Eventpresentaties en advertorials in vakbladen: weggegooid geld?

Eventpresentaties en advertorials in vakbladen

vakbladen weggegooid geld?Stel: je bent online marketeer. Een goeie. Je hebt een blogkalender, deelt kennis op social media en monitort jullie resultaten door data te verzamelen over klantgedrag. Je gelooft in de inbound methode en probeert samen met je collega’s van sales en service zo min mogelijk te storen en zoveel mogelijk te helpen. Maar stél nou dat je de kans krijgt te presenteren op een cool event. Je mag ook een bijbehorend artikel plaatsen in een vakblad dat gelezen wordt door je doelgroep. Is dat dan weggegooid geld? En verandert de zaak als je het op een inbound manier aanpakt? Op die vragen geef ik hieronder antwoord.

Adverteren in vakbladen- ook gij, Vet Digital?!

Geen zorgen! Ons team gelooft nog steeds in de combi online en inbound. Online is nog altijd de beste plek om potentiële klanten bij te staan in hun aankoopproces zonder te storen. Want: mensen hóeven je blogs niet te lezen en ze hóeven je niet te volgen op social media. Offline is het lastiger om aan marketing te ontkomen. Reclames op tv en radio kan je niet wegklikken en door de vele editorials in tijdschriften is het goed zoeken naar de echte artikelen en interviews. Hier is marketing bovendien vaak behoorlijk storend en verre van inbound. Tegelijkertijd merken we dat veel van onze klanten waarde hechten aan de klassiekere, offline vormen van marketing. Denk aan het geven van een presentatie op een event of de bekende bijdrage in een vakblad. Dat is niet zo gek, want vaak zitten deze bedrijven in een netwerk waar events en vakbladen nog een grote rol spelen.

En zijn het niet de HubSpotters zelf die zeggen: be where your customers are?

Ga vooral offline- maar ga niet outbound

Inbound dicteert dat je een specifieke doelgroep aantrekt door menselijk en behulpzaam te zijn. Dit doe je door de juiste content te creëren op het juiste moment en voor de juiste persoon. Al deze zaken kun je ook doen in een vakblad en in een presentatie. Nee, het is niet online en de resultaten zijn lastig te monitoren, maar het kán wel. Wat ik veel bedrijven echter zie doen, is online marketing aanpakken op de inbound manier, maar presentaties en vakbladen juist outbound aanpakken. Voor hun website ontwikkelen ze bijvoorbeeld blogs en zijn ze helemaal conversational met hun chatbot, maar op het podium en in ICT Magazine gaat het opeens weer over Het Product en Het Bedrijf. En dat is jammer!

Zowel in de zaal als onder de lezers van vakbladen bevindt zich jouw ideale klant, en je krijgt de kans om hem rechtsreeks aan te spreken. Door meteen over jezelf te praten (=outbound), sla je de Awareness stap over en behandel je je publiek als gekwalificeerde leads die klaar zijn voor een verkoopgesprek.

En die mensen maar denken dat events en vakbladen bedoeld waren om hen iets waardevols te leren.

De inbound pitch

Bovenstaand probleem kun je heel makkelijk voorkomen: doe die presentatie en schrijf die advertorial, maar doe het op een inbound manier! Je publiek is geen verzameling Sales Qualified Leads (SQL’s), maar een groep vreemden die je moet informeren alsof ze in die Awareness fase zitten. Deel daarom je kennis en visie in wat ik de inbound pitch noem. De inbound pitch is een kort, inspirerend verhaal (max. 450 woorden/ max. 15 minuten spreektijd) waarin je jouw visie deelt op een sector, een zakelijk probleem of een kans voor je publiek. Je praat niet over je eigen bedrijf of producten, maar zet lezers en toehoorders aan het denken over hun eigen situatie. Wat speelt er in de sector? Hoe gaan ze momenteel te werk en waar kunnen ze zich verbeteren?

De inbound pitch is prettig om te lezen (of aan te horen) en schudt mensen wakker. Je sluit ‘m af met een teaser waarin je aangeeft dat het verhaal online verder gaat. Gebruik hiervoor een simpele URL of een QR-code (onderaan je artikel of op de laatste slide). Zo haal je misschien zelfs mensen naar je website, waar je hun gedrag beter kunt volgen dan waar dan ook offline. Geef je publiek daarnaast de mogelijkheid om direct met je in contact te komen (blijf hangen na je presentatie of deel je zakelijke e-mail onderaan je advertorial). Zo voer je alle inbound-elementen door in je offline marketingactiviteiten en creëer je op de lange termijn meer waarde voor je bedrijf. Hoeveel waarde, dat ga je nooit precies weten, maar in ieder geval meer vergeleken met outbound borstklopperij.

Wil je meer weten over de inbound methode en de meerwaarde voor je bedrijf? Download dan hieronder ons gratis e-book.

Conclusie van het artikel

  • Online marketeers geloven sterk in de combinatie van online en inbound marketing.
  • Offline marketing, zoals adverteren in vakbladen en presenteren op events, kan waardevol zijn.
  • Het is belangrijk om offline marketing op een inbound manier aan te pakken, waarbij de focus ligt op het delen van kennis en het inspireren van het publiek.
  • De "inbound pitch" is een kort en inspirerend verhaal dat de lezers en toehoorders aanzet tot nadenken over hun eigen situatie.
  • Een teaser wordt gebruikt om het verhaal online voort te zetten en het publiek de mogelijkheid te bieden om in contact te komen.
  • Door inbound-elementen toe te passen in offline marketingactiviteiten kan op de lange termijn meer waarde voor het bedrijf worden gecreëerd.