Eerste hulp bij content creatie: Wanneer gebruik je aanhalingstekens?

Vet Digital - aanhalingstekens

wanneer gebruik je aanhalingstekensToegegeven, ik ben best een taalnazi. Als moderne marketeer ben ik de hele dag bezig met content. Of ik het nou zelf schrijf, redigeer of gewoon lees, ik kan er niet om heen. In die content – ja, ook die van mezelf – staat weleens een foutje. Kan gebeuren. Dat is de reden dat we alles minimaal twee keer doorlezen voordat we het online plaatsen. Toch is er één fout die ik regelmatig tegenkom en die wel wat opheldering kan gebruiken. Aanhalingstekens. Daarom in dit blog: wanneer gebruik je aanhalingstekens? 

Waarom is dit zo belangrijk?

Misschien denk je: maakt mij het uit. Je vindt het gebruik van aanhalingstekens helemaal niet zo interessant. Think twice. Niet alleen zorgt het onjuist gebruik van aanhalingstekens voor eventuele verwarring, het doet ook af aan je geloofwaardigheid. Als je een sollicitatiebrief schrijft, check je deze ook op spelfouten. Logisch! Het taalgebruik is namelijk een eerste indruk. Als kennisleider in jouw vakgebied wil je voorkomen dat lezers afhaken door spelling- en grammaticafouten. Tijd om er wat dieper in te duiken.

Veelgemaakte fouten

Dat de Nederlandse taal niet zo gemakkelijk is, weet je wel. Veel regels zijn ambigu, waardoor verwarring ontstaat. Toch zijn de regels rondom gebruik van aanhalingstekens niet zo ingewikkeld. Je moet het alleen wel even weten. Er zijn twee soorten fouten die ik vaak tegenkom. De eerste: het benadrukken van een (vaak bijvoeglijk naam-)woord. Kijk maar eens om je heen. Bordjes met daarop dagelijks ‘verse’ koffie zie je waarschijnlijk wel voorbijkomen. Als je het woord vers in dit geval tussen aanhalingstekens zet, bedoel je het eigenlijk ironisch. Daarmee zeg je dus dat koffie helemaal niet zo vers is. De tweede fout die ik vaker tegenkom, is het gebruik van aanhalingstekens bij gedachten. Hij dacht nog: “Zij neemt wel verse koffie mee”. Fout dus. Hoe dan wel? Hij dacht nog: zij neemt wel verse koffie mee. Ben je klaar om (bijna) nooit meer aanhalingstekens verkeerd te gebruiken? Laten we de regels even doornemen.

Wanneer gebruik je enkele aanhalingstekens?

In het Nederlands maken we onderscheid tussen enkele (‘’) en dubbele (“”) aanhalingstekens. Je kunt beide soorten niet door elkaar gebruiken en ze hebben beiden hun eigen functie(s). Dat klinkt je waarschijnlijk wel bekend in je oren. Wanneer gebruik je nou enkele aanhalingstekens? 

  • Bij voor de lezer onbekende woorden. In dit geval plaats je het woord de eerste keer tussen aanhalingstekens, leg je het uit en vervolgens schrijf je het woord zonder aanhalingstekens. Je mag het woord ook cursief schrijven.
  • Je kunt ook titels van boeken of publicaties tussen enkele aanhalingstekens plaatsen. Ook hierbij geldt dat ze ook cursief mogen.
  • Als je een woord zelfbedacht hebt, gebruik je ook enkele aanhalingstekens of je maakt het woord cursief.
  • Meen je iets niet? Wil je graag wat humor toevoegen aan je tekst? Plaats dan het woord dat je sarcastisch of ironisch bedoelt tussen aanhalingstekens.
  • Wanneer je een algemeen citaat (ook wel: gefingeerd citaat) gebruikt, gebruik je enkele aanhalingstekens. Dit geldt dus alleen als je niet precies weet wie het gezegd heeft.
  • Als een woord naar zichzelf verwijst, plaats je dit woord tussen enkele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld in deze zin: ‘Nynke’ schrijf je met een Griekse y. Ook hier mag je als alternatief het woord schuin drukken.

Wanneer gebruik je dubbele aanhalingstekens?

Nu je precies weet wanneer je de enkele aanhalingstekens gebruikt, wil je natuurlijk ook alles weten over de dubbele. Daarom hieronder een héél kort rijtje: wanneer gebruik je dubbele aanhalingstekens?

  • Dubbele aanhalingstekens gebruik je niet zo vaak. Eigenlijk maar in één geval, namelijk wanneer je een letterlijk citaat gebruikt. Dat betekent dat je iets aanhaalt wat letterlijk zo gezegd of geschreven is.

Foutief gebruik van aanhalingstekens is soms ook heel grappig. Gelukkig maak jij deze fouten nu niet meer. Je weet namelijk precies wanneer je aanhalingstekens gebruikt. Tijd om ze te gebruiken ter versterking van je content strategie. Denk aan het gebruik van quotes in een case study of het toevoegen van humor aan je blogs. Wanneer gebruik jij aanhalingstekens? 

Naast de correcte taal toepassing in content zijn er nog veel meer dingen belangrijk om bijvoorbeeld leads te generen. Benieuwd naar wat dit zou moeten zijn?
Download dan gratis (!) het whitepaper: Hoe creëer je content die wel leads genereert?