfde unieke merkervaring, op welke manier ze ook in contact komen met jouw organisatie. Deze elementen zouden online altijd consistent moeten zijn:

  • Je logo
  • Kleuren
  • Tone of voice
  • Beelden
  • Domeinnaam
  • Branded links (verkorte URL)

Brand = content en content = brand

Wanneer je verantwoordelijk bent voor ‘branding’ blijft dat vaak toch een vaag begrip. Wat doe jij als marketeer nou concreet om je merk online een gezicht te geven?

  • Je zorgt voor een aantrekkelijk website design met een hoge gebruiksvriendelijkheid;
  • Je draagt de waarden van je merk uit in interactie met de klant op social media;
  • Je creëert content waarin je de persoonlijkheid van je organisatie laat zien, waarde biedt aan de klant en vertrouwen opbouwt in je merk.

Met name dat laatste element, de content, is superbelangrijk voor je merk. Offline heb je je mensen die jouw merkverhaal vertellen. Online ben je daarvoor volledig aangewezen op de content. Dat betekent: geweldige content = een geweldig merk, saaie content = een saai merk. Denk dus goed na over elk content item dat je online publiceert. Van een whitepaper, tot een video of een grappig gif’je. Uitgangspunt voor ‘goede’ content is altijd je buyer persona. Met een consistente tone-of-voice, laat je je merkpersoonlijkheid zien in jouw content.

Je merk meetbaar maken

Uiteindelijk zal jouw baas aan je vragen wat al die inspanningen voor een sterk merk nou eigenlijk opleveren. Om daar een goed antwoord op te kunnen geven moet je de cijfers erbij pakken. Daarmee kun je aantonen welke online activiteiten en content items hebben bijgedragen aan een gegenereerde lead of zelfs een nieuwe klant. Ga bijvoorbeeld na:

  • Hoe de leads in de eerste plaats bij jou terecht komen. Is dat via een Google zoekopdracht of via Facebook? Op basis van deze informatie kun je je inspanningen beter focussen op de meest succesvolle kanalen.
  • Wat de belangrijkste ‘touch points’ zijn die tot conversie leiden. Kennelijk doe je hier iets heel goed, wat is dat?
  • Welke acties de beste kwaliteit leads opleveren. Deze content en activiteiten spreken kennelijk jouw buyer persona heel goed aan.

Branding in de Inbound marketingstrategie

Eigenlijk geldt alles wat je weet over branding ook in de wereld van Inbound. Er zit alleen een extra uitdaging in om je online merk te managen: er zijn talloze contactpunten en bovendien ben je niet meer de enige die iets over jouw organisatie te zeggen heeft. Met behulp van slimme marketingtools heb je wel meer grip en controle over je online merk. Zo kun je branding succesvol inzetten in je Inbound marketingstrategie!

Meer lezen over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper!