Inbound marketing

Een lesje online vindbaarheid in het openbaar vervoer

22 april 2016 - Geschreven door Inge de Jong

Online_vindbaarheid_in_het_Openbaar_vervoer.jpgVroeger zat je ideale klant braaf achter zijn computer. Op een stoel, in een kantoor. Er speelde een klassiek muziekje op de achtergrond en er was genoeg tijd om rustig door de vele zoekresultaten van Google te spitten. “Telefoon belt niet oplossing” voerde hij in, als zijn telefoon kapot was. En daarna begon een nauwkeurige selectie van potentiële reparateurs. Deze scène heeft nu iets prehistorisch. Want de klant van nu is helemaal niet op kantoor. De klant van nu rent met een coffee-to-go en een krant onder de arm van spoor 1A naar 15B, terwijl hij collega’s appt en op LinkedIn een update deelt. De klant van nu is eigenlijk niet meer te vangen. Tenzij je zelf ook in de trein stapt en je website aanpast op zijn reisgedrag. Dat is dan ook precies mijn advies. Check in en klap je laptop open: het is tijd voor een lesje online vindbaarheid in het openbaar vervoer.

Locatie: in het bushokje

Een potentiële klant wacht op de bus. Die is er over ongeveer 5 minuten. Hij heeft een probleem en voert een aantal zoektermen in op Google. Hij heeft maar weinig tijd en beperkt zich tot de bovenste drie zoekresultaten. Gelukkig heb jij ervoor gezorgd dat je website bovenaan de pagina verschijnt. Op basis van het onderzoek dat je deed naar het zoekgedrag van je klant, zijn achtergrond en zijn problemen, heb je je website ingericht. Google waardeert dat, niet alleen omdat je de juiste keywords gebruikt, maar ook doordat je regelmatig blogt over relevante onderwerpen. Hiermee heb je ook de interesse van andere websites gewekt. Die linken door naar jouw pagina’s, waardoor Google jou als autoriteit ziet binnen je vakgebied. Dat dit ook echt zo is, blijkt uit de vele bezoekers die een kijkje nemen en blijven hangen. Conclusie? Je website maakt meer kans bezocht te worden, ook als de klant niet verder kijkt dan de eerste zoekresultaten.

Locatie: op het perron

Jouw ideale klant wacht op zijn trein. Hij heeft precies 3 minuten en 5 seconden om je website te bekijken. In zijn linkerhand heeft hij zijn smartphone, in zijn rechter een beker koffie en aan zijn arm bungelt zijn laptoptas. Geen ideale houding om met twee handen in te zoomen op een tekst. Gelukkig heb jij ervoor gezorgd dat je website over een optimale mobiele versie beschikt. De tekst is goed leesbaar, doorklikken is vervangen door scrollen en je ‘hamburger’ menuknop zo gevonden. Bovenaan de website staat de belangrijkste informatie kort samengevat, onderaan prijken de contactgegevens die direct linken naar mail, sociale media, een telefonische oproep en natuurlijk de route naar jouw kantoor. Alles ertussenin valt op door het mooie beeld, de inspirerende headers en de heldere indeling. Conclusie? Je website is met één hand te bedienen en doorstaat zelfs de meest onpraktische omstandigheden om te navigeren.

Locatie: in de trein

De geïnteresseerde klant heeft plaats genomen in de stiltecoupé. Hij heeft nu meer tijd om je website te bekijken. Dit is het moment van de waarheid. Hij wil weten wie je bent, wat je doet en of je hem kan helpen bij zijn probleem. De treinreis duurt lang, dus heeft hij alle tijd om erachter te komen wat je in huis hebt. Gelukkig heb jij je website gevuld met relevante content. In je blogs behandel je diverse onderwerpen en deel je nieuws, tips en best practices. In je online bibliotheek vindt je klant een aantal case studies van andere klanten, die met dezelfde problemen kampten maar goed geholpen zijn door jouw bedrijf. Ook vindt hij er een white paper met meer hands-on informatie, die hij meteen downloadt nu hij toch de tijd heeft. De white paper is goed leesbaar en overtuigt hem van wat hij al dacht: je bedrijf heeft verstand van zaken en begrijpt zijn probleem. Conclusie? Je bent niet alleen goed in het binnenhalen van bezoekers. Doordat je levert wat je belooft, weet je bezoekers om te zetten in leads die oprecht interesse hebben in je producten en diensten. 

De moraal van dit verhaal

Dit verhaal had heel anders af kunnen lopen. Je had je klant al kunnen verliezen in het bushokje, als je website pas als tiende genoemd werd op Google. Of anders op het perron, als je website niet goed functioneerde op een smartphone. En zelfs als je het met een beetje geluk tot in de trein had geschopt, was je klant misschien wel afgehaakt door een gebrek aan relevante content. Maar gelukkig ben je je klant tijdens zijn reis niet uit het oog verloren. Google kan niet om je heen, je website heeft een prachtige mobiele versie en je levert wat je belooft. Hiermee is je marketingstrategie helemaal bij de tijd: op de klant gericht en aangepast op zijn gedrag. En als je hem daarvoor tot achter de NS-poortjes moet volgen, dan doe je dat. De klant gaat met zijn tijd mee. Maar wat hij kan, dat kan jij ook.

Is jouw website OV-proof? Of kan je wel wat hulp gebruiken? Laat het weten in een reactie!

content-marketing-b2b-CTA

 

Laat een reactie achter!