Gooi SEO uit het raam en start met SEO

Semantic SEO

SEO search experience optimizationIk kreeg de laatste tijd stiekem steeds een beetje kippenvel wanneer iemand het woord “SEO” in zijn mond nam. En dan niet het positieve, ontroerende kippenvel, maar die akelige variant. Tot ik tijdens het Inbound  event een nieuwe variant op de term hoorde, namelijk Search Experience Optimization. Kijk, daar willen we meer over weten! Waarom je moet stoppen met Search Engine Optimization en moet starten met het nieuwe SEO, lees je in dit blog.

 Context en semantiek in plaats van keywords

Als je een beetje op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op marketinggebied, weet je dat zoektermen niet meer de heilige graal zijn in je online marketing activiteiten. Op zichzelf staande keywords geven namelijk weinig context. Zelfs na een tijd zwoegen op een nieuwe keywordanalyse, blijft de vraag: “wat betekenen deze keywords nou écht?”. Dat lijstje woorden zegt namelijk niks over de mensen die deze zoektermen intypen en wat ze precies met hun zoekactie willen bereiken. Vooral in de B2B wereld zal je merken dat veel keywords eigenlijk voor de consument zijn bedoeld, waardoor je op keywords geoptimaliseerde content dus  niet bij jouw ideale klant terecht komt. Daarom wordt het tijd om te kijken naar de context en semantiek van keywords.

Dit is waarom je oude SEO technieken niet meer gaan werken

Als marketeers wisten we een tijd lang precies hoe we goede online marketingresultaten konden behalen. We checkten simpelweg een SEO lijstje af en blogs verschenen in no-time bovenaan in Google. Goed geïndexeerde pagina’s waren namelijk de pagina’s met een goede SEO-score: hoe vaker de zoekterm op de pagina, hoe meer punten van Google. Tel daar wat technische SEO trucjes, zoals het gebruik van (sub)headers, bij op en je marketingactie was geslaagd. 

Totdat de kwaliteit van de content steeds slechter werd en keyword stuffing eerder regel dan uitzondering werd. Google hees de rode vlag en nam maatregelen. Algoritmes werden aangepast en websites die te veel zoekwoorden op hun pagina’s plaatsen, worden nu afgestraft in plaats van beloond. En Google blijft updaten- gelukkig maar. De nieuwste algoritmes zijn erop ingericht om goede, relevante content te tonen. Content die niet geoptimaliseerd is voor een zoekmachine, maar voor echte mensen. Dat is precies waarom Search Engine Optimization je marketingactiviteiten niet meer tot een hoger niveau gaan tillen. Alles draait nu om context en semantiek. Dat laatste gaat specifiek over de betekenis van woorden. Die betekenis wordt vaak afgeleid uit de relaties tussen begrippen onderling. Een woord staat dus niet op zichzelf, maar heeft te maken met omliggende woorden. Voor online activiteiten betekent dat het volgende: woorden hangen altijd samen met de rest van de woorden op een pagina én met de rest van de content op de website. Dus stop maar snel met die keyword-trucjes.

Een voorbeeld van semantic search

Technische verhalen zijn het best te begrijpen met behulp van een voorbeeld. Dus, daar gaan we. 

Stel je het volgende gesprek voor:

Okke: “Welk roofdier komt in de Waddenzee voor?”
Maarten: “De grote grijze zeehond.”
Okke: “En hoe groot is die?”
Maarten: “Drie meter.”

In dit gesprek weet Maarten precies dat Okke met ‘die’ de grote grijze zeehond bedoelt. Als je Okkes vragen na elkaar in de zoekmachine typt, zal Google dit verband niet snappen (probeer maar, bij mij was het resultaat teleurstellend). Maar dit is wel waar de zoekmachine naartoe werkt. Zo zal je ongetwijfeld weleens gemerkt hebben dat er een verband zit tussen zoekresultaten van verschillende zoekopdrachten die je te zien krijgt. Twee zoekopdrachten die je na elkaar uitvoert, kunnen bijvoorbeeld dezelfde sites bovenaan ranken. Google kent jouw zoekprofiel, weet waarop je eerder geklikt hebt en past resultaten hierop aan. De gedachte hierachter is dat je door deze personalisatie sneller vindt wat je zoekt. Search Experience Optimization dus!

Dus, dit ga je doen:

Het moge duidelijk zijn: maak betekenisvolle content. Alleen zo overleef je the content battle en zullen jouw resultaten nog bovenin de zoekmachine komen. Maak die betekenisvolle content niet alleen om Google een plezier te doen, maar juist om je websitebezoekers verder te helpen. Daarbij geldt voor alle content die je maakt:

  • Schrijf op de meest dynamische manier mogelijk over jouw onderwerpen. Gebruik verschillende termen, synoniemen en wijd uit. Denk bijvoorbeeld in miniseries in plaats van slechts één blog over een onderwerp.
  • Verplaats je in je doelgroep. Gebruik termen zoals zij dat ook doen.
  • Zorg voor een complete website en link content naar elkaar. Zo voeg je meer context toe.
  • Blijf aandacht besteden aan technische SEO. Google blijft een machine die hulp nodig heeft om content goed te indexeren. Dus let op meta tags, de snelheid van je website en gebruik headers.

Was jij je al bewust van de semantische laag in zoekresultaten? Deel je ervaringen in een reactie hieronder. Of ontdek eerst uit welke elementen een goede contentstrategie bestaat met behulp van onderstaand e-book.