Een moderne website is meer dan een mooi webdesign

Een moderne website is meer dan een mooi webdesign

We maken het regelmatig mee: een bedrijf benadert ons voor de mogelijkheden van moderne marketing. Ze hebben net een splinternieuwe website gelanceerd en zijn nu helemaal klaar voor content marketing en leadgeneratie… Of toch niet? Die nieuwe website ziet er natuurlijk mooi uit, maar blijkt in de praktijk vaak helemaal niet geoptimaliseerd voor moderne marketing. Het gevolg: het bedrijf moet terug naar de webdesigner om tegen extra kosten aanpassingen te laten doen. Een kostenpost die voorkomen had kunnen worden als al in een vroeg stadium was nagedacht over de website als moderne marketingtool. In dit blogartikel vertel ik je waarom je er goed aan doet om naast een webdesigner, ook een marketeer en een communicatieadviseur in te schakelen bij het maken van een nieuwe website.

Snel meer weten over de moderne website? Bekijk dan onderstaande video.

 

De functies van een moderne website

Om te begrijpen waarom je meerdere experts nodig hebt bij het maken van een moderne website, moeten we even terug naar de functies van die website. Een moderne website (1) is vindbaar, (2) oogt aantrekkelijk, (3) biedt relevante content én (4) helpt websitebezoekers om te zetten in trouwe klanten. Voor dat tweede punt ben je bij een webdesigner op het goede adres. Met een beetje geluk kan diegene je ook helpen je website SEO-proof te maken voor optimale vindbaarheid. Maar dan die andere twee punten: daar heb je goede schrijvers voor nodig en marketeers die verstand hebben van leadgeneratie. Het is een illusie om te denken dat je een website kunt maken en dan achteraf een apart hoekje voor leadgeneratie kunt toevoegen. Leadgeneratie is iets wat verweven is door heel je website en sterke content draagt hier aan bij. Een website laten ontwerpen zonder hulp van een marketeer is dan ook geen goed idee.

De basis van een moderne website

Naast een marketingfunctie, heeft je website ook een communicatiefunctie. In een wereld waarin veel bedrijfscontacten online beginnen, is het van belang dat je website laat zien wie je bent als bedrijf. Om ervoor te zorgen dat je website je identiteit uitstraalt, moet je wel heel goed weten wat die identiteit dan precies inhoud. In het verleden heb ik het meerdere keren zien gebeuren: een bedrijf zit te springen om een nieuwe website en schakelt een webdesigner in om op korte termijn een website te bouwen die qua look & feel meer van deze tijd is. Wegens tijdgebrek slaan ze een aantal stappen over: hoe presenteren we ons op de website? Klopt de content nog wel? Sluit die nieuwe website wel aan op de andere huisstijldragers? Ze bouwen als het ware een huis op een slechte fundering, waardoor dit aan alle kanten wankelt. Je website is een middel, een onderdeel van een groter geheel aan marketingactiviteiten en communicatiemiddelen. Het kost misschien wat meer tijd, maar het is de moeite waard om eerst een sterke basis op te zetten in de vorm van een marketingplan, communicatiestrategie en merkidentiteit.

Stappenplan voor het maken van een nieuwe website

Nu je weet hoe het niet moet, wil ik je graag uitleggen hoe je dat dan wél aanpakt, een nieuwe website maken. Bekijk het stappenplan hieronder:

  1. Inventariseer je huidige marketing- en communicatiemiddelen en –activiteiten. Pas als je een duidelijk beeld hebt van wat je nu hebt, weet je wat je precies mist.
  2. Formuleer je marketing- en communicatiedoelen. Op basis hiervan kijk je wat je moet doen of veranderen om die doelen te bereiken.
  3. Kijk kritisch naar je fundering:
    • Is jouw merkidentiteit duidelijk geformuleerd en klopt deze nog met wat je als bedrijf uitstraalt of wil uitstralen? Zo niet, ga dan eerst aan de slag met het creëren van een sterk merk.  
    • Heb je al wel een sterke merkidentiteit? Bekijk dan of je visuele identiteit, de huisstijl, nog volstaat. Biedt de huisstijl een goede basis voor het webdesign of is er een rebranding nodig van je visuele identiteit?
  4. Pas als de basis staat, ga je de opzet maken voor een nieuwe website. Zie dit als een blueprint, een kleurplaat die nog ingevuld moet worden met content en design. Hierbij kijk je vooral naar gebruiksvriendelijkheid en marketingdoelen.
  5. Nu is de webdesigner aan de beurt: die maakt op basis van de website blueprint en de huisstijl een webdesign.
  6. Ondertussen kan de tekstschrijver aan de slag: op basis van de merkidentiteit en de marketingdoelen schrijft diegene content met de juiste tone-of-voice.
  7. Als het design en de content staan, kunnen deze samengevoegd worden tot een moderne website die geoptimaliseerd is voor leadgeneratie en de identiteit van je bedrijf optimaal uitstraalt. Je hebt nu een goede basis voor moderne marketing.

Een moderne website als basis voor moderne marketing

Hoewel de bedrijven die ik hiervoor noemde het niet heel handig aanpakten, hadden ze één ding wel helemaal begrepen: het belang van een goede website. Die staat namelijk centraal in de moderne marketingstrategie: het is de hub voor al je digitale kanalen en de centrale plek voor al je content. Vanuit deze hub heb je de kans om je zorgvuldig verworven traffic te converteren naar waardevolle leads. Moet je er alleen wél voor zorgen dat die hub zelf ook optimaal ingericht is.