Een blog over SEO fouten (en verkiezingen, kanaries en de liefde)

SEO fouten

SEO fouten blog 17 maart.jpgDit zou een mooi moment geweest zijn om in te spelen op de verkiezingen. Ik had een mooie vergelijking kunnen maken tussen de exitpolls en Google Analytics, of de VVD en HubSpot. Het had ons vanwege de actualiteit misschien wel punten opgeleverd. Maar daarmee zou ik een grote, veel voorkomende fout maken. Google is onze ideale klant namelijk niet. Die ideale klant zal hoogstens glimlachen om mijn vergezochte vergelijkingen en daarna op zoek gaan naar informatie die wél bij zijn zoektermen past. Waarom schrijven we voor Google? En waarom heeft dat geen zin? In deze blog bespreek ik veel gemaakte SEO fouten, de verkiezingen, kanaries en natuurlijk de liefde.

I love you Google!

 “Omdat dat goed is voor onze vindbaarheid”. Deze zin wint bijna alle discussies op de marketingafdeling. Wie daar tegenin gaat, dwarsboomt overduidelijk de pogingen van zijn collega’s om zichtbaar en vindbaar te zijn. En wie niet zichtbaar en vindbaar is, zo weten we allemaal, verliest de online strijd met concurrenten. Niet zo gek dus, dat we Google zo hoog hebben zitten. De almachtige zoekmachine maakt dagelijks de balans op en rijkt prijzen uit voor eerste, tweede en derde zoekresultaat. Daar ligt ook precies het probleem, want de wedstrijd stopt niet na deze verkiezing (oeps daar ga ik alsnog). De content achter de link moet kloppen met de zoektermen én goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan haken lezers af en weet Google hoe laat het is: jouw content is niet relevant en je wordt verbannen naar de kerkers van de zoekresultaten.

Online marketing en de liefde

Zie je wat we doen? Door te vechten om de aandacht van Google, worden we afgestraft en genegeerd door onze ideale klanten. Wat dat betreft werkt online marketing net als de liefde: hoe meer je jezelf verloochent, hoe kleiner je kans van slagen. Je beste beentje voorzetten helpt daarentegen wél, net zoals laten zien wie je echt bent. Als je pas eerlijk wordt als het (samenwoon)contract is getekend, is de schade veel groter. Even terug naar marketing. Laten we eens kijken naar drie veel voorkomende SEO fouten:

  1. Sjoemelen met keywords
  2. Afdoen aan leesbaarheid
  3. Wedden op de verkeerde pagina

1. Sjoemelen met keywords

Stel dat je gevonden wilt worden op het zoekwoord ‘voedsel voor de kanarie’, maar een van je webpagina’s gaat eigenlijk over papegaaien. Marketeers zijn dan geneigd om wat zinnen toe te voegen om het woord kanarie alsnog onder de aandacht te brengen. “Wij hebben ook veel verstand van voedsel voor de kanarie. Voedsel voor de kanarie komt erg nauw en moet worden samengesteld door een speciale vogelvoermenger. Wil je meer weten over onze expertise, of over voedsel voor de kanarie? Klik dan hier”. Dit rijmt totaal niet met het eerdere stuk over de papegaai, die op veel punten toch echt afwijkt van de kanarie. Dit voorbeeld klinkt misschien belachelijk, maar deze fout wordt écht gemaakt. Het gevolg is dat de papegaai-liefhebbers niet begrijpen waarom er op ‘hun’ pagina opeens wordt gesproken over kanaries en de kanarie-houders al afhaken bij het zien van de paginatitel ‘Wat eet de papegaai?’

2. Afdoen aan leesbaarheid

Het kan je niet ontgaan zijn dat ‘voedsel voor de kanarie’ een lastig zoekwoord is om te integreren in een tekst. Zeker door de herhaling ervan loop je als lezer vast en vraag je je af voor wie die tekst nu eigenlijk bedoeld is. Slechte leesbaarheid is een van de belangrijkste SEO fouten en vaak de oorzaak van een weinig bezochte webpagina. Al heb je alles in de strijd gegooid om je lezer op je website te krijgen: een tekst doorspekt met zoekwoorden leest niet lekker. Nu onze potentiële klanten door de online content-overload overspoeld worden met informatie, kunnen ze niet anders dan kritisch zijn. Met andere woorden: ieder woord op je website moet raak zijn. Een andere veelgemaakte fout gaat over links in de tekst. Hoewel verwijzingen naar zowel interne als externe pagina’s inderdaad bijdragen aan de autoriteit van je website, is een zin met een aaneenrijging van blauw gemarkeerde woorden irritant.

3. Wedden op de verkeerde pagina

Keywords en links toevoegen in webteksten doet dus vaak af aan de leesbaarheid ervan. Daarnaast heeft het ook nog weinig zin. Vindbaarheid creëer je namelijk niet zozeer op je webpagina’s, maar vooral via je blogs. Een beetje moderne marketeer post regelmatig nieuwe artikelen, waarin één keyword centraal staat. Hierdoor wordt de website wekelijks uitgebreid met nieuwe pagina’s (Google punten), waar een relevant probleem van de potentiële klant wordt besproken (Google punten) en het keyword overeenkomt met de inhoud (veel Google punten). Met bloggen sla je dus twee vliegen in één klap. Je wordt beter vindbaar op relevante zoekwoorden én je webteksten blijven lekker leesbaar. Hetzelfde geldt voor je landingspagina’s. Het toevoegen van keywords levert hier weinig op, omdat landingspagina’s over het algemeen slecht vindbaar zijn. Links toevoegen is zelfs riskant, omdat het je lezers wegleidt van het formulier dat ze moeten invullen. Reageer je SEO-drift dus vooral af op je blogartikelen en weg zijn al je problemen!

Kleiner maar beter

Hoewel internet een grote rol in ons leven speelt, kan het de echte relaties tussen mensen niet vervangen. Verklaar dus niet de liefde aan je zoekmachine, maar aan je ideale klant die met je in contact wil komen. Die klant wil weten wie jij echt bent en of je alle dingen die je claimt te kunnen ook echt kan. Door bovenstaande SEO fouten te vermijden en gerichte content te schrijven, zal je een kleiner maar beter lezerspubliek krijgen. Dat is helemaal niet erg, want wat moet je met lezers die op zoek zijn naar de verkiezingsuitslag? Of met een partner die er over een half jaar toch wel achter komt dat je bankhangen maar stom vindt? En wat moet je als papegaai-expert met klanten die allemaal vragen om kanarie-voer?

Wil je je ideale klant beter leren kennen en inspelen op hun wensen en behoeftes? Download dan onze Inbound marketing whitepaper: