Do’s en don’ts: verbeter jouw website menu voor zowel bezoekers als SEO!

Do’s en don’ts: verbeter jouw website menu voor zowel bezoekers als SEO!

Sommige websites maken je soms bijna duizelig wanneer je een specifieke pagina probeert te zoeken. Bij andere websites kun je  moeiteloos bewegen, alsof elke klik vanzelf naar de volgende leidt. Bij het maken van een website moeten de verschillende onderdelen van de website samenkomen om bezoekers met gemak door jouw site te leiden. Een element dat een doorslaggevende rol speelt in de gebruikerservaring van jouw website en de navigatie sterk beïnvloedt, is het website menu. In dit blog lees je waarom het website menu belangrijk is voor zowel bezoekers als dat het een invloed heeft op jouw SEO!

 

Waarom is het website menu belangrijk?

Een website menu is een balk van gelinkte items die dient om de website navigatie tussen de verschillende pagina's van een website te bevorderen. Er zijn verschillende soorten menu's, afhankelijk van de content en het design van de website. Het menu van jouw website is heel belangrijk omdat het gebruikers helpt om op jouw site te navigeren. Natuurlijk, soms komt een gebruiker rechtstreeks vanuit Google op de pagina terecht waar hij naar op zoek is, maar meestal zullen de bezoekers verschillende pagina's op de site willen bekijken. Jouw menu moet op elke pagina beschikbaar zijn, dus als je het goed ontwerpt, maakt het niet uit waar de gebruikers uitkomen: ze zullen altijd kunnen vinden wat ze nodig hebben. Naast de navigatiefunctie van een menu, is het ook een manier om gebruikers te laten weten wat de site te bieden heeft. Je kunt het zien als een banner op elke pagina, die zegt: "dit is wat we doen". Maak dus gebruik van deze mogelijkheid!


 

Wat maakt een goed website menu?

Een goede website menu bevat links naar alle belangrijke onderdelen van de website. Het is dus aan jou om uit te zoeken wat je er uiteindelijk in wilt zetten. Maar wat je er ook besluit in op te nemen, het is essentieel om over een goede website menu te beschikken. Daarom heb ik wat do’s en don’ts voor je opgesteld:

 

Don’t: Voeg niet te veel items toe

Een van de slechtste dingen die je kunt doen is het vol stoppen van jouw menu met links. Dit zorgt ervoor dat het overweldigend wordt en maakt het voor gebruikers veel lastiger om te vinden wat ze zoeken. Daarnaast kan het zo zijn dat wanneer je te veel links in jouw website menu opneemt, sommige links wegvallen door het ontwerp van jouw website. Wanneer je bijvoorbeeld een menu hebt met een drop-down menu, zullen bezoekers moeite hebben met links aan te klikken die ver naar beneden staan. Dit wil je voorkomen!

 

Do: Wees kieskeurig (of creatief)

De beste optie is dus om kieskeurig te zijn in wat je in jouw menu zou willen opnemen, maar voor grote en complexere websites is dit vaak niet mogelijk. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dan alsnog een overweldigend menu te beperken:

 

- Werk met categorieën of hubs

Verzamel verschillende pagina’s onder één categorie of creëer een hubpagina. Vervolgens kun je de titels van deze categorie of hub toevoegen aan het menu en kunnen zoekers vanuit deze pagina de specifieke content zoeken waar ze naar op zoek zijn. Hiermee kun je dus meerdere menu items als het ware samenvoegen en zorg je voor een opgeruimd menu.

 

- Voeg submenu’s toe

Een tweede oplossing is het toevoegen van submenu’s. Dit zijn als het ware menu’s in het menu die tevoorschijn komen wanneer je over een specifiek menu item beweegt. Sub menu’s kunnen handig zijn om een menu in eerste instantie netter te laten lijken, maar kunnen ook onoverzichtelijk worden wanneer men zich over de menu items beweegt en daardoor lastig te gebruiken worden. Gebruik ze dus met mate!

 

- Neem een zoekbalk op in het menu

De derde optie is het opnemen van een zoekbalk als onderdeel van het menu. Op die manier kan een gebruiker die niet in het menu vindt waar diegene naar op zoek is, eenvoudig op jouw website zoeken naar wat ze nodig hebben. Een zoekbalk is eigenlijk altijd een goede functie om op te nemen, of jouw menu nou onoverzichtelijk is of niet. Neem wel even de tijd om je zoekfunctie goed te configureren, want anders heb je er niks aan.

 

Don’t: Je website menu alleen optimaliseren voor desktop

Het is gemakkelijk om mobiele gebruikers te vergeten wanneer je een desktopcomputer gebruikt om jouw website te bouwen. Maar dat is het laatste wat je wilt, vooral als het gaat om het ontwerp van jouw site menu. Een menu dat er goed uitziet en goed werkt op een desktop kan volledig onbruikbaar zijn op een telefoon of tablet. Nu meer en meer mensen mobiele apparaten gebruiken om online te gaan, is het echt belangrijk om na te denken over menu ontwerp voor zowel desktop als mobiel.

 

Do: Zorg ervoor dat het menu werkt op zowel desktop als mobiel

Er zijn twee mogelijkheden om een menu te maken dat zowel op desktop als mobiel werkt. Ten eerste kun je een responsief menu toevoegen met een lay-out die zich aanpast aan de schermgrootte die wordt gebruikt. Je kunt ook een specifiek menu maken voor de mobiele versie van je site. Welke oplossing je ook kiest, test het op een paar verschillende schermformaten om er zeker van te zijn dat het eindresultaat gebruiksvriendelijk is.

 

Waarom heeft mijn website menu een invloed op SEO?

Heeft het menu van jouw website invloed op jouw SEO? Zeker! Het is onwaarschijnlijk dat het toevoegen van items aan jouw menu veel interne links oplevert. Maar er zijn andere manieren waarop het menu de SEO kan verbeteren, en dat voordeel heeft te maken met hoe gebruikers de site ervaren. Als gebruikers niet kunnen vinden wat ze zoeken, zullen ze waarschijnlijk sneller vertrekken en misschien niet meer terugkomen naar de site. Google pikt dat soort signalen op. Een goed menu kan jouw SEO dus zeker helpen, zij het op een indirecte manier.