Dit is waaraan je moet denken bij het maken van een nieuwe website

Dit is waaraan je moet denken bij het maken van een nieuwe website

Het is zover: je gaat je website die nog uit de jaren ’90 stamt (of, oké, een paar jaar oud is) opnieuw ontwerpen. Hoogstwaarschijnlijk schakel je hierbij de hulp in van een partij die goed is in webdesign. Zodat alles wat je uit wilt stralen, ook daadwerkelijk terugkomt op de nieuwe website. Omdat wij regelmatig nieuwe websites bouwen, weten we waar pijnpunten liggen bij de bouw en het ontwerp hiervan. Om je hiervoor te behoeden, zet ik ze graag voor je op een rijtje in dit blog.

Consistentie

Of je er nou voor kiest om je oude ontwerp in een nieuw jasje te steken, of voor een compleet nieuwe huisstijl gaat: zorg voor consistentie. Wanneer is een tussenkop donkerblauw en wanneer zwart en dikgedrukt? En zien alle koppen er op de pagina’s hetzelfde uit? Naast stijl geldt deze tip natuurlijk ook voor je webteksten. Kies je voor u of jij? Voer dezelfde regels overal door. Gebruik je vlotte taal op je website waarbij de lezer wordt aangesproken met ‘je’? Verstuur dan vervolgens geen mail waarin dezelfde lezer met ‘u’ wordt aangesproken. Maak hier vooraf afspraken over en leg deze ook vast, bijvoorbeeld in een huisstijlgids. Op deze manier heeft iedereen een document om te raadplegen wanneer ze even niet zeker zijn. Scheelt een hoop gedoe!

Responsive design

Een website die niet geschikt is voor mobiel of tablet, is eigenlijk haast niet meer voor te stellen. Of je nou een website bouwt in Wordpress, Joomla of HubSpot, softwareprogramma’s houden vaak automatisch rekening met het responsive aspect. Wees toch alert: een foutje is zo gemaakt. Check je website dus op verschillende mobiele telefoons. Geef extra aandacht aan de werking van het menu. Doen alle knoppen het? Is het niet te groot of te klein? Dit laatste geldt ook voor buttons. Op veel mobiele telefoons zie je dat deze te klein weergeven worden. Zonde, zo verlaag je namelijk je mobiele conversie! 

Redirects instellen

Verhuis je naar een nieuwe domeinnaam? Wanneer je website bijvoorbeeld van .nl naar .com verhuist, wil je dat je geen zoekverkeer verliest. Het indexeren van je nieuwe website in Google kan namelijk even duren. Als iemand via Google op jouw oude website terechtkomt, moet je ervoor zorgen dat ze worden doorgestuurd naar je nieuwe website. Dit doe je door het instellen van redirects. Als de structuur van je URL’s veranderd is, kan dit ingewikkeld zijn. Soms kun je redirects simpelweg instellen zodat ze er zo uitzien: 

oudeurl/oudepaginanaam > nieuwe url/oudepaginanaam 

Bijvoorbeeld de pagina ‘vacatures’: 

vetdigital.nl/vacatures wordt dan vetdigital.com/vacatures.

Maar het kan ook ingewikkelder. Stel dat je kiest voor een nieuwe paginastructuur, waardoor de nieuwe URL er zo uit ziet:

vetdigital.com/over-ons/vacatures

In dat geval moet je handmatig ingeven wat de nieuwe URL is. Dat kost nogal wat werk en precisie. Vraag je IT-afdeling of websitebouwer dan om hulp.  

Beveiligde verbinding

Kijk eens bovenaan de pagina waar de URL staat. Links daarvan zie je een slotje met daarnaast ‘veilig’. Dit betekent dat je een beveiligde verbinding hebt, waardoor je gegevens niet zomaar gelezen kunnen worden. Deze melding verschijnt niet automatisch op je nieuwe website. Hiervoor moet je een beveiligingscertificaat aanvragen. Pas dan kun je jouw bezoekers garanderen van een beveiligd bezoek. En niet geheel onbelangrijk, dan weet je ook zeker dat ze op jouw website terecht komen. De meeste webbrowsers blokkeren onbeveiligde verbindingen namelijk, waardoor websitebezoekers niet verder komen dan een foutmelding. En daarmee verlies je dus bezoekers. 

Het hoeft niet in één keer perfect

Een van die dingen die ik ontzettend goed begrijp bij het maken van je nieuwe website is perfectionisme. Als je iets doet, doe je het goed. En dat is ook precies wat ik je wil aanraden bij de bouw van je vernieuwde website: doe het goed, maar niet perfect. Je zou jaren kunnen sleutelen aan je website, maar je moet toch een keer live. Zet dus een goede, nette versie online en blijf ondertussen sprintjes trekken achter de schermen.