Geurmarketing: kan ik daar als B2B-er ook wat mee?

Geurmarketing

geurmarketing.jpgAls inbound marketeer houd ik me zo ver mogelijk van alles wat te maken heeft met offline marketing. Woorden als ‘flyer’ en ‘beurs’ zijn vloekwoorden bij ons op kantoor. Toch zitten we allemaal regelmatig bij klanten aan tafel en zien we daar ook zeker het belang van in. 100% online worden we nooit en dat is ook niet erg. De uitdaging ligt erin het offline contact zo waardevol mogelijk te maken.

 

Een middel dat je daarvoor kan gebruiken, is geurmarketing. Toen we hierover getipt werden, ben ik er wat dieper in gedoken. Wat is geurmarketing en hoe zet je het in als B2B-bedrijf?

Wat is geurmarketing?

Even wat achtergrondinformatie. Geurmarketing heeft natuurlijk alles te maken met ruiken. Dit doe je met je neus, of om preciezer te zijn: met je reukorgaan. Dat ligt in het slijmvlies van de neusholte. Het reukorgaan is ons oudste zintuig en staat in direct contact met je hersencellen. Het is gekoppeld aan het limbisch systeem, waar herinneringen worden opgeslagen en emoties opgeroepen. Geuren koppelen we daarom vrijwel direct aan herinneringen en emoties, bijvoorbeeld wanneer je weg bent van huis en ineens het wasmiddel ruikt dat je altijd gebruikt. Je voelt je dan ineens thuis, hoe ver weg je ook bent. Precies om die reden is geur een krachtig marketinginstrument. Je hoeft geur namelijk niet te herkennen om erdoor beïnvloed te worden. Een aangename geur kan je stemming veranderen, zonder dat je dit door hebt. Dit maakt van geurmarketing een supraliminale boodschap. Dat is een moeilijk woord voor een boodschap die je zowel bewust als onbewust kan beïnvloeden. Ben je er nog?

Geurmarketing voor B2B

Nu je weet wat geurmarketing is, gaan we kijken wat je ermee kunt in jouw B2B marketing strategie. Voorbeelden in B2C marketing liggen namelijk iets meer voor de hand: wat denk je van de geur van verse broodjes bij de bakker en de (ietwat heftige) parfumgeur bij de Douglas? Geur is hier een logisch marketinginstrument. Toch kun je ook in B2B marketing geur strategisch inzetten, bijvoorbeeld:

  • Of het nou gaat om een verkoopgesprek, consultancy of een training: uiteindelijk kom je in contact met (potentiële) klanten. Vaak ga je naar hen toe, maar soms komen ze ook jouw kant op. Precies dan kun je gebruik maken van geurmarketing. Laat jouw bezoekers zich welkom voelen door te zorgen voor een frisse, aangename geur op kantoor.
  • Verkoop je producten? Dan kan geurmarketing de beleving van jouw product versterken. Vermijd de geur van een muffe kartonnen doos en zorg voor een geur die van uitpakken een beleving maakt. Heb je al eens iets van Apple gekocht? Let maar eens op de geur als je het product uit de verpakking haalt, die is bij ieder product namelijk hetzelfde!
  • Als jouw marketing strategie nog niet compleet inbound is en je ook nog op beurzen staat, zou je ook daar geurmarketing in kunnen zetten. Kies ook hier voor een geur die jouw producten versterkt, maar niet te overheersend is. Zo werk je aan een totaalbeleving voor jouw potentiële klant.

De overweging: voegt geurmarketing iets toe?

Of geurmarketing iets aan jouw B2B marketing strategie toevoegt, is lastig vooraf te bepalen. Breng eerst je marketinguitingen in beeld en kijk waarbij geur van meerwaarde zou kunnen zijn. Als je nog gebruik maakt van de traditionele marketingmix, probeer geurmarketing dan gewoon eens uit. Maar ook als je focus meer ligt op online (way to go, lees dan vooral onderstaand e-book), kunnen geuren jouw offline marketinguitingen versterken.  

Wat vind jij van geurmarketing? Zou jij het gebruiken voor jouw B2B marketing? Ik ben benieuwd naar jouw mening en ervaringen. Laat ze achter in een reactie!